Politikk

De eldste forsvinner fra Stortinget

I dag er det kun åtte representanter på Stortinget over 65 år. Fem av dem tar ikke gjenvalg.

– Det er altfor dårlig. Vi trenger godt voksne i vår nasjonalforsamling, sier Tore Henning Larsen, konstituert daglig leder for Seniorsaken, en interesseorganisasjon for seniorer.

Befolkningen i Norge eldes, likevel styrer ikke de eldre landet. Ved forrige valgår, 2009, var omlag 15 prosent av befolkningen over 65 år. Samtidig kom det i 2009 bare inn tre stortingsrepresentanter fra denne aldersgruppen. Skulle andelen representanter gjenspeile befolkningens alderssammensetning burde Stortinget hatt minst 25 kandidater over 65 år.

Hyller Lønning. Larsen applauderer derfor at høyremann Inge Lønning (74) er villig til å gjøre comeback. Nå vurderer Hordaland Høyre om de ønsker Lønning som stortingskandidat. Lønning møtte fast på Stortinget fra 1997 til 2009.

– Det gleder oss stort at Lønning ønsker å stille til valg. Ære være han. Jeg tar av meg hatten for Inge Lønning, sier Larsen.

Selv om den eldre gruppen på Stortinget er underrepresentert, mener Larsen at de har litt skyld i det selv. Han mener flere må si ja hvis de blir spurt om å gjøre en innsats i politikken, enten nasjonalt eller lokalt.

– Vi er kjappe til å kritisere, men å få folk til å stille opp er jammen ikke lett, mener Larsen.

Eldste på tinget. Arne L. Haugen fra Arbeiderpartiet er i dag den eldste på Stortinget. Han møter som fast vararepresentant for Trond Giske. Haugen stiller ikke til gjenvalg.

– Å drive ukependling er ikke optimalt når man har passert 74 år. Jeg har hatt to perioder på tinget, og det har vært veldig spennende, sier Haugen.

Han er bekymret for at Stortinget er for dårlig bemannet med de som identifiserer seg med den eldre garde.

Tar ikke gjenvalg. Ved forrige stortingsvalg kom det inn tre personer over 65 år. I tillegg til Haugen, var dette Svein Flåtten (H) og Lars Myraune (H). I dag, tre år etter valget, er det åtte representanter som har passert 65. Til nå er det klart at fem av dem ikke tar gjenvalg. En av de som legger inn årene er Lars Myraune.

– Jeg blir 69 år etter denne perioden her. Da har jeg pendlet og jobbet hele livet, og det er greit å ha mer tid til familien, sier Myraune.

Til tross for at han selv flytter hjemover, synes han det er for få «godt voksne» på tinget. Blant annet fordi befolkningen stadig blir eldre.

– Da kunne vel du tatt ansvar og sagt ja til en periode til?

– Hehe, ja. Hvis jeg kun skulle tenkt på mitt samfunnsengasjement, kunne jeg gjort det. Men jeg har mange barnebarn som etter hvert lurer på hvor det blir av farfar og morfar, sier Myraune.

Mangler rekruttering. Forsker ved Institutt for samfunnsforsking, Jo Saglie, mener noe av grunnen til fravær av de over 65 år handler om rekruttering.

– Alle partiene har ungdomsorganisasjoner som er aktive i nominasjonsprosessen. Noe slikt finnes ikke i like sterk grad for de eldre, sier Saglie.

Han mener det viktigste på Stortinget er partipolitikken, samtidig som alt ikke dekkes av partiprogrammet. Alder og andre egenskaper kan derfor påvirke hva man engasjerer seg i.

– Det er et prinsipp at Stortinget skal gjenspeile ulike grupper i befolkningen, sier Saglie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk