Nyheter

Derfor piskes Raif Badawi

Han er dømt til 1000 piskeslag, fordelt på 20 fredager. Ytringene hans hadde ikke fått noen i Norge til å heve øyenbrynene. – Dette beviser at ytringsrommet er veldig, veldig begrenset, sier Amnesty.

«Så snart en tenker avslører ideene sine, vil du finne hundrevis av fatwaer mot ham fordi han hadde mot til å diskutere noen hellige emner. Jeg er virkeig bekymret for at arabiske tenkere vil migrere i jakten på frisk luft og for å unnslippe de religiøse myndighetenes sverd».

Dette skrev Raif Badawi 12. august 2010, ifølge The Guardian, som har oversatt flere av Badawis tekster.

LES OGSÅ: Saudi-Arabias bestialske styre

Pisking utsatt

Tekstene har Badawi publisert på nettsiden «Saudi Arabian Liberals», som han selv grunnla i 2006. Han er dømt til ti års fengsel og 1000 piskeslag for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere. Piskeslagene gis 50 om gangen, én gang i uken, så han ikke dør av skadene.

Badawi ble påført de første 50 piskeslagene i full offentlighet fredag for to uker siden, men det er så langt det første og siste gang han har blitt pisket. Torsdag ble det klart at også denne ukens pisking skulle utsettes av medisinske grunner, etter at et team på åtte leger hadde sjekket Badawis helse.

Oversettelsene av Badawis tekster viser i alle fall hva som har irritert saudiske myndigheter. I et av de friskeste innleggene på bloggen sin går Badawi til satirisk angrep på geistelige som ville straffe astronomer for å ha oppmuntret til skepsis omkring Sharia-loven.

LES OGSÅ: 950 piskeslag gjenstår

– Elegant latterliggjøring

«Denne ærverdige predikanten har gjort meg oppmerksom på noe som har vært holdt skjult for meg og mine lesere, nemlig eksistensen til den såkalte «Sharia-astronomen». Hvilken fantastisk betegnelse. I løpet av min ikke ubetydelige forskning på universet, dets opprinnelse og stjernene, har jeg ikke en eneste gang kommet over dette begrepet. Jeg vil anbefale NASA å forlate sine teleskoper og i stedet vende seg mot våre Sharia-astronomer, hvis visjon og innsikt overgår NASAs foreldede teleskoper. Ja, jeg vil anbefale alle forskere i verden, uansett disiplin, til å forlate sine studier, laboratorier, forskningssentre, eksperimenteringssteder, universiteter, institutter og så videre, og straks sette kursen til studiegruppen til våre fantastiske forkynnere, for å lære alt om moderne medisin, ingeniørfag, kjemi, mikrobiologi, geologi, kjernefysikk, vitenskapen om atomet, marinvitenskap, vitenskapen om eksplosiver, farmakologi, antropologi, sammen med astromi, selvfølgelig. Gud velsigne dem. De har vist seg å være den avgjørende autoriteten, med det siste ordet i absolutt alt, som hele menneskeheten må akseptere, underkaste seg og adlyde uten å nøle eller diskutere».

Dette utdraget fra bloggen illustrerer godt hva som har provosert myndighetene, mener Ina Tin i Amnesty Norge.

– Den passasjen har nok falt dem svært tungt for brystet, rett og slett fordi han latterliggjør dem på en litt elegant måte. Og i dette ligger det jo at han har fornærmet islam og utfordret religiøse autoriteter, som jo er straffebestemmelsene de har brukt, sier Tin.

LES OGSÅ: Saudi-Arabia inn på teppet til Brende

Hun peker på at Badawi har pirket borti og stilt spørsmålstegn ved religiøs praksis og religiøse autoriteter, og tatt tak i myndighetens brukt av islam i politisk øyemed.

– Dette viser hvor sårbare de er når de må ty til den typen undertrykkelsesmidler for å kneble ytringer som bare foreslår litt andre måter å tolke islam på, sier Tin.

Badawi har også tatt til orde for sekularisme som «det viktigste tilfluktsstedet» for innbyggere i et land. Han understreket også viktigheten av å skille religion fra staten.

«Sekularisme respekterer alle og støter ingen. Sekularisme er den praktiske løsningen for å løfte land (inkludert vårt) ut av den tredje verden og inn i den første verden».

Her er flere utdrag fra Badawis blogg, oversatt fra The Guardians gjengivelse:

I et innlegg linket Badawi Palestina med spørsmålene om politisk islam, og angrep Hamas.

«Jeg er ikke tilhenger av den israelske okkupasjonen av noe arabisk land, men på samme tid så vil jeg ikke erstatte Israel med en religiøs stat, hvis viktigste sak ville være å spre en kultur av død og uvitenhet i folket, når det vi trenger er modernisering og håp. Stater basert på en religiøs ideologi har ingenting annet enn frykten for Gud og en manglende evne til å møte livets realiteter. Se hva som skjedde da det europeiske folket lyktes i å fjerne presteskapet fra det offentlige og begrenset dem til sine kirker. De bygget opp mennesker og fremmet opplysning, kreativitet og opprør. Stater som er basert på religion begrenser sine innbyggere i en sirkel av tro og frykt».

I en annen artikkel går Badawi ut mot det offisielle saudiske synspunkt ved å fordømme muslimers krav om en moské bygget på Ground Zero i New York, og ved å knytte terrorgruppen til Saudi-Arabia og beskylde muslimer for intoleranse.

«Det som sårer meg mest som borger av området som eksporterte disse terroristene er frekkheten til muslimer i New York, som når grensene for uforskammethet når de ikke tar noe hensyn til de tusenvis av ofre eller pårørende til de som omkom på denne skjebnesvangre dagen. Det som øker min smerte er at den sjåvinistiske arrogansen som hevder at uskyldiges blod, utgytt av barbariske, brutale sinn under slagordet «Allahu akbar» (Gud er størst), ikke betyr noe i forhold til det å bygge en islamsk moské som vil ha som oppgave å ale frem nye terrorister. Se for dere at vi satt oss selv i amerikanernes sted. Ville vi akseptert at kristne eller jøder angrep oss i vårt eget hus, for så å bygge en kirke eller en synagoge i det samme området som angrepet? Jeg tviler på det. Vi nekter folk å bygge kirker i Saudi-Arabia, og vi har ikke blitt angrepet av noen. Så hva ville du synes om at de som ønsket å bygge en kirke er de samme som angrep oss? Og så må vi ikke legge skjul på at muslimer i Saudi-Aaabia ikke bare har en mangel på respekt for andres tro, men de sikter dem også for å være vantro i en så stor grad at alle som ikke er muslimer er vantro, og innenfor den snevre definisjonen så anser de alle som ikke er «Hanbali»-muslimer (den saudiske lovskolen) som frafalne. Hvordan kan vi være sånne mennesker og samtidig bygge normale forbindelser til seks milliarder mennesker, hvorav fire og en halv milliard av dem ikke er muslimer».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rett før arrestasjonen i 2012 skriver Badawi om liberalisme.

«For meg så betyr liberalisme simpelthen leve og la leve. Det er et fantastisk slagord. Men liberalismens natur må avklares, spesielt den saudiske versjonen. Det er enda viktigere å skissere funksjonen og parameterne for liberalisme når den andre fraksjonen, som er kontrollerende og utgir seg for å ha et eksklusivt monopol på sannheten, er så fiendtlige at de blir drevet til å diskreditere liberalismen uten diskusjon eller uten å fullt ut forstå hva ordet egentlig betyr. De har lykkes i å plante fiendtlighet til liberalisme i offentligheten, og i å snu folk mot den, og dermed blir teppet rykket bort under deres føtter. Men deres kontroll over samfunnet og folks sinn skal forsvinne som støv forsvinner i vinden».

Posten avslutter han med å sitere Albert Camus: «Den eneste måten å håndtere en ufri verden på er å bli så fri at eksistensen din i seg selv er en rebelsk handling».

Badawi påberopte seg også koranen til støtte for viktigheten av liberalisme. Han fremhevet også behovet for å skille religion og stat, og antydet at islam i seg selv hadde blitt forvrengt av saudiske ledere.

«Ingen religion har hatt noen forbindelse til samfunnets fremskritt. Dette er ikke en svikt i religionene, men snarere det at alle religioner representerer et presist åndelig forhold mellom individ og skaperen. Men, positive lover er et uunngåelig menneskelig og sosialt behov, fordi trafikkregler, arbeidsrett og kodene som styrer den statlige forvaltningene, neppe kan være avledet fra religion».

Vårt Lands oversettelser er gjort på grunnlag av The Guardians.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter