Nyheter

Dramatisk sorti for KrFs nestleder

Dagrun Eriksen ble kastet ut av Stortinget av Vest-Agder KrF. Tilbake ligger et fylkeslag med brukket rygg.

MANDAL: Nominasjonsmøte i Vest-Agder KrF fredag kveld ble preget av sterke følelser, bitterhet, misnøye og skittkasting. Som alle regnet med på forhånd, gikk Hans Fredrik Grøvan (59) seirende ut av kampen om topplassen. Men han går inn i valgkampen uten støtte fra flere sentrale politikere i fylkets nest største kommune. Heller ikke Dagrun Eriksen kommer til å gi ham drahjelp.

Dette er noe av det som skjedde på nominasjonsmøtet:

* Hans Fredrik Grøvan fikk førsteplassen med 37 av 64 stemmer.

* Etter at avstemningsresultatet var klart, ble store deler av delegasjonen fra Mandal sittende mens resten reiste seg for å hylle Grøvan.

* Dagrun Eriksen tok et bittert oppgjør med sitt eget lokallag i Kristiansand og fylkesleder Grøvan i sin «tapertale».

* I debatten ble Grøvan beskyldt for å ha brukt styreledervervet i Agder Energi til å skaffe millionbeløp til byggeprosjekt i Lyngdal, der han da var ordfører. Han ble også bebreidet for at han som Agder Energi-styreleder hemmeligholdt en millionsluttpakke til en omstridt direktør. Avisuttalelser fra 2008 ble brukt som bevis på at han i mange år har siklet etter en plass på Stortinget.

* Dagrun Eriksen fikk høre at hun ikke var til å stole på når det gjelder Israel, verdispørsmål og en KrFs plass i en regjering der også Frp er med.

* KrF-politikere i Mandal vil ikke drive valgkamp for en liste der Grøvan står øverst.

* Delegater fra de ulike fløyene gikk fra hverandre uten å hilse.

LES OGSÅ: Dagrun Eriksen støttes av nominasjonskomiteen

Fortettet stemning. Stemningen på Hald Internasjonale Senter, der nominasjonsmøte ble avholdt, var fra første stund preget av det dramatiske valget som skulle gjøres. Dagrun Eriksen satt på bakerste benk i ett hjørne av salen, flankert av 3-4 støttespillere. I det andre hjørnet satt Hans Fredrik Grøvan og en av hans medspillere. De to hilste ikke på hverandre i forkant av møtet, ei heller i matpausen. Etter at valget var avgjort, stilte de heller ikke opp til felles fotografering. Et forsøk fra Grøvan på å få en klem fra Eriksen ble bare en litt flau episode.

Fattet vinner. Etter at dirigenten annonserte at Hans Fredrik Grøvan hadde fått flest stemmer som toppkandidat, gikk vinneren på talerstolen. Etter at applausen hadde lagt seg, forsøkte han å mane til samling.

– Jeg er takknemlig og ydmyk for den støtten jeg har fått her i kveld og for den støtte medlemmene rundt i fylket har vist meg på nominasjonsmøtene. Nå må vi sammen gjøre jobben for at KrF skal gjøre et godt valg i 2013. Jeg kan ikke gjøre den jobben alene. Vi må stå sammen, sa Grøvan i sin takketale.

Takk for sist. En han helt sikkert ikke får mye hjelp av, er Dagrun Eriksen. Etter å ha representert Vest-Agder på Stortinget i 15 år, er det over og ut for 41-åringen fra Kristiansand.

– Jeg håper at Grøvan får litt mer støtte fra sin fylkesleder enn det jeg har opplevd den siste tiden, sa hun, uten noe forsøk på å skjule kritikken av valgvinneren som de siste to årene har vært fylkesleder. Kommentaren var en takk for sist til fylkespartiet for at de gikk ut med en egen uttalelse som tok avstand fra KrFs programkomitee, som Eriksen ledet, som foreslo en ekteskapsordning som etter kritikernes mening åpner for homofile ekteskap.

Men Dagrun Eriksen nøyde seg ikke med å angripe Hans Fredrik Grøvan. Hun kom også med kritikk av sitt et lokallag i Kristiansand, som hun hevdet ikke har støttet henne på lenge. Overfor Vårt Land gjør Dagrun Eriksen det også klart at hun ikke har planer om å delta aktivt i valgkampen til Vest-Agder KrF når hun nå ikke står på toppen av lista.

LES OGSÅ: Malin Stensønes på topp i Akershus KrF

Ikke tillit. Det var utsendingen Morthen Askildsen fra Mandal som kom med den hardest kritikken at Hans Fredrik Grøvan. Etter at han hadde trukket fram en rekke eksempler på det han mente var dårlig dømmekraft og maktbruk, oppsummerte han:

– Politikk handler om tillit. Jeg har ikke tillit til en politiker som bruker sine posisjoner til å skaffe penger til sin egen kommune og hemmeligholder fallskjermer til direktører. Hans Fredrik Grøvan har ikke min tillit, sa Askildsen til en måpende forsamling. Overfor Vårt Land gjorde han det etter møtet klart at han ikke kom til å drive valgkamp for KrF i 2013. Det vil heller ikke den gamle nestoren og KrF-ordfører Knut Lindseth i Mandal gjøre.

Politikk. Roger Christiansen fra Vennesla, som støttet Grøvan, påpekte at valget av toppkandidat handler om politikk. Han trakk fram forholdet til Israel, verdispørsmål og regjeringssamarbeid med Frp som saker der han ikke hadde full tillit til Dagrun Eriksen.

– Slik KrF har holdt på i det siste, har vi måket velgere over til Frp hver gang det blir snakk om Israel, sa han.

Signal. Ellers var det mange var opptatt av det signalet nominasjonsmøtet ville sende hvis Vest-Agder KrF vraker hun som er partiets 1. nestleder.

– Senest i fjor vår ble Dagrun gjenvalgt som partiets nestleder. Da fikk hun støtte fra både fylket og lokallaget i Kristiansand. Hva har skjedd på halvannet år? Hvorfor har hun ikke lenger tillit? Hvis vi vraker henne som vår stortingsrepresentant vil det også kunne svekke partiet når de skal forhandle med andre om regjeringsdannelse, sa Per Stordrange fra Flekkefjord.

Storebror. Ellers fikk KrFs lokalparti i Kristiansand massiv kritikk for sin rolle i nominasjonsprosessen. Partiets startet arbeidet flere måneder tidligere enn nominasjonsreglementet tilsier, og har fra første stund vært innstilt på å kaste Dagrun Eriksen. Denne måten å sette seg i førersetet ble sterkt kritisert.

– Det er typisk Kristiansand. Dere tror dere kan gjøre som dere vil, sa Arne Skraastad fra Songdalen, en av Dagrun Eriksens sterkeste støttespillere.

Kristiansand KrF hadde 20 av de 64 delegatene på nominasjonsmøtet. Alle disse støttet Grøvan. På bakgrunn av stemmegivningen i de lokale nominasjonsmøtene hadde Grøvan støtte av 38 av de 65 som kunne stemme. Èn delegat unnlot å møte, og én hoppet over på Eriksen-fløyen.

Lilletun-faktoren. I Vest-Agder KrF står fortsatt Jon Lilletun sterkt, seks år etter hans død. To av delegatene som talte for Hans Fredrik Grøvan brukte Lilletuns navn når de skulle samle støtte til sin kandidat.

KrFs leder, Knut Arild Hareide, uttalte før møtet i Mandal at han gjerne ønsker at Dagrun Eriksen skal fortsette på Stortinget. Etter at det ble klart at han ikke fikk viljen sin, sendte Hareide, som er blitt kalt for «Bittelilletun», en SMS der han oppfordret Dagrun Eriksen til å fortsette som 1. nestleder.

– Det er en oppfordring jeg tar imot. Jeg fortsetter som nestleder med glede, sa Eriksen, som også gjorde det klart at hun ikke kommer til å melde seg ut av KrF i protest mot at hun ikke ble renominert.

Uvirkelig opplevelse. Etter nominasjonsmøtet var Hans Fredrik Grøvan tydelig preget av kvelden.

– Det er en spesiell og litt uvirkelig opplevelse å følge en debatt der man selv er hovedpersonen, og der man ikke har mulighet til å ta ordet. Det har vært en krevende øvelse.

– Hva er din kommentar til påstanden om at du misbrukte din rolle som styreleder i Agder Energi?

– Når det gjelder det som ble sagt om mine handlinger i Agder Energi, er noe av det sant og noe ikke sant. I ettertid kan jeg nok si at det er mye som kunne vært gjort annerledes i den forbindelse, sa Hans Fredrik Grøvan til Vårt Land etter møtet.

Dronningen av Vennesla. Om det var stor uenighet om førsteplassen på stortingsvalglista, var det full enighet om 2. plassen. Venneslas populære ordfører Torhild Brandsdal, som muligens kunne samlet hele partiet om hun hadde stilt opp som førstekandidat, ble enstemmig valgt. Hvis KrF kommer i regjeringsposisjon, og Hans Fredrik Grøvan får en posisjon i regjeringsapparatet, vil den folkelige «Dronningen av Vennesla» få en plass i nasjonalforsamlingen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter