Nyheter

Dynastiene

Hillary Clinton stiller. Gjør Jeb Bush det samme? I så fall 
kan det bli tidenes dynastioppgjør i amerikansk politikk.

Det blir ansett som bortimot umulig å vippe Hillary Rodham Clinton (67) av pinnen som demokratenes presidentkandidat neste år. Motstanderen er derimot helt uviss, men tidligere Florida-guvernør Jeb Bush (62) er et hett tips. Med sin sentrumsappell er han blant de republikanerne Clinton har mest grunn til å frykte.

Skulle de to bli neste års politiske duellanter, viderefører det en historisk enestående epoke med politiske familiedynastier i USA. Med unntak av åtte år med Barack Obama, er sjansen da stor for at to familier vil ha styrt USA fra Det hvite hus sammenhengende fra 1989 til 2025.

Bush vs. Clinton

De begynte med George H. W. Bush som bare fikk fire år som president, fra 1989 til 1993, etter åtte år som visepresident under Ronald Reagan. Som en av få sittende presidenter klarte ikke Bush å sikre seg gjenvalg, da en karismatisk og relativt ung guvernør fra Arkansas, Bill Clinton, ble demokratenes kandidat.

Clinton loset amerikanerne til solid økonomisk fremgang og ble gjenvalgt uten problemer. Tross sine private skandaler leverte en fortsatt populær Clinton fire år senere 2.000-valget nærmest på et sølvfat til visepresident Al Gore, sønn av den fremstående Kongressmannen Albert Gore senior. Gore fikk flest stemmer fra velgerne, men tapte mot presidentsønnen George W. Bush etter en særdeles omstridt Høyesterettsavgjørelse om valgstemmene fra Florida, der Bush-lillebror Jeb var guvernør.

Tapte i 2008

Hillary Clinton prøvde å bli USAs første kvinnelige president i 2008, men tapte en bitter kamp mot mannen som ble landets første afroamerikanske president. Hun bet nederlaget i seg og ble Barack Obamas lojale utenriksminister. Samtidig rettet den hardtarbeidende, Yale-utdannete juristen blikket mot valget i 2016.

Skulle hun vinne både nominasjonen og valget, får vi følgende presidentrekke fra 1989: George H. W. Bush, Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama, Hillary Clinton. Jeb Bush har foreløpig ikke kunngjort at han stiller i nominasjonskampen, men sannsynligheten er stor. Og hvis ikke – kan han utfordre en eventuelt ­sittende Clinton fire år deretter? I så fall kan det bli Clinton og Bush helt fram til 2029.

I en meningsmåling i The Washington Post sier en tredjedel av registrerte velgere at det faktum at Jeb Bush har en far og en bror som er tidligere presidenter, gjør det mindre sannsynlig at de vil stemme på ham. Bare 9 prosent sier at slektskapet øker sannsynligheten. For Hillary Clinton er det motsatt: Klart flere er tilbøyelig til å stemme på henne på grunn av ektefellen Bill, enn de som blir mindre fristet av den grunn.

LES OGSÅ: Den eventyrlige kvinnen som gikk foran

Yngre krefter

Bush-Clinton-rekken stopper ikke nødvendigvis ved disse to. Ved nyttår overtok George P. Bush jobben som den 28. landkommissær i Texas, der onkel George W. var guvernør før han ble president. Det kan være et politisk springbrett for sønnen til Jeb, som nettopp ble tildelt en prestisjefull pris som amerikansk latino-leder.

38-åringens mor er fra Mexico, og dermed har George P. i likhet med faren Jeb en stor fordel i det raskt voksende spansk­talende velgersegmentet. En tredje­ ­George Bush i presidentrekken blir nok for mye, så kanskje ­guvernørambisjoner holder for mannen med mellomnavn Prescott, oppkalt etter olde­faren og familiepatriarken, senator Prescott Bush.

Bill og Hillary Clintons enebarn Chelsea (35) var 12 år da faren ble tatt i ed i Det hvite hus. Hun var valgkampmedarbeider for moren i 2008, og jobber nå i Clinton Foundation og Clinton Global Initiative. For et par år ­siden ble det fart i spekulasjonene om en ny generasjon Clinton i politikken, da hun i et ­intervju med CNN ikke avviste mulig­heten for en gang å stille til valg for et politisk verv.

LES MER: Metodisten frå møblert heim

Adams-familien

Familiene Bush og Clinton glir inn i en solid amerikansk dynastitradisjon. Det startet allerede i 1776 da tremenningene Samuel og John Adams begge var blant underskriverne av uavhengighetserklæringen, som John Adams var fremste pådriver for. Han ble den nye republikkens første visepresident, og USAs andre president i 1797. Adams maktet ikke å bli gjenvalgt, og måtte tåle kritikk for at han i sin tid foreslo at landets leder skulle tituleres Hans majestet presidenten.

I stedet førte sønnen John Quincy Adams familiearven ­videre da han ble USAs sjette president i 1825. Men også junior­ tapte­ forsøket på gjenvalg, fulgt av ­beskyldninger om å være ­elitist og fordekt monarkist.

William Henry Harrison satt bare en måned i 1841 som USAs niende president før han ble syk og døde av lungebetennelse. Det skjedde etter tidenes lengste innsettelsestale, der han var altfor tynnkledd i den kalde­ Washington-luften. Barne­barnet Benjamin Harrison ble ­karikaturtegnet med en stor og tyngende «barnebarn-hatt» da han vant presidentvalget i 1888, og utover presidentperioden ble hatten tegnet større og større slik at Onkel Sam etter hvert måtte spørre: «Hvor er presidenten?». Det ble ikke gjenvalg.

To Roosevelt

Theodore og Franklin D. Roosevelt (FDR) fikk sine presidentperioder henholdsvis fra 1901 til 1909 og fra 1933 til 1945. De tilhørte hvert sitt parti og var bare seksmenninger, men republikaneren Theodore var også onkelen til demokraten Franklins kone Eleanor Roosevelt, som ved siden av Hillary Clinton regnes som den mest markante og politisk aktive førstedamen i USAs historie. FDR vant hele fire presidentvalg og var president fram til sin død i 1945.

Rockefeller-familien har ­aldri fått president, men Nelson ­Rockefeller var visepresident under Gerald Ford og familien utgjør en hel katalog over USAs rikeste og mektigste. Kennedy-klanen fra Boston har fortsatt å levere politikere til amerikanske valg på mange nivåer ­etter at både John Kennedy som ­president og broren Robert Kennedy som presidentkandidat ble skutt og drept.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kennedy-familien

Edward­ Kennedy var det politiske ­talentet som skulle fullføre brødrenes brutalt avbrutte gjerning, men han rotet det hele bort da han i 1969 kjørte av veien ved Chappaquiddick etter en fest. Medpassasjeren Mary Jo Kopechne druknet, men Kennedy meldte ikke fra om ulykken før 12 timer senere. Som senator fra 1962 til sin død i 2009 ble Kennedy likevel en viktig liberal stemme i USA, og flere andre slektninger har vært og er aktive i politikken.

For mange Kennedyer har det endt tragisk. Familiedynastier trenger ikke være noen velsignelse, heller ikke i amerikansk politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter