Nyheter

En ny arbeidsufør hver time i løpet av tolvmåneders periode

Rekordmange fikk innvilget utføretrygd siste år. Økningen fra 2011 til 2012 er på hele 132 prosent. – Systemet må slutte å tenke «en gang ufør, alltid ufør», mener Høyre.

I perioden 30. juni 2011 til samme dato 2012 fikk 7.666 nordmenn innvilget uføretrygd. Det er nesten en ny arbeidsufør person i timen, hver dag i denne ettårsperioden.

Og utviklingen går feil vei: I samme periode fra 2010 til 2011 var antall nye uføre 3.298. Dette er en økning på 132 prosent på ett år. Torbjørn Røe Isaksen, som er arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Høyre, syns tallene er alarmerende.

– Den store velferden bygges av arbeidsinnsats, ikke olje-velstand, sier Røe Isaksen.

61 millarder. Utgiftene til uføretrygd har økt jevnt og trutt siden den rødgrønne regjeringen tok over for litt over syv år siden: I 2005 var det satt av nesten 49 milliarder til uføre. I statsbudsjettet for 2013 har tallet økt til 61 milliarder. Røe Isaksen mener uføre ofte blir sett på som en tapt sak.

– Det er ofte slik at når du er blitt ufør så er du utenfor radaren. Systemet burde spørre: du var syk, men kan det hende du kan jobbe senere? utfordrer han.

Høyre-talsmannen har to forklaringer på den sterke økningen: Høyere terskel for å komme inn i arbeidslivet, og et offentlig system som har gjort det lettere å bli klienter.

Størst hos unge. Av de 7.666 nye uførepensjonistene i 2012, var en tredjedel mellom 18 og 39 år. Røe Isaksen mener det er dette som skaper mest bekymring.

– Det mest urovekkende er at den største relative økningen kommer hos unge. Det er noe galt i systemet når en person får en psykisk lidelse når han er 25, og blir gitt opp av systemet når han er 35.

Røe Isaksen mener folk burde få ekstra ytelser dersom de kan jobbe 50 prosent, i tillegg til å motta 50 prosent uførepensjon.

– Vi betaler folk for å være passive, i stedet for å betale for å la dem være i aktivitet.

Forventet økning. Den store økningen fra fjoråret kommer ikke overraskende på tjenestedirektør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud.

Hva tenker du om at det ble en ny uførepensjonist i timen sist måleperiode?

– Vi forventet dessverre mange nye uføre nå. En stor andel som har gått på tidsbegrensa uførestønad har siden 2011 blitt vurdert slik at helsetilstanden deres kvalifiserte til varig uførepensjon, sier han.

Norge har en av Europas høyeste andel uførepensjonister. Det har sammenheng med sykemeldingsandelen, frafall i videregående opplæring, og at Norge har en høy sysselsettingsgrad, mener Gudbjørgsrud.

– Det vi ser gir effekt nå er graderte sykemeldinger, slik at folk kan opprettholde kontakt med arbeidslivet, sier han.

Psykologhjelp. Steinar Gullvåg (Ap) sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomite sammen med Torbjørn Røe Isaksen. Gullvåg mener tidlig innsats rettet mot de som blir unge uføre er riktig medisin:

– Ofte har unge uførepensjonister psykiske lidelser. Det de egentlig trenger er tidlig behandling hos psykologer og psykiatere.

Både Aps Gullvåg og Gudbjørgsrud i Nav mener den nye uførereformen, som kommer i 2014, vil gjøre det lettere å kombinere en viss grad av uførhet med arbeid.

– Arbeidslivet må ta med de som vil jobbe 30-40 prosent, selv om det ofte er lite villighet til dette, sier Gudbjørgsrud.

Mer fra: Nyheter