Nyheter

De borgerlige tar sonderingspause fram til mandag

Dagevis med hemmelige sonderinger har vært en nervethriller på grasrota i sentrumspartiene.

De fire borgerlige partiene avsluttet sonderingene like før klokken 18 fredag. Det vil ikke bli sonderingsmøter i helgen.

– Selv om det ikke vil være sonderingsmøter i helgen, kommer partiene til å arbeide videre, opplyser Høyres kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes.

Mandag ettermiddag kommer partiorganene til å bli konsultert.

LES OGSÅ: KrF-Syversen: Prater ikke med Erna i kirketiden

– Spennende. På dag elleve med sonderinger ble også timene før helgen historisk ventetid for grasrotfløyer i delte mellompartier. Både i Venstre og KrF vil grupper av medlemmer oppleve skuffelse når regjeringssonderingene er avklart.

– Det har vært veldig spennende, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF, partileder Knut Arild Hareides hjemfylke.

«Store seiere». Før de siste timene måtte Erna Solberg ta stilling til skjerpede KrF-krav om distrikt, landbruk og familiepolitikk. Og ønsker fra Venstre om store, klare seiere i det som utviklet seg til svært krevende sonderinger.

Både i Rogaland og Hordaland KrF har partiet store fløyer med tillitsvalgte som tørster etter å få makt etter åtte år i rødgrønn skygge.

– Jeg er i tvil, og har ikke landet helt om regjering, sier Kårbø, og fortsetter:

– Jeg heller mer mot regjeringsdannelse i dag, enn hin dagen. Samtidig kjenner jeg ikke detaljene i sonderingene. I Hordaland er stemningen stor for å søke makt, men selvsagt med forbehold om gjennomslag i politiske saker. Å gå i regjering er på mange måter mer attraktivt, men da må gjennomslaget være godt.

Tror du mange vil bli skuffet uansett hvordan det går?

– Ja, og det er et dilemma. Sier vi ja, mener noen vi går for langt. Sier vi nei, vil noen mene at vi ikke har brukt muligheten vi har, sier Kårbø.

Innelåst. Også i kjernefylket Rogaland, med klare vedtak om å jobbe for makt, har spenningen de siste dagene vært stor.

– Hvordan vi opplever det er uvesentlig, det viktigste er å komme i mål, sier fylkesleder i Rogaland og fersk stortingsrepresentant, Olaug Bollestad.

– Jeg kan leve med begge typer utfall, påpeker hun.

Det siste forhandlingsdøgnet var partene igjen nærmest innelåst i en femteetasje i ett av kontorbyggene ved Stortinget. Få opplysninger slapp ut.

Og i etasjene under ble det spekulert i avstander og taktikk. For hvis noen bryter opp, er det også klart for svarteperspill: Den slags handler gjerne om lekkasjer om hva partene kunne fått – eller hvor steile eller gjerrigknarker motstanderne var.

Delt Venstre. Lederen av Venstrekvinnene, Åsta Årøen, forklarer at kvinnelagsmedlemmer og grasrot er spente, men har uansett sterk tillit til partiets topper ved sonderingsbordet.

– Dette har vært komplisert. Vi er fire partier som skal bli enige og må ha respekt for at dette tar tid, sier Årøen.

Undersøkelser har flere ganger vist at Venstre har store velgergrupper med sterk Frp-skepsis. Men samtidig er mange blant de yngre, liberale i partiet uforstående til den frykten.

– Uansett resultat: Vil mange i Venstre bli skuffet over regjeringsløsningen?

– Nei, det tror jeg ikke. Dette kommer an på resultatet til slutt. Men vi ønsker i alle fall ikke at Venstre skal være med på å fronte uansvarlig økonomisk politikk. Utfallet av sonderingene handler om helheten og hvor kutt skal tas, sier Årøen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter