Nyheter

Dom over regjeringen: Mye snakk, lite handling

Dette mener de ideelle om Erna Solbergs tropp.

16. oktober 2013 kom Erna Solberg og hennes utvalgte ministere ut fra Slottet som Norges nye regjering. Etter åtte år med de rødgrønne ved makten var det klart for endringer og blå politikk.

– Stoltenbergs sko er vanskelige å fylle, og det kommer til å bli en annen stil, sa Solberg for et år siden.

Videre varslet hun avbyråkratisering og forenkling som noen av regjeringens flaggsaker.

– Vi skal få mer ut av ressursene. Moderniseringen begynner derfor på toppen, med endringer i struktur og arbeidsområder. Vi sikter mot en mer effektiv styring og økt gjennomføringskraft, sa statsministeren.

LES MER: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat2/thread11531420/#post_11531420 Her er regjeringens ruspolitiske karakterbok]

Vi ga åtte organisasjoner fra ulike felt muligheten til å evaluere Solbergs ettåring.

Overivrig på gasseksport

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet:

– Man må være fargeblind for å se noe grønt i årets budsjett. Det kuttes i midlene til blant annet skogvern og beskyttelse av truede plante- og dyrearter. De legger opp til flere biler og mer forurensing gjennom bygging av veier, øker fartsgrensene og gjør forurensende biler billigere. Olje- og energiministeren argumenterte nylig mot EUs planer om energieffektivisering, fordi det vil påvirke etterspørselen etter gass. Det er tydeligvis viktigere å få solgt norsk gass enn å få løst klimaproblemene.

God rusbehandling

Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis:

– Nordmenn drikker stadig mer, likevel legges det nå til rette for økt forbruk gjennom utvidede åpningstider på polet, økt taxfree-kvote, svekket reklameforbud mot alkoholreklame og salg av alkohol fra gårder. Likevel løfter de rusbehandlingen ved å øke antall behandlingsplasser, men siden pengene ikke er øremerket går, de like gjerne til gatebelysning som rustiltak.

Pent snakk, lite handling

Elisabeth Rusdal, forbundsleder for Norges kvinne- og familieforbund:

– De er mer tilgjengelige, gir flere muligheter til innspill og svarer fortere. De skal satse på helsestasjoner og skolehelsetjenesten, men det hjelper lite når helsestasjoner stenges fordi de mangler fagfolk. De gir familiene valgfrihet når det gjelder foreldrepermisjon, men kontantstøtte og barnetrygd prisjusteres ikke. Det er håpløst. De snakker pent om integrering i åpne barnehager og mer kunnskap hos lærerne, men gjør ikke så mye i praksis.

Savner utviklingsminister

Wenche Fone, avdelingsleder for utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp:

– Vi savner utviklingsministeren. Departementet har mindre kapasitet når utenriksministeren må fordele sin tid på hele feltet. Vi støtter at bistand og utviklingssatsing går til færre land enn før. Da går mer midler direkte til de fattigste. Men det er ikke nok med store investeringer på makronivå, slik budsjettet legger opp til. Vi mener næringsutvikling må gjøres via aktører som allerede arbeider blant de fattige.

Frykt nedleggelser

Birgitte Brekke, generalsekretær i Frivillighet Norge:

– De sier mye fint om fri og uavhengig frivillighet, men i praksis er mye som før. De gir mye prosjektstøtte, og kutter i driftsstøtten som er frie midler. De bruker flere korte kontrakter og anbudskonkurranser – mens samarbeidsavtalen med de rødgrønne sier langsiktige kontrakter og mer direkte innkjøp. 44 prosent av våre medlemmer frykter faktisk nedleggelse i løpet av fem år om det ikke skjer endringer i innkjøpspolitikken.

Lytter til etiske spørsmål

Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd:

– Vi møter en helt annen lydhørhet hos nåværende regjering. I samarbeidsplattformen presiseres det at de ønsker å stramme inn senabort-grensen, forhøye engangsstønaden til gravide, og lover at de ikke skal innføre tidlig ultralyd. Det er et tydelig signal på at de ikke ønsker en statlig finansiert sortering tidlig i svangerskapet. Det er vi glade for!

RLE i lærerutdanningen

Espen Lynne Amundsen, leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL):

– Vi liker at de fastholder skillet mellom kirke og stat, og at det tas tak i ekstremisme. Det er også veldig bra at RLE skal tilbake som obligatorisk fag i lærerutdanningen, og at religion skal inkluderes mer i andre fag også.

Dårligere rettssikkerhet

Mari Seilskjær, rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS):

– Regjeringens ensidige prioritering av retur går på bekostning av rettssikkerheten i asylsaker. Det er kritisk. Barn som kan ha grunnlag for opphold etter nye regler, sendes ut i større omfang enn tidligere. Vi mener regjeringens prioriteringer er preget av kynisme og nærsynthet, når innvandringsregulerende hensyn og belastninger for samfunnet vektlegges mer enn humanitære hensyn og solidaritet med mennesker på flukt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter