Nyheter

Eksplosjon i anmeldte seksualforbrytelser

De siste ti årene har antall anmeldelser av seksualforbrytelser økt med 41 prosent. Per innbygger er det flest anmeldelser i Finnmark og Troms, mens Oslo kommer midt på treet.

Stadig flere anmelder seksualforbrytelser. I 2003 mottok politiet 3.281 anmeldelser. I 2012 var tallet økt til 4.624, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er en økning på 40 prosent.

Men stadige oppslag om voldtekter i Oslo til tross: Hovedstaden er langt fra verstingen i antall anmeldelser av seksualkriminalitet.

Det viser SSB-tall som justerer antall anmeldelser av seksualkriminalitet etter folketall.

I fjor hadde Finnmark, Troms, Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal flere anmeldelser per innbygger enn hovedstaden (se faktaboks).

Hordaland, Nord-Trøndelag, Nordland og Hedmark er på samme nivå som Oslo.

Overdrevet bilde. Forsker Knut Hermstad sier mange i Norge tror det skjer mer seksualkriminalitet i Oslo enn andre steder i landet.

– I absolutte tall stemmer dette, men det bor også flest mennesker i Oslo. Bildet som har blitt skapt av Oslo har sammenheng med medieoppslagene om overfallsvoldtekter, men disse utgjør en veldig liten andel av voldtektene, forklarer Hermstad, som er spesialist i klinisk sexologi ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Oslo-ordfører Fabian Stang (H) syns det er hyggelig å høre at hovedstaden ikke kommer så verst ut på statistikken.

– Dette viser at Oslo tross alt er en ganske trygg by. Kommunen og politiet har samarbeidet godt om å få flere til å anmelde seksualforbrytelser, sier Stang.

Han sier at det er viktig å huske på at bak slike tall ligger det store tragedier.

Vårt Land treffer Torbjørn Gran og Malin Stubhaug i Vaterlandsparken i området Grønland i Oslo. Begge trodde det var flest anmeldelser av seksualforbrytelser i Oslo per innbygger.

– Det er jo greit å få tallene frem som viser at dette ikke er tilfelle, sier Gran.

Vågå langt fra verst. SSBs tall viser også at det i fjor var færre anmeldelser av seksualforbrytelser per innbygger i kommunene med færrest personer.

– Vågå-saken med Rune Øygard og overgrepene i Alvdal har skapt mye oppmerksomhet rundt overgrep på små steder, sier Hermstad.

I 2012 var det færrest anmeldelser per innbygger i de minste kommunene som Alvdal og Vågå, som begge har mindre enn 3.000 innbyggere. De samme tallene gjelder for kommuner opp til 20.000 mennesker.

Talsperson for Dixi ressurssenter for voldtatte i Oslo, Lisa Arntzen, sier mørketallene nok er store i slike småkommuner.

– Anmelder du voldtekter på små steder, risikerer du at bygda tar parti. Overgriperen kan være broren til en i vennegjengen, og det er stor sannsynlighet for at du vil møte vedkommende i nærmiljøet, sier Arntzen.

Verstingen Finnmark. Finnmark peker seg ut som verstingfylket når det gjelder anmeldelser av seksualforbrytelser over en tiårsperiode. Påtaleleder i Vest-Finnmark politidistrikt, Morten Daae, sier noe av forklaringen skyldes at det mange steder i fylket eksisterer et røft kvinnesyn.

– I tillegg er det nokså utbredt at jenter rundt konfirmasjonsalderen er sammen med eldre gutter. Vi ser at stadig flere av disse anmelder overgrep eller at venninner av dem anmelder gutter som tar seg til rette, sier Daae.

Mest i storbyene. Kari-Janne Lid, leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, sier at antall voldtektsanmeldelser øker i takt med andelen unge mennesker i en kommune.

– De store bykommunene har langt flere unge mennesker, og disse står for en stor del av anmeldelsene av voldtektene på fester og nachspiel, sier Lid.

Dette betyr at de store bykommunene med over 50.000 innbyggere har noe høyere andel anmeldelser per innbygger enn gjennomsnittet, viser SSBs tall.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter