Nyheter

Dramatisk situasjon

Norge er et lite land i verden, men vi er blitt store innen energi. Det utsetter oss for betydelig risiko, skriver sjefredaktør Helge Simonnes.

KOMMENTAR. Den dramatiske gisselsituasjonen i Algerie viser hvor sårbart det er for norsk industri å være storkar på den internasjonale arena.

For en vel en uke siden var hele samfunnseliten samlet i Den Norske Opera, innbudt av Næringslivets Hovedorganisasjon. Temaet for årskonferansen var Norge som energinasjon. Det var et hallelujamøte. Én etter én sto norske næringslivsledere, inklusive Statoil-sjefen Helge Lund, fram og fortalte hvilke muligheter som ligger i å utnytte den kompetansen Norge har skapt seg gjennom eventyret på norsk sokkel. NHO hadde også invitert en rekke utenlandske gjester. De uttrykte stor beundring over hva Norge har maktet å få til i relativt korte energihistorie.

Norge er store på energi. At dette fører oss til fjerne strøk i verden, er en lovmessighet, enten det er i en ørken i Algerie eller til et korrupt land som Aserbajdsjan. Oljeboring under vanskelig forhold i Nordsjøen har gitt oss en unik kompetanse. Denne kunnskapen etterspørres naturlig nok andre steder i verden. Norske ingeniører er ettertraktet vare. Vi kan ta oss godt betalt for å tilby våre folk.

Ny type risiko. I genene til et stort selskap som Statoil ligger det dessuten et behov for å spre risiko. Oljen i Nordsjøen vil en eller annen gang ta slutt. Skal selskapet overleve på lang sikt, må det søke nye muligheter andre steder i verden. Paradoksalt er det slik at forsøket på å redusere selskapets risiko, skaper en ny type av risiko. Selv i et fredelig og oversiktlig land som Norge, har vi opplevd terror. Sannsynligheten for at terrorisme skal oppstå i land som er langt mindre utviklet, er meget stor.

På årskonferansen til NHO var det få som løftet fram risikoen ved å operere i internasjonalt farvann og i til dels farlige strøk av verden. Men selvsagt vet man at det er en risiko, og en risiko man kalkulerer med. Derfor har man – som Statoil – tatt risikoen på dypt alvor. Bedriftsorganisasjonene vet ikke hvor problemene oppstår, men de vet at før eller senere vil noe skje. Det trener de både mentalt og praktisk på. Det er dette som kalles beredskap.

Beredskap. Dessverre er det slik at mange av de mindre norske selskapene med internasjonal aktivitet, ikke har noen tydelige beredskapsplaner. Sikkerhetsselskapet Falck Nutec hevder at 80 prosent av norske bedrifter mangler planer for en tilfredsstillende beredskap

Det er lite som tyder på at anslaget mot gassanlegget In Aménas er et forsøk på å ramme Norge. Den islamistiske terrorgruppen sier at angrepet er en hevn for at Frankrike får bruke algerisk luftrom til aksjonen mot islamister i Mali.

Dette viser hvordan et risikobilde kan endre seg raskt. Frankrikes president Francois Hollande hadde behov for å vise handlekraft. Han sendte for noen dager siden franske styrker inn i Mali. Frankrike hadde behov for å bruke luftrommet over Algerie, og med ett var gassanlegget i In Aménas et mulig terrormål.

Om Statoil har en sikkerhetsavdeling som raskt makter å fange opp en slik risiko, er tvilsomt. Vel er de trenet i å lese utviklingen i den geopolitiske situasjonen. Men selv om risikovurderingen endres et par hakk, er det en lang vei for å iverksette de mest omfattende sikkerhetstiltakene. Årvåkenhet fører nødvendigvis ikke til handling. Det ville ha skapt betydelig engstelse og uro hos dem som arbeider på anleggene.

Ikke siste gang. I motsetning til stormaktene, er det ikke mange terrorgrupper som er ute etter å ramme Norge. Selv om vi har deltatt i militære operasjoner i Afghanistan, går vi under radaren til de fleste terrorgrupper. Vi skal ikke være naive i vurderingen av Norge som terrormål, men det er den terroren som rammer vilkårlig, vi har størst grunn til å frykte. Onsdag morgen fikk vi en slik situasjon. Vi må håpe at den løser seg til det beste for gislene, men vi gjør klokt i å regne med at dette ikke er siste gang at norske bedrifter i utlandet rammes.

Helge Simonnes er sjefredaktør i Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter