Nyheter

– Fastlegeavtalen er ingen meny man kan velge fra

SV-leder Audun Lysbakken mener fastleger må kjempe samvittighetskampen utenfor legekontoret.

Reservasjonsadgangen er nå ute til høring og kan ende med at leger som ønsker å reservere seg mot flere oppgaver enn å henvise gravide til abort, kan miste jobben.

I dag er det leger som reserverer seg mot å sette inn kobberspiral, skrive ut visse former for prevensjon eller henvise par til assistert befruktning med ukjent donor. Dessuten reserverer leger seg mot å henvise par til assistert befruktning generelt på grunn av faren for at overtallige, befruktede egg destrueres. Disse reservasjonene kan det nå bli en slutt på.

LES OGSÅ: Fastleger fikk reservasjonsrett under Ap-styre

Ulovlige reservasjoner. Da helseminister Bent Høie (H) for en tid tilbake presiserte at kommunene skulle ha kontrollansvar, hadde Vårt Land en samtale med ham om konsekvensene av det nye regelverket. Han mener øvrige reservasjoner enn henvisning til abort er i strid med loven.

– Må spiral-nektere slutte i jobben?

– Det vil ikke være lovlig med tanke på det nye regelverket, sier Høie.

Helseministeren viser til at det i første omgang vil være en sak for kommunene å følge opp reservasjonslegene. Kommunene kan også koble inn Fylkesmannen eller Helsetilsynet overfor de legene som ikke forholder seg til regelverket.

– Den vanligste reaksjonen er en henvendelse om å følge regelverket. Hvis ikke de gjør det, får de en advarsel. Fastlegeforskriften er tydelig på at hvis man ikke følger avtalen, så kan avtalen sies opp, sier Høie.

LES OGSÅ: Reservasjonsleger fortsetter som før

Mulig rettssak. Leder av Foreningen for helsepersonells reservasjonsmulighet, fastlege Eilif Haaland, synes hele reservasjonsadgangen er for snever hvis den kun gjelder henvisning til abort.

– Enhver lege må finne en måte å leve med dette på som han kan stå for, og eventuelt søke løsninger som myndighetene kan akseptere, sier Haaland.

Han utelukker heller ikke at en eller flere reservasjonsleger kan ende opp med å gå til rettssak hvis de ikke får fortsette som fastlege til tross for sine reservasjonsønsker.

– Kan du være en lege som vil føre en slik sak for retten?

– Det vil jeg ikke spekulerer i nå, sier Haaland.

Flere reservasjonsleger som Vårt Land har snakket med, ser på rettssak som et mulig neste skritt hvis kommunen truer med å si opp fastlegeavtalen deres.

LES OGSÅ: «Jeg er en av disse ufyselige, moralistiske legene»

– Ikke en meny. Partileder i SV, Audun Lysbakken, har en klar melding til kommuner med leger som reserverer seg mot flere oppgaver enn abort:

– Hvis det er umulig å få legene til å slutte å reservere seg mot noe som er klare pasientrettigheter, må fastlegeavtalen sies opp. Men jeg håper det er mulig å rydde opp i mange av de sakene før det kommer så langt, sier Lysbakken, som også er helsepolitiske talsmann i partiet.

Han understreker at han har stor respekt for leger som ønsker å følge sin overbevisning og vil forsvare deres rett til å fronte sitt syn, men mener legekontoret ikke er en arena for en slik kamp.

– Har man først inngått en fastlegeavtale, kan man ikke forholde seg til den som en meny hvor man velger hvilke oppgaver man vil utføre, sier Lysbakken.

– Utydelig lovverk. Også helsetalskvinne i Senterpartiet, Kjersti Toppe, tror det blir vanskelig å fortsette som fastlege hvis man har flere reservasjonsønsker enn kun henvisning til abort. Selv støtter hun heller ikke en slik utvidet reservasjonsadgang. På den andre siden understreker hun at det i Norge i dag skal mye til for å få sparken og at flere kommuner kanskje ikke ønsker å ta en slik konflikt.

– Hva tror du om disse legenes sjanse i rettssystemet hvis de ønsker en bredere reservasjonsadgang?

– Jeg er ikke overrasket om de vil prøve dette for retten. Spørsmålet om hva sørge-for-ansvaret innebærer er en interessant problemstilling. Betyr sørge-for-ansvaret at man må gjøre jobben selv, eller kan en annen lege ta seg av enkelte oppgaver? Hva som ligger i dette ansvaret, er utydelig i dagens lovverk, sier Toppe.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter