Nyheter

Driver grasrotkamp for bekjennelsesparagraf

Karl Johan Tveiten fra Birkenes i spissen for protest i KrF. Aud Kvalbein ber om innsyn.

Tveiten vil kjempe for å beholde dagens bekjennelsesparagraf i KrF, forteller han i en pressemelding.

LES OGSÅ: Matlary spår KrFs naturlige død

- Vi er mange som tror at årsakene til valgresultatet er å finne helt andre steder enn i partiets fundament. Bekjennelsesparagrafen - §2 - har vært hovedbærebjelken for partiet gjennom generasjoner. Ingen formulering i en ny formålsparagraf kan kompensere den signaleffekten det er å fjerne bekjennelsesparagrafen. Den lå som et fundament da partiet ble etablert. Det er lite trolig at vi kan skape vekst ved å skjære av røttene våre, sier Tveiten.

I spissen for underskriftsaksjonen står John Fidjeland, Sigbjørn Horverak, Karl Johan Tveiten, Hilde Marie Grandalen, Beathe Hansen, Johan Fredric Key Berntsen, Eivind Haaland, Olav Handeland, Harald Kleggetveit, Jarle Fidjeland, Tønnes Kvinlaug, Ommund Tveit, Steinar Edvardsen, Håkon Orthe, Hilde Orthe, Heidi Hobbesland. Det blir opplyst i en pressemelding.

LES OGSÅ: KrF-toppene samlet seg om erstatning for troskrav

LES OGSÅ: Høybråten: Tiden er moden for endring av troskrav

Partiets sentralstyre går inn for å erstatte bekjennelsesparagrafen med en lojalitetsparagraf og en forpliktelse på partiets formål og politikk.

- Vårt håp var at partiet ville lytte til den «trofaste grasrota» og ikke ha som hovedoppgave å instruere den. Vedtaket i sentralstyret om å endre innholdet i §§1 og 2, har skapt stor usikkerhet og uro blant KrF-medlemmer, KrF-velgere og sympatisører. Flere har gitt uttrykk for at de ikke har fått anledning til å si sin mening i den prosessen som partiet er inne i nå. Dette er bakgrunnen for at vi har tatt initiativet til en underskriftskampanje, forklarer Karl Johan Tveiten.

Han opplyser at det også er mulighet for å vise sin støtte på Facebook.

Han sier at det i januar planlegges et møte i Kristiansandsregionen. Varaordfører i Oslo, Aud Kvalbein, opplyser til Vårt Land at hun skal holde foredrag. Underskriftsaksjonen kjenner hun derimot ikke til.

LES OGSÅ: Aud Kvalbein: Merkelig at kirken ikke har bekjennelseskrav

Selv har Kvalbein skrevet brev til Dagrun Eriksen, nestleder og leder av strategiutvalget, og bedt partiet offentliggjøre den juridiske betenkningen som partiet har fått utarbeidet om hvorvidt bekjennelsesparagrafen kan endres eller ikke. Kvalbein viser til at Eriksen opplyste til DagenMagazinet at strategiutvalget at strategiutvalget har søkt juridisk bistand i forbindelse med forslaget om å endre KrFs basisparagrafer og forholdet mellom basisparagrafene og paragraf 12 i KrFs vedtekter.

«Siden du uttaler deg slik, regner jeg med at strategiutvalget da har fått utarbeidet en skriftlig betenkning fra en jurist, siden spørsmålet tydeligvis har vært drøftet i utvalget. Du og andre i partiet har sagt offentlig at KrF skal ha en åpen debatt om strategiutvalgets forslag. Jeg regner derfor med at betenkningen fra juristen også er åpen og tilgjengelig for andre enn strategiutvalgets medlemmer. Ut fra dette ber jeg om å få tilsendt juristens betenking slik at den blir offentlig», skriver Kvalbein.

LES OGSÅ: KrF-utvalg vil fjerne bekjennelsesparagrafen

Hun skriver også at hun regner med at hele strategiutvalgets rapport blir offentlig, ikke bare de 13 punktene som står på KrFs hjemmeside.

«Dette vil være helt nødvendig for at vi skal få den åpne debatten om partiets strategi slik det er varslet. Jeg ber derfor om å få tilsendt denne rapporten og at den samtidig er åpen for alle i organisasjonen, i praksis dermed offentlig.»

Kvalbein konkluderer: «Jeg ber altså om å få tilsendt juristens betenkning om basisparagrafene og paragraf 12, samt strategiutvalgets fulle rapport.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter