Nyheter

Får forlate kirkeasylet

Shahla Valadi risikerer ikke hjemsendelse før saken er behandlet på nytt. – Jeg er svært glad nå, sier en tydelig berørt Shahla.

Rundt 200 mennesker fulgte en smilende Shahla Valadi opp Karl Johan torsdag kveld. I et mobilt kirkebygg, som var bygget for å verne henne mot å bli pågrepet av myndighetene, ble hun fraktet til Oslo fra Mysen, der hun har sittet i kirkeasyl de siste sju årene. På veien kom gladmeldingen fra Utlendingsnemnda (UNE):

Shahla risikerer ikke pågripelse og hjemsending før saken er behandlet på nytt – såkalt «utsatt iverksetting».

Fritt leide

Dermed kan hun bevege seg fritt fram til saken er blitt behandlet i et nemndmøte med personlig fremmøte, som vil bli berammet sent i november eller tidlig i desember.

– Beslutningen om å gi utsatt iverksetting innebærer ikke at det kan forskutteres hvilken avgjørelse nemndmøtet vil ta i hennes asylsak. Den innebærer derimot at den aktuelle nemndleder mener det knytter seg vesentlige tvilsspørsmål til utfallet av saken, heter det i en pressemelding fra UNE.

Vårt Land treffer henne på Oslo S like før et demonstrasjonstog til støtte for henne skal gå av stabelen. Da hun gikk inn i bilkirken tidligere på dagen, var hun svært alvorlig og sa at hun følte på en urolighet inni seg. Nå smiler hun lettet og holder blomster i hendene.

– Jeg er veldig glad nå. Jeg sov ikke mye i natt, sier hun til Vårt Land.

Uten sidestykke

Foran Stortinget samlet demonstrantene seg for å lytte til appeller, ledet av TV-pastor Egil Svartdahl. Støtteerklæringene strømmet på. Biskop Helga Haugland Byfuglien i Borg var opptatt av at saken er uten sidestykke i norsk asylhistorie.

– Vi har knapt hatt noen lignende sak i Norge, og å gi henne opphold kan neppe skape noe presedens, sa biskopen.

Av politikere møtte KrF-leder Dagfinn Høybråten, stortingsrepresentant Odd Einar Dørum, leder i Sosialistisk Ungdom Kirsti Bergstø og tidligere statssekretær i Justisdepartementet Rita Sletner.

Bergstø kalte Valadis sju år i kirkeasyl for en «brutal norgesrekord», mens Høybråten oppfordret til at det ikke skulle gå politikk og prestisje i denne saken men medmenneskelighet. Dørum trakk linjer til dåpsspionbildene i Filadelfia Oslo i fjor, der en iraner ble arrestert i hjemlandet og konfrontert med bilder fra sin egen dåp i pinsemenigheten.

– Av og til må det stå fram et ansikt for at vi skal skjønne hvor alvorlig saken er. Shahla er et sånt ansikt, sa Dørum.

Nær venn

Tidligere statssekretær Rita Sletner er en personlig venn av Shahla, og holdt en følelsesladet appell.

– UNE viser nå et menneskelig ansikt, som mange av oss har lengtet etter. Nå ber vi om at behandlingen i november må være skikkelig, slik at Shahla kan møte 2008 som et fritt menneske, sa Sletner.

Sletner var nøye på å trekke fram alle de lokale støttespillerne, og trakk også fram pressens rolle.

– I denne saken er jeg stolt av den fjerde statsmakt. De har gjort sitt, nå får myndighetene gjøre resten, sa Sletner.

Til Vårt Land sier hun etter appellen at beskjeden kom som et sjokk på henne.

– Jeg satt i en halvtime på Oslo S med gråten i halsen. Jeg måtte høre beskjeden to ganger før jeg trodde på det. De siste 25 årene har jeg jobbet med menneskerettigheter og kvinners stilling, det jeg har opplevd i dag gjør at alle årene har vært verdt det, sier hun.

Feilinformert

Direktør Terje Sjeggestad i UNE påpeker at flere redaksjoner har feilinformert om UNEs saksbehandling knyttet til Shahlas asylsak, gjennom å presentere saken som om den har ligget på UNEs bord hele den tiden Shahla har sittet i kirkeasyl.

– Dette er ikke riktig. Shahla fikk endelig avslag på sin asylsøknad av Justisdepartementet i oktober 2000, før UNE ble opprettet. UNE har deretter behandlet to omgjøringsanmodninger, den siste i mars 2003. Deretter har UNE ikke hatt asylsaken hennes til behandling før en tredje omgjøringsanmodning ble sendt inn i september 2007. Det har altså ikke på noe tidspunkt mellom mars 2003 og september 2007 foreligget noen ubehandlet eller ubesvart omgjøringsanmodning i Shahlas asylsak, heter det i pressemeldingen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter