Nyheter

– Egoisme ødelegger idretten innenfra

– Du kan tåle én Petter Northug, men tenk deg hvis halvparten i et miljø var som ham, sier etikkprofessor.

Nå krever han en kursendring i idretten. Han mener lederne må bli mindre opptatt av penger og popularitet – og tøffere i etikken.

– Toppidrett i dag er blitt vill vest kapitalisme. Med Northug har egoismedreiningen i internasjonal toppidrett nådd langrennssporet, sier Gunnar Breivik som er professor og tidligere rektor ved Norges Idrettshøgskole.

Underholdningsartister. Breivik har en årrekke har jobbet med idrettsfilosofi og etikk. Hans forskning har vist hvordan toppidretten er blitt mer og mer løsrevet fra breddeidretten. Den har tatt hva forskeren kaller en «egoismedreining».

Dette har skjedd både hos utøverne, som han mener er blitt «amoralske underholdningsartister ‘beyond good and evil». Men også på systemnivå har det handlet om å skaffe seg fordeler, være i front og ha hjelpemidler som ikke de andre hadde. Et lag blir her et prestasjonsfellesskap, som er helt avhengig av noen virkelig store vinnere som kan skape publisitet og inntekter om laget og sporten.

Dopingskandalene som ødela sykkelsportens rykte, kritikken av gigantomanien i OL og pengene i toppfotballen er symptomer på det samme, mener Breivik. Men langrennssporten har hittil fremstått med en annen aura:

– Langrennssporten har vært sett på som en representant for «typisk norske verdier», som å trene hardt, være ærlig og fremstå ydmyk. Men med Northug dras hele den moderne toppidrettsideologien inn i langrennessporten. Han er mer hensynsløs både i og utenfor løypa, men slipper unna med det, fordi han fascinerer gjennom mediene. Mange mener at han på denne måten har reddet hele langrennssporten. Så man tilgir og tilgir, sier Breivik.

Tilgivende. Breivik mener imidlertid at Northug langt på vei er resultatet av en utvikling han ikke selv har skyld i. For også langrennssporten fulgt samme spor som annen toppidrett, mener forskeren. Han tar hemmelighetskremmeriet rundt skismøring, og ledernes tilbøyelighet til å slakke på reglene for flinke utøvere som eksempler:

– Så lenge du leverer toppresultater, aksepterer lederne mer dårlig oppførsel. Dette viser Northug-saken godt. Han har hele tiden vært et dilemma for Skiforbundet. De likte ikke alle holdningene hans, men han presterte godt, og ble en publikumsyndling som skapte underholdning. For å bruke et kapitalistisk språk: Det produktet som Skiforbudet ville selge, trengte en Northug.

I fjor var ikke Petter Northug et vanlig medlem av det norske landslaget, men fikk en særavtale som innebar at han bare i perioder representerte Norge, blant annet under Sotsji-OL. Ellers i året kunne han fronte sine personlige sponsorer. Disse sponsorene var i går i krisemøter for å avgjøre om de ville fortsette avtalene med Northug.

– Dette viser hvilken rolle hensynet til penger og popularitet spiller. I dag blir det vanskeligere og vanskeligere å ta upopulære avgjørelser når negative ting skjer, fordi det får konsekvenser for økonomien og omdømmet.

Publikumssvikt. Idrettsprofessoren mener idrettslederne burde vist bedre lederskap:

– Jeg synes ikke lederne i norsk idrett er tøffe nok i å ta på alvor at de sier at de vil ha en verdibasert idrett. Det holder ikke å skrive dette i dokumenter. De må også følge det opp i praksis. Dessuten tror jeg også at utøverne er bedre tjent med at feiltrinn får konsekvenser. Da lærer de av dem.

– Noen vil mene at du drømmer deg tilbake til noe som hører hjemme i en fordums verden?

– Men samtidig: Er det ikke systemet som nå er i ferd med å ødelegge for seg selv? Det går en økonomisk og en etisk smertegrense for hva vi er villige til å akseptere. Og ser vi til nyere målinger, har interessen for å følge med på toppidrett gått nedover. Det blir mindre publikum på fotballkamper, og ikke minst blant unge er det færre som følger med. Vi må gjøre noe med måten idretten er organisert på og belønningssystemet. For dette er ikke levedyktig. Du kan tåle én Petter Northug, men tenk deg hvis halvparten i et miljø var som ham. Da ville det ikke fungere, sier Gunnar Breivik.

Avviser kritikken. Skiforbundet vil ikke være med på at gode holdninger viker for egoisme. Langrennssjef i Norges Skiforbund Åge Skinstad, mener kritikken fra idrettsforsker Gunnar Breivik ikke treffer:

– Vi jobber veldig mye med holdninger og spilleregler. Vårt mantra er «Gode sammen», og det bunner i verdier som utøverne våre har laget i fellesskap, nemlig offensive, positive, profesjonelle og samarbeidsvillige.

– Breivik mener idrettsledere ser gjennom fingrene når enkeltutøvere tøyer reglene. Var det for eksempel aktuelt for dere å sende Northug hjem fra Sotsji?

– Vi leste i media at noen hadde sett noe om pokerspilling. Men dette verken plaget oss, eller ble gjenstand for noe negativt for troppen under OL.  Det er ingen tvil om at det gjelder samme regler for alle på landslaget.

At sporten ikke deler smøreråd avviser han:

– Vi hadde i fjor både Island og Danmark inn i vårt smøreteam, og samarbeider med flere land på juniorsiden, sier han.

Det lyktes ikke Vårt Land å få tak i Petter Northug i går.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter