Politikk

Fattige og svake er valgkampens store tapere

Valg etter valg skjer akkurat det samme. Fattige og arbeidsløse havner på sisteplass.

Når valgforskerne i etterkant forsker på hva som egentlig var viktig for folks stemmegivning, er dommen for noen samfunnsgrupper nådeløs:

• Ulikhet og fattigdom interesserer norske velgere aller minst.

• Et tema som bistand er ikke i nærheten av å vekke interesse.

Skole, helse og eldreomsorg er de desidert mest populære temaene blant politikere og velgere de siste fire valgene. Politikerne snakker seg varme om skole – og velgerne svarer – som i 2009 – at nettopp det temaet interesserte dem mest.

Om ikke større tema sprenger seg inn fra sidelinjen, kan valgkampens «Topp 10» bli den samme som sist, mener valgforsker Bernt Aardal:

– Det blir nærmest en repetisjonsøvelse. Faren er at nettopp dette kan skape mindre engasjement og interesse blant folk, sier Aardal.

Eks-statsminister Kåre Willoch appeller:

– Deltakerne i valgkampen påvirker bildet. Alle har et ansvar for å reise viktige saker, både politikere, velgere og medier.

LES OGSÅ: 'Oljeavhengigheten må inn i valgkampen'

NRK-avspark. I kveld går valginnspurtens første partilederdebatt av stabelen i NRK. I de fire ukene som kommer vil politikerne ventelig prate i munnen på hverandre – spesielt om skole og utdanning.

Men akkurat som i 2001, 2005 og forrige valg kan tema med kobling til samfunnets svakeste ha trøbbel med å nå opp, viser undersøkelsene av de siste stortingsvalgene.

Prosentandelen velgere som brydde seg om sysselsetting – inkludert arbeidsledighet – har alle de siste valgene vært på skarve 1, 2 eller som sist: 3 prosent.

– Det er nok fordi de som er arbeidsløse i dag blir rimelig godt ivaretatt av trygdesystemet. Det oppleves ikke så farlig å bli arbeidsledig, mener Ap-veteranen Thorbjørn Berntsen.

LES OGSÅ: Vil ha mindre krangling i politikken

Fattig taper. En kanskje mer overraskende taper er det som skjuler seg bak temaet «sosial utjevning», som i stor grad dreier seg om fattigdom. Blant politikere og i pressen har nemlig fattigdom vært hyppig krangletema i valgkamper.

– Det kan virke paradoksalt. Velgere kan være opptatt av fattigdom. Men om det ikke berører dem selv, kan andre saker skygge og heller bli nevnt som avgjørende og viktig i valgkampen.

Prosentandelen som rangerte «sosial utjevning» som viktig tema var bare 3 i forrige valgkamp. Filosof og seniorforsker ved Prio, Henrik Syse, tror velgerne velger blant saker som angår dem nå eller i nær fremtid.

– Da kan det være et positivt tegn i et samfunn hvis fattigdom og arbeidsledighet havner langt nede på prioriteringslisten. Derimot er det negativt hvis man ikke klarer ta inn over oss at dette kanskje er de største spørsmålene i et globalt perspektiv. Vi lever i et Europa i en verden hvor det er veldig mange utfordringer knyttet til fattigdom og arbeidsledighet, sier Syse.

Niks bistand. Fattigdom i fjerne himmelstrøk ligger bare enda tynnere an både blant velgere og politikere som er på stemmejakt.

– Norske velgeres interesse for bistandspolitikk var så liten at den ikke lot seg gruppere slik vi av og til har hatt den før. Temaet er ikke alene. Også boligbygging, likestilling eller alkoholpolitikk er helt i utkanten av velgernes interessefelt, sier Aardal.

I forrige valgkamp kunne bistandsaktivister klage over manglende oppmerksomhet rundt internasjonal fattigdom. Fra politikerne fikk det knapt drahjelp til å vekke velgerne.

En gjennomgang Vårt Land har gjort i databasen Retriever, som rommer klipp fra storparten av norske aviser, viste at bistand var et helt perifert tema i politikernes valgkamp. Temaet eldreomsorg ga 887 treff, mens ord som «bistandspolitikk» ga 23 og «u-hjelp» 7 treff i den norske avisbasen.

Veteran-varsko. Andre store tema som scorer lavt valg etter valg er EU-saken og distriktspolitikk. Også innvandring og miljø har ligget rimelig lavt i interesse, bortsett fra i fjor. Da rangerte velgerne miljø som det nest viktigste temaet.

Også innvandring fikk et byks. Under valgkampen i 2009 var andelen som rangerte innvandringssaken høyt steget til 16, etter årevis med score på lave 6.

De overlegne saksvinnerne blant norske velgere er helse og eldreomsorg. Det er de to saksområdene som nevnes hyppigst over år.

Tidligere statsminister Willoch vil gjerne vekke velgere og aktører før valginnspurten.

– Jeg håper velgerne legger vekt på helheten – og ikke enkeltsaker – når de tar sitt partivalg. Hovedspørsmålet må være: Hvordan bør landet styres?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk