Nyheter

Duket for bio-slagsmål i valgkampen

Stortinget må avgjøre heftig strid om eggdonasjon og assistert befruktning for enslige svært kort tid før neste valg.

Etter planen skal regjeringen høsten 2016 legge frem en stortingsmelding med evaluering av bioteknologiloven. Dermed er det duket for intens biokamp kun måneder før neste stortingsvalg.

– Dette er vanskelige spørsmål, så det blir helt klart en utfordring å bli enige, sier Sveinung Stensland, medlem av helsekomiteen på Stortinget for Høyre.

– Bioteknologi er et minefelt. Dette er ikke en sak som egner seg for å demonstrere borgerlig samhold, sier Frank Aarebrot, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Flere stridsspørsmål. I samarbeidsavtalen mellom regjeringen, Venstre og KrF heter det at «bioteknologiloven skal evalueres». Men det eneste de fire partiene har avklart til nå er at det ikke «innføres et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller tilbud om NIPD-blodprøve til alle gravide».

Stridsspørsmål som eggdonasjon, preimplantasjonsdiagnostikk og assistert befruktning for enslige må dermed regjeringspartiene bli enige om før meldingen kommer til Stortinget. I disse spørsmålene står H og Frp på hver sin side.

Ønsker debatt. – Vi er imot eggdonasjon fordi det da blir uklart hvem som er barnets mor. Er det eggdonor eller den som bærer barnet frem, spør Stensland.

Også assistert befruktning for enslige og preimplantasjonsdiagnostikk er Høyre negativ til – i motsetning til Frp. Ved preimplantasjonsdiagnostikk gjør man genetiske undersøkelser av et befruktet egg før det settes inn i livmoren.

– Dette handler om sorteringssamfunnet. Hvis vi åpner for en større seleksjon av egg flytter vi noen grenser som gir mer sortering, sier Stensland.

Samtidig understreker han at det er over to år til meldingen legges frem og at regjeringen ønsker en bredest mulig debatt før det.

– Ikke feige. Leder av helsekomiteen på Stortinget, Kari Kjønaas Kjos (Frp), sier partiet håper å finne en løsning med Høyre, men er innstilt på at regjeringen ikke lander på «ren Frp-politikk».

– Det er ikke så lett å forutsi hvordan ting blir. Men det viktigste er at prosessen blir god og at alle føler seg hørt. Dette er spørsmål vi vil bruke god tid på, sier Kjos.

Også de rødgrønne hadde til hensikt å legge frem en stortingsmelding om bioteknologi. Men den gang ble aldri de tre partiene enige. Kjos mener det er nødvendig at det nå kommer en evaluering av bioteknologiloven.

– Regjeringen har til hensikt å levere det som Stortinget forventer. Vi vil ikke være like feige som de rødgrønne som bare utsatte alle saker som var vanskelige. Politikk er ikke bare morsomt, vi har også et ansvar, sier Kjos.

Tviler på melding. Valgforsker Aarebrot har derimot lite tro på at meldingen faktisk kommer.

– Jeg tror denne meldingen blir utsatt. Hvis jeg skal prøve meg på en spådom så er det at det oppstår noe i departementet som gjør at man ikke blir ferdig i tide.

Han mener biopolitikk er så krevende at regjeringen og samarbeidspartiene vil ha problemer med å bli enige.

– En slik melding vil utvilsomt bidra til at velgerne ser forskjell på de fire partiene. Men er det de ønsker ett år før valget? Satser regjeringen på å fremstå som en samlet blokk som ønsker gjenvalg er det viktig å fremheve saker de er enige om, sier Aarebrot.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter