Nyheter

Blir holdt utenfor fordi de ikke drikker

Christer Leon Øwre-Fjeld fikk reaksjoner på at han ikke ville drikke alkohol i sitt eget bryllup. Ikke uvanlig, sier avholdsleder.

Når Christer Leon Øwre-Fjeld er på fest, dropper han alkoholen. Det er en rød klut for enkelte.

– Jeg er ikke imot alkohol, men jeg synes de som drikker, burde akseptere at jeg ikke gjør det. Det bør ikke være nødvendig å måtte svare på spørsmål om hvorfor.

Ifølge nordlendingen godtar de fleste at han holder seg unna det sterke, men noen er fast bestemte på å få ham til å drikke.

– I begynnelsen av en fest, når folk er nokså edru, går det som regel greit. Men drikkepresset eskalerer utover kvelden og ofte er det noen få som absolutt skal ha meg til å drikke. På en fest jeg organiserte var det nummeret før jeg ble holdt fast og fikk tømt alkohol i meg, sier han.

Selv ikke i sitt eget bryllup var det uproblematisk for venner og familie at Øwre-Fjeld droppet alkoholen, til tross for at gjestene ble tilbudt vin til maten, 
fortalte han denne uken til 
avisa Nordlys.

– Mange synes det var rart og reagerte.

Han og kona ønsket også at de minste barna skulle gå før de tok fram sterkere alkohol. Det falt heller ikke i god jord blant gjestene.

– Folk lurte på om vi hadde et alkoholproblem. Alt fra unge til eldre familiemedlemmer reagerte, men til slutt godtok de det.

LES OGSÅ: Menighet krever totalavhold fra alle ledere

Alltid spørsmål. Også Elisabeth Norheim har opplevd at folk synes det er merkelig at hun ikke drikker. «Jeg er penere enn de fleste jenter og smartere og morsommere enn de fleste gutter, derfor trenger jeg ikke drikke meg til selvtillit». Slik startet Elisabeth Norheim et debattinnlegg på NRK Ytring i fjor. PR-damen, som sier hun er «99 prosent avholds», er lei av alltid å bli spurt om hvorfor hun ikke drikker.

– Jeg tror ikke jeg har vært på én fest uten å bli spurt om hvorfor jeg ikke drikker, sier hun.

De som spør Norheim, kan få ulike svar, alt etter dagsformen hennes. Noen ganger forteller hun at hun er tidligere alkoholiker og maler med så bred pensel at folk til slutt skjønner at historien er tull og blir flaue. Andre ganger sier hun at det ikke er noen grunn, snakker det bort, eller blir irritert og forklarer hvor dumt hun synes det er å bli stilt sånne spørsmål.

Etter at Norheim skrev et innlegg på bloggen sin om hvordan det er å avstå fra alkohol, kom reaksjonene.

– Mange ungdommer skrev til meg at de synes det var vanskelig ikke å drikke, fordi de alltid ble spurt om hvorfor de lot være. De opplevde drikkepress, og noen av dem holdt seg unna sammenhenger hvor det var alkohol. Disse følte seg ensomme og isolerte.

I blogginnlegget ga Norheim et råd: «Hvis folk spør hvorfor du ikke drikker alkohol, spør dem hvorfor de drikker alkohol».

– Dette er mitt beste triks for å slippe unna spørsmålet. Da blir folk bevisstgjort på hvorfor de drikker. Som regel blir det så ubehagelig at de skifter samtaleemne.

LES OGSÅ: «Jesus» danser og er full på reality-program

Binder sammen. Mange opplever i likhet med Norheim at man får spørsmål hvis man ikke drikker alkohol. Det sier Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i avholdsorganisasjonen IOGT.

– Folk opplever at de må begrunne hvorfor de ikke drikker alkohol.

For mange kan det være vanskelig å droppe alkohol selv om de gjerne ønsker det.

– Det er mye som tyder på at folk opplever drikkepress, sier hun.

– Hvordan oppleves det å avstå fra alkohol i det norske samfunnet?

– Det varierer fra miljø til miljø. Mange opplever at de i noen sammenhenger fremstår som avvikere hvis de ikke drikker.

Widnes tror noe av grunnen til at det er vanskelig å si nei til alkohol, er at alkoholen fungerer som et sosialt bindemiddel.

– I mange sosiale sammenhenger samles man rundt flaska. Det er også aksept i det norske samfunnet for å ta ut andre sider av seg selv når man drikker, sammenliknet med når man er edru. Da kan det oppleves som ubehagelig å ha edru mennesker
blant seg.

Selv om de fleste nordmenn drikker alkohol, velger rundt 10 prosent av ulike årsaker ikke å drikke, ifølge Widnes. Disse kan møte utfordringer i det sosiale livet.

– Vi hører om ungdommer som ikke blir invitert i selskap fordi de ikke drikker og om voksne som ikke bes med på fredagspilsen, ølsmakeklubben eller utdrikningslaget fordi de ikke bruker alkohol.

Positive sider. Imidlertid er det viktig å fremheve både de positive og negative sidene ved alkoholbruk, mener Kjetil Frøyland, ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

– Alkoholen bidrar til avslapning og myker opp stemningen mellom folk. Men forventningen om hva som skjer når du drikker alkohol er også en viktig faktor, sier han.

Frøyland har forsket på alkoholens plass i arbeidslivet. Han viser til en rapport fra 2009 som slår fast at 1 av 8 har opplevd drikkepress i arbeidslivet.

Han tror imidlertid drikkepresset varierer veldig etter sted, kultur og miljø.

– I alle miljøer skjer det sensurering internt. Hvis du nyter alkohol på en litt annen måte enn det som er vanlig i miljøet ditt, kan du oppleve utfordringer. Det gjelder enten du drikker mer eller mindre enn normen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter