Nyheter

Evangeliesenteret protesterer mot utdeling av heroin

Vil heller ha mer satsing på rusfrihet.

Evangeliesenteret har – som mange andre private tilbud – ikke fått utnyttet sin kapasitet i de senere årene.

LES OGSÅ: KrF-kritikk mot vekst i metadon-bruk

Informasjonsleder Bjørn Gjellum sier i en uttalelse at i over 30 år har mer enn 30.000 rusavhengige fått hjelp på Evangeliesenteret. Ca halvparten er ifølge Gjellum blitt helt rusfrie eller fått redusert sitt rusmisbruk drastisk.

– Trist. – Det er derfor trist at vi de siste årene har måttet redusere vår kapasitet fordi mange ikke har fått økonomisk støtte til et opphold på Evangeliesenteret, sier Gjellum.

LES OGSÅ: Eks-biskop vil behandle uten heroin

Han sier at de har ca. 60 ledige plasser, det vil si at hver fjerde plass står tom.

– Det skjer samtidig som vi vet at mange ønsker å benytte vårt tilbud.

LES OGSÅ: Sterke reaksjoner etter heroinforslag

Private sliter. I følge Bjørn Gjellum i Evangelisenteret er en av grunnene til at private institusjoner ikke blir benyttet i like stor grad, at vekten er flyttet fra rusfrihet til rehabilitering med rusmidler (LAR m.v.).

– Det har ofte vært lettere å få tilbud om LAR og medikamentell behandling, enn støtte til å bli rusfrie. Ved innføring av behandling med heroin – slik Stoltenbergutvalget foreslår – vil dette ytterligere forsterkes. Vi ser det som uheldig at fokus flyttes så mye over på tilbud som inkluderer rusmidler. Dette vil gjøre det enda vanskeligere for de som ønsker rusfrihet, sier Gjellum og legger til:

LES OGSÅ: – Leger skal få gi heroin

– Uheldig. – I tillegg vil det å gi heroin til en viss gruppe, være allmennpreventivt uheldig. Heroin og andre farlige rusmidler blir da ufarliggjort, noe som vanskeliggjør arbeidet med å bekjempe disse rusmidlene i samfunnet. Evangeliesenteret vil heller at de svakeste skal få hjelp til å motivere seg til å redusere eller slutte helt med å misbruke slike rusmidler. Vår første kommentar til Stoltenbergutvalgets innstilling er derfor: Styrk det rusfrie tilbudet!

LES OGSÅ: Helseministeren sier nei til heroin-utdeling

Ikke samme sted. Evangeliesenteret ser ifølge Gjellum ikke noen fordel i at LAR-pasienter og folk som ønsker å bli rusfrie, skal få hjelp på samme sted.

- Tilbakemeldinger fra tidligere narkomane går ut på at dersom de mens de slet med sine avvenningsproblemer hadde visst at i naborommet bodde en som daglig fikk utdelt metadon eller subutex, eller muligens heroin, da ville veien til å mislykkes være absolutt. Med andre ord, de hadde ikke greid det.

Meiningslaust. Også Frelsesarmeen protesterer mot forslaget om gratis heroin.

– Forslaget er meiningslaust, seier Frode Woldsund på organisasjonen si nettside.

Han seier forslaget bryt med verdiane Frelsesarmeen byggjer på i sitt arbeid mot rusproblem: håpet, trua på eit betre liv, endring, lindring og rusfridom.

- Gevinsten ved systematisert utdeling av heroin er komfort for samfunnet – ikkje verd for rusavhengige. Kanskje vert kriminaliteten redusert noko, og kanskje vil vi sleppe å sjå nuda i like stor grad i det offentlege rommet. Men dette er renovasjon - ikkje rusomsorg, seier Frode Woldsund, som er konstituert leiar for Frelsesarmeens rusomsorg.
Han påpeikar at forsking viser at det er høgst usikkert om heroinutdeling har effekt i det heile tatt.

Spesielle tilfelle. Frelsesarmeen stiller seg open for at heroin i heilt spesielle tilfelle kan brukast i legemiddelassistert behandling, men aldri sett i system som erstatning for tilbod om anna behandling.
Frelsesarmeen meiner at det vert sett inn altfor lite midlar på behandlingsplassar, og på grunn av det dei oppfattar som ein rå anbudspolitikk, har Frelsesarmeen og fleire andre måtta leggje ned institusjonar, skriv KPK.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter