Klima

‘Bommer med klimakarakterer’

Høyre har vært mer offensive enn regjeringen, mener Nikolai Astrup. Han reagerer på at partiet kommer dårligere ut enn Ap i ny klimarangering.

Høyre kommer nest sist i karaktersettingen som Framtiden i våre hender og alliansen Klimavalg 2013 har gjort på partienes programmer, og som de legger fram i dag. På en skolelignende skala fra 1 til 6 får Høyre en svak 3-er. Ap får hakket bedre, en ren 3-er.

– At Høyre kommer dårligere ut enn regjeringspartiene, er en merkverdighet. Vi har vært langt mer offensive og har gjort denne regjeringen grønnere, sier Nikolai Astrup, miljøpolitisk talsmann for Høyre.

Han viser til at den rødgrønne regjeringen har lagt fram to klimameldinger, og i åtte år hatt flertall til å gjennomføre alt den vil.

– Begge gangene har klimameldingen blitt slaktet av en samlet miljøbevegelse, og begge gangene har opposisjonen forhandlet fram et forlik for å heve ambisjonsnivået, sier han.

LES MER: Les Arild Hermstad på verdidebatt.no: Ap og Høyre er dårlige klimavalg. Si din mening.

Scorer på høye mål. Astrup peker også på at Høyre har mange tiltak som samlet utgjør en offensiv politikk, og som han mener evalueringen ikke gir uttelling. Eksempler er en stor satsing på miljøteknologi, fortsatt bevaring av regnskog, omstilling av transportsektoren og tiltak som faser inn miljøbiler. Han er kritisk til at evalueringen bare har sett på formuleringer i programmet, ikke hva partiene faktisk har gjort.

– Her er programmet vårt tolket i verste mening. Regjeringen er god til å sette seg høye mål, men like viktig er hva du gjør for å gjennomføre dem i praksis, sier Astrup.

Astrup viser også til at Høyre, Venstre og KrF nå har liggende et forslag i Stortinget om å styrke tiltakene i klimaforliket, som regjeringen kommer til å stemme imot. Et forslag Astrup har ivret for, er at husholdninger skal få skattefradrag for å gjennomføre energieffektiviseringstiltak, men regjeringen er imot.

– Vi ønsker ikke å bruke skattelettelser for å øke energieffektiviseringen. Vi mener at tilskuddsordninger gjennom Enova er bedre, og vil videreutvikle disse, sier Eirin Sund, miljøtalsperson for Ap.

Sier nei, stemmer ja. Oljepolitikken er et av områdene som drar Høyre ned og partier som Venstre og Miljøpartiet De grønne opp. Men Astrup er kritisk også til denne vurderingen.

– I et klimaperspektiv er Lofoten, Vesterålen og Senja en symbolsak. Petroleumspolitikken er uansett underlagt EUs klimapolitikk, og EU har vedtatt å kutte utslippene med 85 prosent innen 2050.

Astrup understreker at selv om noen partier sier at de vil avvikle petroleumsnæringen raskt, ble Petroleumsmeldingen enstemmig vedtatt i Stortinget, og det er også et samlet storting som åpner Barentshavet sørøst for oljeutvinning.

– Det er mulig at Framtiden i våre hender bør begynne å forholde seg til realitetene. Vi starter omstillingen til lavutslippssamfunn nå, men dette må skje gradvis, sier Høyres miljøtalsmann.

Dras av kjøttvekt. Arild Hermstad sier seg «tilbøyelig til å være enig» med Astrup i det som gjelder oljepolitikken.

– Når politikken lages, er det mer kjøttvekta som avgjør, og de små partiene binder seg opp til å være med på en bred politikk. Hvis man skal gå langt i å bremse oljeutvinningen, må man få med seg mange, sier han.

Hermstad forklarer at det lille som gjør at Ap kommer litt bedre ut enn Høyre, er klimatiltak i fattige land.

– Vi har sett på programmet, ikke hva partiene gjør. Ideelt sett skulle vi gjerne hatt en analyse som tok med resultatene av politikken også. Men det viktigste for velgerne nå er hva som står i partiprogrammet for denne fireårsperioden, som blir en skjebneperiode for klimaet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima