Nyheter

Dronningen hyllet Norges første kvinnelige prest

– Ingrid Bjerkås ga meget av seg selv.

Ved Berg kirke i Troms ble det torsdag markert at det i år er 50 år siden Norges første kvinnelige prest ble ordinert. Ingrid Bjerkås hadde sin første prestestilling i nettopp Berg og Torsken i fem år fra 1961 til 1966.

Motstanden mot kvinnelige prester var den gang stor. Daværende biskop i Bjørgvin proklamerte at han heller så enhver uskolert mann i prestestillinger enn hvilken som helst kvinne med presteutdanning. Men i Berg ble Ingrid Bjerkås godt mottatt.

17 prekesteder. På dronningen, som selv har banet vei som første borgerlige kronprinsesse i Norge, gjør historien om Ingrid Bjerkås inntrykk. Også under sitt besøk i 2009 oppsøkte hun Berg kirke og statuen av den kvinnelige pionerpresten.

– Den gang var jeg her alene og fikk oppleve kirkestedet. Det ga et inntrykk av en meget sterk og flott kvinne som tok utfordringene. Jeg tenker på de 17 stedene hvor hun skulle preke. Den gang foregikk reisen med båt. Jeg kan jo forsøksvis forestille meg hvor tøft det har vært og hvor godt hun klarte å gjennomføre gjerningen sin. Hun ga nok meget av seg selv, sa dronningen under et pressemøte ved Tungeneset.

Trollbundet. Fra før er hun bergtatt. Torsdag ble dronning Sonja også trollbundet av Senja der kongeparets fylkesreise ble avrundet på Husøy torsdag ettermiddag.

Idyllen Husøy viste seg fram som et livskraftig og optimistisk fiskerisamfunn. Folketallet har vokst med 10 prosent de siste ti årene, mye takket være den gode utviklingen innen villfisk og oppdrett i hjørnesteinsbedriften Brødrene Karlsen. Kongen og dronningen lot seg sjarmere av den knappe én kilometer lange og 500 meter brede øya.

– Her er det kort vei til det aller meste, og ingenting lenger unna enn fem minutter. Befolkningsvekst er ikke selvsagt i disse tider i Distrikts-Norge, sa kong Harald.

Kongen røpet at han har latt seg sjarmere av TV-serien «Da damene dro» fra Husøy.

– Den ga både et nært, humoristisk og eksotisk blikk på samfunnet her, sa kongen.

Senjatroll. Tidligere på dagen var kongeparet de første gjestene til å ankomme den nybygde moloen på Skaland i nabokommunen Berg. Da var det ikke bare omgivelsene som var trolske. Fire spreke senjatroll og trollfar Leif Ruback var mottakelseskomité.

Dronningen besøkte Skaland under en privat tur på Senja for to år siden. Ruten hun den gang gikk til fjells, er i ettertid blitt kjent som dronningstien på folkemunne.

– På min reise her for to år siden ble jeg bergtatt. Nå er jeg også trollbundet. Det gjorde et dypt inntrykk å bli kjent med Senja. Til og med undertegnede fikk fisk. Uer og sei, og været var også med oss, akkurat slik det er i dag, sa dronningen til de festkledde frammøtte ved Berg kirke.

– Viktige turer. Med de spisstaggede og majestetiske Okshornene i bakgrunnen oppsummerte kongeparet den tre dager lange fylkesturen i Troms. Seks kommuner er besøkt siden tirsdag. Underveis har kongeparet framhevet at de årlige fylkesturene er noe av de viktigste de gjør.

Mottakelsen fra folket i Troms er ifølge kongen den samme som andre steder.

– Jeg tror det er en fellesnevner for hvordan folket tar imot oss uansett hvor vi er i Norge. Det er veldig hyggelig og alltid med åpne armer. Det synes som om befolkningen synes det er hyggelig at vi kommer. Disse turene er noe av det viktigste vi gjør, sier kongen.

Dronningen setter pris på særpreget hvert eneste sted byr på.

– Det er spennende å få oppleve disse bygdesamfunnene. Jeg tror man går sammen når de får en utfordring. Det sier de i alle fall, at det binder dem sammen, ikke bare innen en bygd, men også bygd til bygd. Det er gledelig for oss å høre, hvis d e t også er en bivirkning av en fantastisk opplevelse for oss, sier dronningen.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter