Nyheter

Databruk like forurensende som flytrafikk

Det er ikke nok å holde seg hjemme foran pc-en hvis du vil spare kloden for klimautslipp.

Verdens ledere samlet i Durban klarte ikke å enes om utslippskutt i forrige uke, men overslag fra en rekke uavhengige instanser, gjør at det nå kan være grunn til å tenke nytt om våre egne bidrag til forurensing.

Eksperter mener nå at internett med sine tusenvis av pc-er og store haller med servere, bidrar til like store eller kanskje større CO2-utslipp enn verdens samlede flytrafikk.

Tjenere sluker strøm. Hver eneste kilowatt-time som brukes til å holde hjemmepc-en i gang og på nett, forårsaker for eksempel et energiforbruk på en halv kilowattime i den andre enden av nettkabelen.

Til den danske avisen Information sier Kåre Jelling Kristoffersen, som rådgir virksomheter om dataforbruk, at folk neppe tenker over utslippene nettbruken deres forårsaker.

– Det kommer jo verken røyk opp fra laptop-en eller fra mobiltelefonen. Men det gjør det fra pipene på elektrisitetsverkene som leverer energi til datasentre, sier Kristoffersen.

Det er i enorme datasentre på størrelse med fabrikkhaller dataene til populære tjenester som Facebook og Youtube ligger lagret. Det samme gjelder de kraftkrevende maskinene som for eksempel er nødvendige for å gjennomføre Google-søk.

620 megatonn CO2. Allerede i 2007 fastslo selskapet Gartner, som kaller seg verdensledende innen rådgivning og forskning på informasjonsteknologi, at slike datasentre står for nesten en firedel av klimagassutslippene fra sektoren. Energien går til å drive datatjenerne samt de store kjølesystemene som forhindrer maskinene fra å overopphetes.

Ifølge en studie utført ved Kungliga Tekniska Høgskolan i Stockholm var utslippene fra informasjonsteknologi, sammen med utslipp fra telekommunikasjon, på til sammen 620 megatonn CO2-ekvivalenter i 2007. Det tilsvarte 1,3 prosent av verdens samlede klimautslipp. Legger man på utslipp fra medie- og underholdningsbransjen (inkludert produksjon, sending og mottak av tv-programmer), fant de svenske forskerne at det samlede utslippet var opp i 3 prosent, et prosentpoeng over flytrafikken.

– Vanskelig å kontrollere. Fagleder Holger Schlaupitz i Norges Naturvernforbund mener folk bør være bevisste på hvor mye energi som faktisk går med til å drive internett. Samtidig påpeker Schlaupitz at lite styres av den enkeltes brukervaner.

– Veldig mye av forbruket oppstår i motsatt ende av der brukeren sitter, og er styrt av hva slags datatjenere store aktører som Google og lignende bruker, sier han.

Naturvernforbundet har i lengre tid engasjert seg for å få datasentre lagt til Norge, et land som kan få et overskudd av kraft i årene som kommer. Forkjempere for denne løsningen viser til at Norge kan drive de energikrevende sentrene med miljøvennlig vannkraft.

Naturvernforbundet ser det også som mer miljøvennlig å eksportere data per bredbånd enn det er å eksportere el-kraft langs kraftlinjer. Slik eksport gir for eksempel mindre svinn og krever færre naturinngrep.

– For Naturvernforbundets del er vi opptatt at vi får utnyttet de mulighetene som er i Norge til produksjon av slike tjenester, sier Schlaupitz.

Kan eliminere reiser. Han mener også det er stor forskjell på CO2 som svis av på flyreiser, og utslippene som stammer fra internett og data. Brukt riktig kan internett spare utslipp på andre områder.

– En ekstra tur til Syden med fly gir ren økning i de totale utslippene. Du kan ikke få det i fradrag på den måten du gjør dersom du investerer i et system for videokonferanser som reduserer behovet for å fly til møter, påpeker Schlaupitz.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter