Nyheter

Det kan bli færre abortnemnder

Kvinner som skal søke abort etter uke 12, kan i fremtiden få lengre reisevei for å få saken sin vurdert.

For å sørge for at kvinner som søker abort får mest mulig likeverdig behandling, går Helsedirektoratet inn for å redusere antall abortnemnder fra 35 til 15.

– Skal sikre likeverdig behandling

Færre nemnder betyr at hver nemnd får flere saker å behandle, noe som fører til et bredere erfaringsgrunnlag. Det har tidligere kommet kritikk mot at nemndene har hatt ulik praksis, og at det enkelte steder i landet har vært vanskeligere å få innvilget en søknad enn andre steder.

LES OGSÅ: Gravide kan tape 50.000 kroner

– Det vil også bli lettere for det enkelte helseforetaket å sette av fast møtetid, slik at faste medlemmer i nemndene kan stille. Gode rutiner, kontinuitet og kompetanse vil sikre kvinnene en likeverdig og kvalitetsmessig god behandling når nemndene skal fatte sine vedtak, opplyser direktoratet.

En slik beslutning vil ikke ha konsekvenser for antallet kvinneklinikker her i landet. Det vil bli mulig å få utført abort på de samme stedene som i dag.

Primærnemndene behandler søknad om abort der kvinnen er mer enn 12 uker ut i svangerskapet.

Lik svangerskapsberegning

Helsedirektoratet vil også at alle gravide skal få like svangerskapsberegning.

I dag er to ulike verktøy i bruk og de gir forskjellig resultat. Fastsettelse av svangerskapslengde danner grunnlag for en rekke medisinske avgjørelser, blant annet fosterets alder når det søkes om abort.

LES OGSÅ: – Fortsatt abort av levedyktige fostre

– Dette fører for eksempel til at en gravid kvinne som søker senabort innenfor øvre grense, kan få innvilget abort et sted, men avslag et annet sted, avhengig av hvilken metode som er lagt til grunn for å fastsette fosteralder, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu i Helsedirektoratet.

Studie fant feil

Andre avgjørelser kan gjelde behandling av premature barn, vurdering av når den gravide går over tiden og vekstavvik for fosteret.

For å sikre lik kvalitet i svangerskapsomsorgen, anbefaler Helsedirektoratet å bruke samme metode, eSnurra, for alle gravide.

– Helsedirektoratet vil anbefale at beregning av svangerskapets varighet og fødetermin utføres med samme metode over hele landet slik at kvinner sikres et likeverdig helsetilbud, sier Janbu.

Hittil har også måleverktøyet Terminhjulet blitt brukt til å fastsette svangerskapets lengde, men en studie har funnet systematiske feil i beregning av termin. Gjennomsnittlig feil var rundt to dager, men det ble også målt feil opp til fem dager slik at fosteret ble vurdert til å være eldre enn det egentlig var.

LES OGSÅ: Høie avfeier reservasjonsleger

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter