Nyheter

Demonstrerte mot flytting av andakt

Ungdomsskoleelever stilte opp med bannere under barnetoget.

For første gang siden 1931 fikk ikke presten tale i forbindelse med 17. mai-toget i Heggedal i Asker. Grunnen var at Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) ved Heggedal barneskole bestemte at det ikke skal være hilsen fra presten utenfor Heggedal hovedgård under 17. mai-toget.

LES OGSÅ: Prest ble nektet å tale på 17. mai

Sterke følelser. Beslutningen om å flytte andakten til et annet sted, slik at man kan velge om man vil høre på eller ikke, har skapt sterke reaksjoner. Bygdas prest Toralf Dehli synes det var leit at han ikke fikk holde andakt på vanlig måte.

Elever fra Hovedgården ungdomsskole i Heggedal protesterte mot at andaktstradisjonen ble brutt. Ved barnetoget stilte de med bannere med påskriften «Hvor er demokratiet i bygda vår? Bruk hue, FAU» og «Ikke ødelegg gammel tradisjon, la Dehli preke».

VÅRT LAND MENER: Engasjert ungdom

«Skammelig». FAU-leder ved Heggedal skole, Berit O. Nese, synes det er skammelig at nasjonaldagen ble brukt til «politiske demonstrasjoner på denne måten».

– Man burde holdt seg for god til dette på grunnlovsdagen. På 17. mai bør man heller mane til ro og fred, sier Nese.

Hun synes det blir feil å involvere barna i de voksenes diskusjoner.

Hun understreker at det kun er snakk om å flytte prestens andakt – ikke avlyse den. Årsaken er at alle som er med i barnetoget skal få mulighet til å velge om de vil høre andakten eller ikke – på samme måte som at julegudstjenester er valgfrie. Dette stiller ledelsen ved Heggedal skole seg bak.

Misforståelser. FAU-lederen avviser at det er «humanister» som står bak avgjørelsen om å flytte andakten. Selv er hun medlem av statskirken, og liker å høre presten preke. Hun sier at FAU har snakket med menighetsrådet, og tilbudt plass i programmet til en gudstjeneste før barnetoget. Men dette ville ikke menigheten gå med på. Presten svarte heller med å avlyse hele andakten når han ikke fikk lov til å holde den på det tradisjonelle tidspunktet.

– Jeg tror dette vekker så sterke følelser fordi folk i Heggedal er veldig opptatt av tradisjoner, sier Nese.

Hun er spent på utviklingen videre. Flyttingen av andakten har skapt en sterk mobilisering i bygda, og det er ventet at mange andakt-tilhengere vil ta revansje når et nytt FAU-styre skal velges til høsten.

– Blir du kastet som FAU-leder på grunn av dette?

– Det yngste barnet mitt går over på ungdomsskolen, så jeg neste år vil jeg uansett ikke fortsette i FAU av naturlige årsaker. Men jeg skulle gjerne fortsatt for å følge saken videre, avslutter Nese.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter