Nyheter

Dreper 
uskyldige

For hver fjerde terrorist en drone dreper, mister også en uskyldig livet.

4. og 5. oktober i år melder NTB: «13 antatte islamistiske opprørere ble drept da amerikanske droner angrep mål i ­Pakistans stammeområder søndag og mandag, opplyser militær­kilder i landet.»

Nå presenteres tallet på hvor mange uskyldige mennesker de amerikanske dronene har tatt livet av gjennom årene: 1.147 mennesker i Jemen og Pakistan er drept i perioden november 2002 til november i år.

For hver 4. terrorist som blir henrettet, blir én uskyldig drept.

Hemmelig

Tallene kommer fram i rapporten «You Never Die Twice» (Du dør aldri to ganger) som Den internasjonale menneskerettsorganisasjonen Reprieve har utarbeidet, og i opplysninger som amerikanske The Bureau of Investigative Journalism har samlet.

Byrået har beregnet at USA til sammen har utført 487 drone­angrep mot Pakistan og Jemen. Dette regnes som moderate kalkyler.

Droneprogrammet er ellers så hemmelig at mange fakta er uklare. Opp til 4.412 mennesker kan være drept i angrepene, mesteparten kjenner man ikke navnene på.

Usikre tall

– Tallene er høye, sier oberstløytnant Geir Ødegaard, spesialist i luftoperasjoner ved Forsvarets høgskole.

Han peker på at det er imidlertid er vanskelig å få korrekte tall. «Motstanderen» er dess­uten interessert i at tallene skal være så høye som mulig, sier han:

– USA legger stor vekt på å unngå sivile tap. Sivile som dør, gir negativ publisitet og påvirker områdets befolkning som USA ønsker støtte fra, sier Ødegaard.

Han kommenterer ut fra sin kjennskap til amerikanske operasjoner. Forskjellige identiteter på de drepte gir også utslag i usikre tall:

– Hvordan beviser man at den drepte er terrorist eller ikke? Han kan være familiefar, men også terrorist, sier Ødegaard.

Følg oss på Facebook og Twitter!

«Drapslisten»

Dronene blir styrt fra Nevada i USA og har vært et viktig våpen i kampen mot terrorister. Landet har operert med «The Kill List», Drapslisten. Den inneholder navn på menn som USA betrakter som terrorister. Listen skal være godkjent president Barack Obama selv, skriver Reprieve i rapporten.

Navnene er skaffet tilveie av CIA.

Obama hevder selv at droner­ er et presist våpen. I 2012 sa han: «Droner har ikke forår­saket et stort antall sivile skader.­ For det meste har de vært veldig presise, og de presise angrepene er rettet mot al-Qaida og deres tilhengere».

LES OGSÅ: Flere hundre sivile drept av droner

På det fjerde ...

I flere tilfeller må droneangrepene gjennom­føres flere ganger før terroristen som er målet faktisk dør. I snitt gjennomføres tre angrep før det fjerde dreper personen som er hovedmålet. Noen «dør» seks ganger før de faktisk gjør det.

Når USA forteller at et viktig mål er eliminert, har ofte barn blitt drept. Da USA gjorde seks forsøk på å drepe Qari Hussain, som drev treningsleir for selvmordsbombere i Pakistan, var det 13 barn blant de 128 som ble drept.

LES OGSÅ: – USAs dronekrig bryter folkeretten

Krigsforbrytelse?

Etterretning som peker ut korrekt mål, er en utfordring forut for angrepene, mener Geir Ødegaard.

– Man må ha kilder på bakken for å ha god nok informasjon.

– Risikerer man ikke at åpenbare krigsforbrytelser mot sivile blir begått?

– Spørsmålet er om det er krig, og det mener USA. Hvis det ikke er krig, er dette ulovlig. Uansett er det en juridisk gråsone hvor det eksisterer ulike synspunkter. Et viktig spørsmål i krigens folkerett er skillet mellom sivile og militære. Dette blir ekstra vanskelig når de man vil angripe gjemmer seg og er en del av sivilbefolkningen. Det blir også et spørsmål om hvor viktig dette målet er. Og er det viktig nok til at man kan akseptere at sivile blir drept? Siden CIA ikke gir innsyn i disse vurderingene, blir påstanden om krigsforbrytelse vanskelig å både bevise og motbevise, sier Ødegaard.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter