Nyheter

Eliteløper lei av treningsmas

Maratonløper Marthe Myhre orker ikke lenger lese alle artiklene om trening, dietter og supermat.

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og aviser, blader og nettsider flommer over av tips og råd til hvordan vi kan sikre oss den perfekte «bikinikroppen». Det får eliteløper Marthe Myhre til å reagere. Hun er friskmeldt etter flere år med spiseforstyrrelser, og har lagt ut et innlegg på bloggen sin der hun gjør det tydelig at hun har fått nok av alle rådene om mat og trening.

«Jeg er skikkelig lei av alle slankereklamer, diettforslag, supermat, lavkalorimat, lavkarbo osv, osv … Hver eneste dag blir vi bombardert med ulike tips – året gjennom. Tips om hvordan du skal spise, hva og når. Hvorfor?», skriver hun.

Vannmelon til frokost. Myhre vant kvinneklassen i Oslo maraton i 2012, og nå trener hun for å kvalifisere seg til OL i Rio i 2016. Hun sier hun skrev blogg­innlegget fordi hun vil vise at kroppen trenger skikkelig mat for å fungere.

– Jeg blir mer og mer skremt når jeg hører hva 11-12-åringer spør meg om. De lurer på om de kan spise det og det. Barn på den alderen burde være ute og leke og ikke tenke på hva de spiser.

Myhre understreker at hun mener dette er et generelt problem, ikke bare en utfordring i idrettsmiljøer med høyt nivå.

– Slanketips og treningsråd selger, og trekker lesere til aviser og blader. I tillegg er sosiale medier, som Instagram, fulle av bilder av såkalt sunn mat. Personlig må jeg si at jeg reagerte da jeg så et bilde ei jente hadde lagt ut av frokosten sin; en skive vannmelon, sier Myhre.

Kropp som status. Stipendiat Thomas Wold ved psykologisk institutt på NTNU er enig med Marthe Myhre i at vi drukner i artikler om slanking og trening. Han forklarer det med at kroppen som statussymbol har endret betydning de siste årene.

– Før symboliserte det velstand å være smålubben. Nå er den kontrollerte kroppen det ideelle. Man skal vise at man takler det moderne samfunnet – som er preget av overflod – ved ikke å gi seg hen til fråtsing. De fleste har jo nok i Norge, så det er ingen status knyttet til det å ha mye mat lenger, sier Wold.

I dag kan dessuten mange kjøpe seg en fin klokke eller leie en flott bil for å imponere.

– Disse statussymbolene er blitt så tilgjengelige. Men det er ikke hvem som helst som kan ha en slank og veltrent kropp, poengterer Wold.

– Vi vet allerede nok. Han tror all dekningen som gjelder kropp og vekt gjør oss mer passive og ute av stand til å skille den troverdige informasjonen fra den spekulative.

– Informasjonsoverfloden gjør paradoksalt nok at vi tar til oss mindre informasjon. Et annet paradoks er at vi allerede har veldig mye god kunnskap om hva som er riktig ernæring, så vi trenger ikke mer av det, 
sier han.

– Ville det vært bedre om det ikke ble produsert så mye stoff om dietter og trening?

– Ja. Helt klart. Men hvem vil høre en professor i ernæring gjenta at det beste for å gå ned i vekt er å spise mindre og bevege seg mer? Det kan man ikke lage mange oppslag på.

Mer enn grønnsaker. Marthe Myhre har sluttet å lese artikler om trening og kosthold, men vil ikke legge ansvaret bare på mediene.

– Samfunnet har forandret seg såpass mye at vi alle har litt skyld i det. Mange bloggere lever dessuten av å skrive om mat og kosthold, og det må de få lov til, sier hun.

– Samtidig er overvekt og inaktivitet en stadig større utfordring. Har ikke flertallet av oss egentlig godt av et spark bak?

– Jo, men jeg vil tilbake til en litt mer tradisjonell måte å tenke på, der det er greit å spise brødskiver med brunost til lunsj og poteter til middag. Sunn mat er ikke bare grønnsaker og frukt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter