Nyheter

Blå Kors: Nei takk til spillpenger

Organisasjonen som behandler spilleavhengige, mener de ikke kan motta kroner fra den såkalte «grasrotandelen» til Norsk Tipping.

I fjor delte det statlige spillselskapet ut 210 millioner kroner til rundt 15.000 lag og organisasjoner i Norge. Nå sier Blå Kors at organisasjonen bør avstå pengestøtte fra de som spiller Lotto, tipper fotballresultat eller spiller Keno.

– Vår anbefaling er svært tydelig. Årsaken er at våre egne fagfolk har vært veldig klare på at Blå Kors skal innta dette standpunktet, sier generalsekretær Geir Gundersen.

Anmodning. Til Blakors.no forteller han at landsstyret har valgt å komme med en sterk anmodning om å avstå fra «grasrotandelen», selv om det for flere av mottakerne utgjør en god inntektskilde.

I dag er fire Blå Kors-foreninger og åtte av de kollektive Blå Kors-medlemmene registrert som mottakere av «grasrotandeler»:

Blå Kors Ringerike, Stiftelsen Åkra Blå Kors, Tønsberg og omegn Blåkorsforening og Horten Blåkorsforening har mottatt til sammen omtrent 65.000 kroner i grasrotandeler fra Norsk Tipping.

Stiftelsen Åkra Blå Kors, som arbeider med rusforebygging for ungdom og voksne på Karmøy, skal ha styremøte i dag der de behandler oppfordringen fra landsstyret:

– Vi kommer nok til å etterkomme ønsket om å kutte ut grasrotkronene, sier daglig leder Karl Magnus Sjøen.

Siden januar i fjor har stiftelsen fått inn vel 45.000 grasrotkroner.

Spillproblemer. Nå har landsstyret i Blå Kors kommet fram til at fordi organisasjonen er den største aktøren innen behandling av spilleavhengige, mener de at «det påhviler Blå Kors et ekstra ansvar å ta reflekterte valg rundt spørsmål om spill».

Styret støtter seg på fagfolkene i Blå Kors når de sier nei til statsstøtten: Spill i regi av Norsk Tipping betraktes ikke som de mest aggressive. Men behandlere i Blå Kors har likevel signalisert at flere pasienter har hatt store problemer med nettopp disse spillene.

– For at vi skal motta penger må vi oppfordre folk til å spille, for så å oppgi Blå Kors som mottaker. Det blir helt feil for oss, sier Gundersen.

Gambling. Blå Kors er ikke alene blant de diakonale hjelpeorganisasjonene om å takke nei til grasrotkroner. Frelsesarmeen sa nei takk allerede da ordningen ble innført:

– Vi vil ikke være med å legitimere gambling, sier pressekontakt Ann Hege Skogly.

Men et søk på Grasrotandelen.no viser at lokallaget Frelsesarmeen Skien Innebandy har fått vel 27.000 kroner i fjor og hittil i år i grasrotmidler.

– Dette viser bare at vi ikke har nådd ut til alle våre lokale lag med informasjon, sier Skogly.

Seier ja. Blå Kors sier nei til grasrotkroner, men ja til midler fra Extra-spillet, som også tilbys av Norsk Tipping. I fjor fikk sju Blå Kors-prosjekt 3,2 millioner kroner fra denne statlige potten, melder Blakors.no. Generalsekretær Geir Gundersen forsvarer standpunktet:

– Det er en prinsipiell forskjell. Extra-midlene er allerede i systemet. Der er det ikke snakk om å be spillerne sette av en sum til for eksempel Blå Kors.

Men han vedgår at det ikke er uproblematisk for Blå Kors å motta Extra-pengene:

– Jeg forstår at det kan være vanskelig å se forskjellen. Når det gjelder Extra-midlene er det nok en del ulike oppfatninger i organisasjonen vår.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter