Nyheter

Britisk ja til prøverørsbarn med tre foreldre

Det britiske Parlamentet har med stort flertall stemt ja til et forslag som åpner for prøverørsbefruktning med DNA fra én far og to mødre.

Dermed blir Storbritannia etter alt å dømme det første landet i verden som tillater denne type prøverørsbefruktning. Metoden skal hindre at barn blir født med alvorlige og arvelige genfeil. Forslaget må også vedtas i Overhuset, men det er ventet at det også vil få flertall der.

Statsminister David Cameron var blant dem som sa ja til forslaget, som har vakt en intens etisk debatt blant britene. Motstandere hevder at ordningen vil være et første steg mot et samfunn med såkalte designerbarn, og flere sentrale kirkeledere har bedt om at forslaget blir forkastet.

Alle partienes representanter i Parlamentet var stilt fritt til å stemme hva de ville i saken.

LES OGSÅ: – Det kunne spart meg fra å miste sju barn

Arvelig genfeil

Forslaget er fremmet for at barn skal unngå å bli smittet av sykdommer gjennom morens mitokondrielle DNA (mtDNA). Dårlig syn, diabetes og muskelsvinn er blant symptomene slike arvelige sykdommer kan føre til.

I tillegg til vanlig DNA fra en mor og en far, skal de britiske folkevalgte vurdere å tillate bruken av litt friskt mtDNA fra en annen kvinne under prøverørsbefruktning.

Eksperter sier at rundt 2.500 britiske kvinner står i fare for å overføre avvikende mtDNA til sine barn. Det er anslått at forslaget vil hjelpe 150 par i året.

Barn som blir født ved hjelp av metoden, vil få 0,1 prosent av sin DNA fra den andre kvinnen. Endringene i DNA er permanente og blir overført til neste generasjon.

Mistet sju barn

Saken vekker sterke følelser. Blant dem som kunne fått hjelp hvis metoden blir lovlig, er Sharon Bernardi, som nå er et kjent fjes i britisk offentlighet. Hun har mistet alle sine sju barn på grunn av den sjeldne genetiske sykdommen, ifølge BBC.

– Det tok oss lang tid å komme over det første barnet vårt, og så skjedde det samme igjen og igjen. Jeg var forvirret og var i sjokk, sier Bernardi.

De tre første barna døde kort tid etter fødselen, mens det fjerde, Edward, vokste opp. Han døde i fjor, 21 år gammel. Ingen av de tre siste barna ble mer enn to år gamle.

LES OGSÅ: I tospann mot sortering

Bernardi har blitt anklaget for å være egoistiske i sine stadige forsøk på å få barn.

– Det handler ikke om å være egoistisk. Det handler ikke om å få designerbabyer. Det handler ikke om å krenke folk med handikap. Det handler om å skape et friskt barn. Det handler om å gi barnet en framtid, sier Bernardi til BBC.

Forslaget har møtt sterk motstand fra katolsk og anglikansk hold. I forrige uke ba kirkelederne om at politikerne måtte utsette avgjørelsen slik at det ble tid til mer forskning og debatt.

En av hovedbekymringene er at embryoer blir ødelagt som en del av prosessen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter