Nyheter

Demonstrerte for hijaben

- Ikke mobb hijaben min, ropte kvinner i 8. mars-toget i Oslo.

«Ikke mobb hijaben min» står det på plakaten Mona Mohammed Hassan har tegnet.

- Jeg vil gå med hijab på jobb og skole. Ingen skal få påvirke ytringsfriheten min. Hijaben tilhører min religion, og jeg tar den på eller av fordi jeg vil det selv, sier Hassan.

Valgfrihet. Vårt Land skrev lørdag at muslimske Per Yousef Assidiq ville gå i 8. mars-toget i Oslo under parolen «for retten til å bære hijab og burka». 8. mars-komiteen likte ikke budskapet, og Assidiq måtte moderere seg. I kveld gikk han og et femtitall muslimske kvinner under parolen «Lik rett til arbeid - med eller uten hijab».

LES OGSÅ: Ville demonstrere for burka på kvinnedagen

- Dette er en viktig parole fordi arbeidet pågår hele dagen, og det er der integreringen skjer. Vi vil at jenter skal kunne møte opp på jobb både med og uten hijab. Vi slåss for friheten til å både kunne kritisere bruk av hijab og til å ha et eget valg. Det er sikkert noen jenter som blir tvunget til å gå med hijab, sier Assidiq.

197 personer støttet parolen hans på Facebook og han regnet selv med at 300 ville møte opp, men måtte altså nøye seg med rundt 50 oppmøtte. Det var ingen paroler mot bruk av hijab i 8. mars-toget.

Minoritetsparoler. Flere paroler i årets 8. mars-tog forsvarte minoritetskvinners rettigheter:

«Selvstendig juridisk status for flyktning - og innvandrerkvinner»,

«Kamp mot tvangsekteskap og omskjæring er felles kvinnekamp»,

«Amnesti for papirløse og ureturnerbare flyktninger - stopp kriminaliseringa»,

«Vi krever frihet og like rettigheter for iranske kvinner nå»,

Kamp mot religiøs fundamentalisme - ja til kvinnefrigjøring i alle land».

Identitet. Zanib Kausar, Zahra Kalsar og Zakia Anwar har skrevet «Min hijab er min frihet!» på sin plakat. Kalsar studerer i utlandet, og føler at nordmenn retter et mer mistenksomt blikk mot henne enn andre.

- Jeg har eksperimentert litt med hijab, og funnet ut hvorfor jeg vil gå med den, forteller hun.

De tre forteller at jenter gjerne begynner å prøve ut hijaben på barneskolen, og selv bestemmer om de vil fortsette å ha den på.

Kalsar opplever at hijaben gir henne frihet.

- Jeg må ikke bestemme meg om jeg skal være norsk eller pakistansk. Med hijaben kan jeg bare være muslim. Jeg føler at jeg kan gå hvor jeg vil uten å få rare blikk. Jeg får respekt og blir ikke plaget. Hijab er ikke bare et plagg, men også en identitet, mener hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter