Nyheter

Dette vil HEF-sjefen fjerne

Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund mener hans kamp mot kristendom i offentligheten er i Hans Nielsen Hauges ånd.

Etter mange protester snudde NRK og tok tilbake Fedrelandssalmen for morgenfriske lyttere klokka 6.57 på søndagene. Akkurat den saken ønsker ikke Human-Etisk Forbunds pressesjef Jens Brun-Pedersen å ha noen mening om. Men den ivrige debattanten, som på kronikkplass i Dagbladet i forrige uke kritiserte NRKs blanding av journalistikk og forkynnelse, går jevnlig til angrep på kristendommens plass i det offentlige rommet.

Jens Brun-Pedersen, hvordan er kristendommens plass i ditt idealsamfunn?

– Idealsamfunnet er at det offentlige selv er livssynsnøytralt, men legger til rette for livssynsbetjeningen som både religiøse og ikke-religiøse ønsker seg. Vi arbeider for et moderne demokrati hvor alle behandles likt, uavhengig av livssyn. Ingen statlige og kommunale institusjoner skal gi særfordeler til noen basert på livssyntilhørighet. Vi i Human-Etisk Forbund bare fortstetter den kampen Hans Nielsen Hauge startet på 1800-tallet da han angrep statskirkemonopolet.

HVA MENER DU? Diskuter Jens Brun-Pedersens idealsamfunn på verdidebatt.no.

Nøytrale tjenester. Brun-Pedersen bruker Forsvaret og helsetjenesten som to eksempler på hvordan han ønsker samfunnet skulle være. Dagens ordninger med feltprester og feltandakter vil han ha bort. Ordningen med faste sykehusprester er han også kritisk til.

– En nøytral førstelinjetjeneste kan opprettes i Forsvaret, som skal ha kontakt med både muslimske, kristne og andre representanter som kan trå til når soldater ønsker hjelp eller samtaler. Slik bør også helsetjenesten være organisert. Det er fint om Den norske kirke har sykehusprester som kan tilkalles, men de bør ikke være ansatt i helseforetaket.

Brun-Pedersens mål er en sekulær stat hvor grunnloven er endret og det offentlige ikke gir noen ekstrafordeler til kristendommen og statskirka.

LES OGSÅ: NRK tar Fedrelandssalmen tilbake

NRK. Etter at NRK tok tilbake fedrelandssalmen foreslo organisasjonen Familier og medier at statskanalen skulle sende TV-gudstjenester hver søndag – slik det er på radio. Brun-Pedersen er totalt avvisende til ønsket:

– Det bør stilles strengere krav til NRK enn private mediebedrifter. NRK er felleseie og lisensen betales av alle som har TV, og derfor bør kanalen ikke drive forkynnelse. De bør ha som mål å være allsidige og upartiske også på livssynsområdet.

Men skal ikke NRK få lage programmer om kristendom ved jule- og påsketider heller?

– Jo, så lenge det er journalistisk behandlet. Det er heller ikke noe problem om NRK sender en gudstjeneste ved slike høytider, om de gjør det samme ved muslimske id og jødiske og hinduistiske høytider.

Hva mener du om ateisten Richard Dawkins sine program på NRK?

– Jeg synes Dawkins var i overkant misjonerende i formen. Men serien var likevel basert på vitenskapelige erkjennelser og funn, og det vil jeg anta både de med og uten tro kan ha glede av.

Humanetikeren mener det er «pussig» at Aftenposten på søndagen bare slipper til en prest, Per Arne Dahl, og ingen andre som fast «forkynnerspaltist».

– Men jeg er for ytringsfrihet og at det er redaktøren som bestemmer. Religiøse i samfunnet forøvrig må få herje som det vil så lenge det ikke strider mot norsk lov. Det er offentlige fellesinstitusjoner som bør være livssynsnøytrale.

LES OGSÅ: Tusenvis støtter korset i flagget

Ny tidsregning. Brun-Pedersen ønsker også å bli kvitt andre sammenkoblinger av kristendommen og offentligheten i sitt idealsamfunn.

Andakt i det offisielle 17. mai-arrangementet: – Alle Norges prester må gjerne få holde så mange andakter de vil når som helst. Men andakter og gudstjenester bør ikke være en del av et offisielt arrangement som skal være for alle nordmenn. Arrangørene bør stille seg selv kontrollspørsmålet «Vil det være rett å la en representant fra ett parti være en del av arrangementet». Er svaret nei på det, er det også galt å la ett livssyn være det.

«Etter kristus».: – Det er jo ikke korrekt, ettersom ingen vet når Jesus ble født. Vi burde heller hatt «etter vår tidsregning»

«Kirkegård»: – Også muslimer, hinduer, buddhister og ateister har en tendens til å dø. Så det bør være et nøytralt ord som det flotte, norske ordet «gravlund».

Nasjonale minneseremonier i kirka: – Slike bør skje på nøytral grunn for å vise at norske innbyggere utgjør en regnbue av livssynstilhørighet.

Gudstjenester i skoletida: – Ordningen med gudstjenester i skoletida bør avsluttes, men kirkesamfunn skal selvsagt stå fritt til å invitere ungdom til gudstjenester når som helst ellers.

Ikke sensurere.Men hva med nasjonalsangen som har et vers om Gud, flagget som har et kors i seg og kongesangen med teksten «Gud sign vår konge god? Bør det også bort?

– Nei, jeg er ikke for sensur av litteratur, men for å endre praktiske ordninger. Om kongesangen er etablert, så blir det håpløst å forsøke å endre tradisjonen rundt det. Det var for øvrig Bjørnstjerne Bjørnson, som tok et oppgjør med kristendommen, som skrev Ja, vi elsker. Og det er bare tøv at korset i flagget skal stride mot menneskerettighetene.

LES OGSÅ: Høybråten advarer mot «ekstremsekulært vanvidd»

Tror han vinner. Brun-Pedersen mener at han og Human-Etisk Forbund har fått flere seire de siste årene, særlig da menneskerettighetsdomstolen i 2007 konkluderte med at KRL-faget stred med menneskerettighetene.

– Det som oppfattes som mas i dag, vil bli selvfølgeligheter om noen år. Bevissthet om livssynsmangfoldet sprer seg. Husk at det ikke er mange år siden kun lærere som var medlem av statskirken kunne undervise i kristendom i offentlige skoler. Hvilken diskriminering av pinsevenner, metodister og baptister.

LES OGSÅ: Ber human-etikerne dempe «frenetiske kirke-angrep»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter