Nyheter

– Få til gudstjeneste er mye verre enn få som stemmer

Tidligere kirkerådsleder Oddbjørn Evenshaug kritiserer folkekirkesyn.

I sin blogg kommenterer Oddbjørn Evenshaug diskusjonen om folkekirken med utgangspunkt i avskjedsforelesningene til MF-professorene Hans Kvalbein og Oskar Skarsaune. Han kommer også inn på diskusjonen om folkekirken som skjer i forbindelse med endringene av forholdet mellom stat og kirke der øket oppslutning om kirkevalget er satt som forutsetning for overføring av makt til kirken. Evenshaug skriver:

«Den store utfordringen for folkekirken er å arbeide intenst og utholdende for at den tilhørighet folket føler til kirken, kommer til uttrykk i deltagelse i det som er sentrum i kirkens virksomhet - gudstjenesten. Spissformulert: det burde være atskillig mer anfektende for kirken at det er så få som samles til gudstjeneste enn at det er så få som deltar i de kirkelige valgene.»

Evenshaug skriver også at kirken kan ha funksjoner som samfunnsintegrerende element, som bærer av kulturell tradisjon, som religionsvesen, som gren av sosialstatens velferdstiltak osv.

«Det er i og for seg ikke noe galt. Men kirken er framfor alt kalt til å bekjenne troen på Jesus Kristus, og føre videre til nye generasjoner det profetiske og apostoliske vitnesbyrd i Den Hellige Skrift, slik vår kirke har formulert det i sine bekjennelsesskrifter. I den alminnelige debatt både i og utenfor kirken blir denne forpliktelsen ofte oversett. Derfor er folkekirken ikke folkets kirke i den forstand at det er folkemeningen som er høyeste autoritet i kirken. Bare så lenge kirken er seg bevisst hva den tror - og på hvem den tror, kan den gjøre sin egentlige gjerning i folket og for folket.»

Han siterer også biskop em. Georg Hille som har sagt «at vi snakker så mye om den åpne, inkluderende folkekirken at vi står i fare for at dette blir selve målet og budskapet. Ofte hører vi bare om at alt skal være varmt, godt og kjærlig, men lite eller ingenting om den sterke spenningen som ligger i Guds kjærlighet. Jeg ønsker mer fokus på det sentrale i evangeliet, og da hører også de sterke, dømmende og frigjørende ordene med».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter