Nyheter

Feministparti rykker fram i Sverige

Fredag besøkte tidligere Vänsterparti-leder Gudrun Schyman Norge. Hun kan føre historiens første feminist-parti inn i Riksdagen i Sverige.

– Sverige sliter med strukturell diskriminering og har ikke nådd målene om likestilling, sier Gudrun Schyman.

Hennes svar er det politiske partiet Feministisk Initiativ (FI). Schyman og det ni år gamle partiet ligger an til å skrive historie. Når Sverige holder valg i september, er det mye som tyder på at FI kan bli det første feministiske partiet som blir valgt inn i en nasjonalforsamling.

– Det blir et feministisk gjennombrudd. Vi bryter ny mark og skriver historie. Jeg tror det kommer til å oppstå ideologiske selvstendige feministiske partier i flere land når vi tar steget her i Sverige.

Schyman forteller at FI har har søsterpartier i Tyskland, Polen, Spania, Frankrike og Italia. Ingen av dem er like store.

– Vi ønsker å løfte hele komplekset som omhandler likestilling og frihet fra diskriminering inn i politikken, og at det skal bli anerkjent som viktige samfunnsspørsmål. Det har i altfor lang tid vært stille rundt disse temaene, sier hun.

Tvers av skillelinjer. Schyman sammenligner det feministiske initiativet med miljøbevegelsen.

– Vi gjør det samme som miljøbevegelsen gjorde i Europa for 30 år siden. De dannet partier for å få gjennomslag for «bærekraft» i politikken. Nå er alle enige om at bærekraft er viktig i politiske beslutninger. Vi skal få til det samme med «likestilling».

Hun mener partiet opphever de klassiske skillelinjene mellom høyre- og venstresiden.

– Vi løfter inn en dimensjon som går på tvers av høyre- og venstresiden. Men vi støtter et regjeringsskifte, og kommer til å samarbeide mer med partiene som ligger til venstre. Årsaker er at venstresiden har mer kunnskap om strukturer enn det høyresiden har.

Lei av stereotyper. Schyman har tidligere sammenlignet svenske menns undertrykkelse av kvinner med talibanerne i Afghanistan. I forrige riksdagsvalg brente hun 100.000 svenske kroner for å illustrere lønnsforskjellen mellom menn og kvinner.

– Det er et vanskelig steg for å bryte seg løs fra de tradisjonelle partiene og den ideologiske basen som finnes i de tradisjonelle partiene. Men det er nødvendig.

Partiet FI ønsker et arbeidsliv der andelen kvinner og menn er jevnt fordelt i de ulike yrkene.

– Vi som individer er betydelig mer ulike enn hvor ulike vi er ut fra kjønn. Så hvis vi kommer bort fra disse stereotype forestillingene om hva det er å være kvinne eller mann, så kommer naturligvis yrkesvalget til å være mer variert. All forskning viser at det er et gode.

Delt foreldrepermisjon. FI ønsker blant at foreldrepermisjonen skal fordeles likt mellom kvinner og menn. De ønsker også at foreldre skal få mer tid til å være sammen med sine barn ved å jobbe kortere dager.

– Vår politikk går ut på at vi skal se på hverandre som like viktige og like mye verdt. Foreldrerollen er veldig spesiell og en fantastisk relasjon. Den er viktig uansett om man er mann eller kvinne, sier hun,

Reinfeldt-regjeringen har skuffet Schyman når det gjelder likelønn.

– De kvinnedominerte yrkene er betydelig dårligere lønnet, og dette har forverret seg under Reinfeldts tid, sier hun.

Hun mener det må arbeides mer målrettet for å jevne ut de forskjellene.

– De kvinnedominerte yrkene er kjennetegnet av mer bruk av deltid, og av dårligere arbeidsmiljø. Den lave lønnen har i sin tur betydning for hvor mye pensjonen kvinnene får, sier hun.

Schyman mener at menns vold mot kvinner er et annet uttrykk for strukturell diskriminerering. FI-lederen tilbakeviser at hun tidligere har foreslått å innføre en såkalt «mannskatt», som menn skal betale for å gjøre opp for volden som kvinner utsettes for.

– Det jeg ønsket var en debatt. Regjeringen la fram en økonomisk redegjørelse for hva menns vold mot kvinner koster samfunnet. Og jeg mente det burde finne sted en diskusjon om hvordan ansvaret skal fordeles. I dag betaler kvinner med kollektiv redsel, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter