Kirke

Bygger kirke og moské under samme tak

«I min Fars hus er det mange rom», står det i Bibelen. Dette inspirerte muslimer og kristne til sammen å bygge gudshus i Sverige. God ide i Norge også, sier Islamsk Råd.

I Nacka kommune like ved Stockholm i Sverige planlegger muslimer, lutheranere og katolikker nå et felles gudshus. En modell viser bygget der en moské og en kirke er bygd sammen av en felles foajé.

– Gjør dere dette for å få flere felles møtepunkter?

– Vi vil videreføre de felles samlinger som vi i dag holder i moskeen, og et felles sosialt rådgivningssenter for kvinner. Men tanken bak det felles gudshuset er at alle skal leve sitt liv under samme tak. I Bibelen står det «I min Fars hus er det mange rom», og dette inspirerte oss til dette bygget, sier biskop Bengt Wadensjö til Vårt Land.

DISKUTER PÅ VERDIDEBATT.NO: Er kirkemoské en god idé?

Tre menigheter. Nacka menighet som tilhører Den svenske kyrkan vil dele kirkerommet med den katolske St. Konrads menighet, men holde egne gudstjenester og messer. Muslimernas förening i Fisksätra, tettstedet i Nacka, vil ha tilholdssted i moskeen.

«Formålet er å skape et felles uttrykk for samhørighet i nærmiljøet, uansett tro, kultur og språk. Bygget er en kraftfull motvekt mot dem som ser på muslimer eller romerske katolikker som fremmede og truende elementer», skriver Wadensjö i et debattinnlegg i Svenska Dagbladet.

Felles visjon. Trossamfunnene har i fellesskap planlagt det verdensunike samarbeidet. De er blitt enige om et felles verdigrunnlag, der det slås fast at bygget vil være et symbol på den felles troen om at Gud, skaperen av himmel og jord, er barmhjertig, full av nåde og kjærlighet. Alle mennesker har samme verdi og rettigheter, og han kaller oss til å respektere hverandre.

Menighetene vil vise at man kan leve sammen som naboer, være ressurser for hverandre, og bruke troen på Gud som et instrument for å skape fred.

– Hvordan skal bygget finansieres?

Alle menigheter er med og betaler sin del. For Nacka menighet vil det dreie seg om midler menigheten sitter på, sier Wadensjö.

Verdenshistorie. I følge biskopen vil rundt 9.000 mennesker potensielt «sokne» til det nye gudshuset. Fortsatt gjenstår det en del arbeid på plannivå, blant annet må kommunen omdisponere tomten til kirkebygg.

– Når kan bygget være en realitet?

– Jeg håper det står ferdig innen tre år, sier Wadensjö, som er visjonær i sin betydning av bygget:

«Verdenshistorie skrives i Fisksätra. Verdensfreden begynner i Fisksätra», avslutter han med i sitt debattinnlegg.

God idé. Senaid Kobilica, leder for Islamsk Råd Norge, synes ideen om kirke og moské under samme tak er et interessant konsept.

– For å leve i respekt og gjensidig forståelse, trenger vi slike plattformer. Jeg ser bare fordeler med et slikt bygg. Det vil gi konstant, og ikke bare sporadisk dialog mellom trossamfunn, sier Kobilica.

Tror du det er mulig å få til i Norge?

– Det er avhengig av hvor sjenerøse politikerne er. Det kommer an på flere aktører. Ulike menigheter kan være enige om å stå sammen, men trenger hjelp fra kommunen med tanke på tomt og byggetillatelse.

Han mener beliggenhet vil ha mye å si for hvor mange som vil bruke et slikt bygg.

– Kanskje kan det være en utfordring og oppfordring til for eksempel Oslo kommune om å få til noe liknende med gunstig beliggenhet? sier Kobilica.

DISKUTER PÅ VERDIDEBATT.NO: Er kirkemoské en god idé?

Vil studere prosjektet. I Norge er det tradisjon for at menighetslokaler, men ikke selve kirkebygget, benyttes nærmest som grendehus der ulike menigheter kan bruke det til sine formål. Men ideen om et bygg der kirke og moské bygges sammen er ukjent for domprost Olav Dag Hauge, som nå er fungerende biskop i Oslo.

Tror du et slikt felles gudshus kan være aktuelt i Norge?

– Jeg ser at det kan ha noe for seg med tanke på relasjoner mellom kristne og muslimer i et nærmiljø. Samtidig kan jeg ikke på kort varsel ha overblikk over de vanskeligheter det kan medføre av praktisk og teologisk art, sier Hauge.

Han sier at for å ta stilling til en slik idé i en norsk sammenheng, må mulighetene studeres grundigere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke