Nyheter

Bistandstopp med religionsris til Brende

Norske utenrikstopper er religiøse analfabeter, mener Jørn Lemvik i Digni.

Norge fremstår som blottet for religionsforståelse. Det hevder Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni. Lemvik mener det norske bistandsapparatet har for liten kunnskap om og forståelse av religion. Og at toppene i utenriksdepartementet nedprioriterer temaet.

– Jeg mener ikke at man skal ta et standpunkt for eller mot religion, dette handler om å konstatere at tro spiller en viktig rolle for mange mennesker. At det avgjør hvordan folk lever livene sine, sier Lemvik.

LES OGSÅ: Bistandstopp frykter Solberg er 'verdi'-løs

Nye koster. Lemvik mener at de nye Høyre-kostene i Utenriksdepartementet, Børge Brende og statssekretær Hans Brattskar, har mindre trykk på dette enn forgjengerne. Han hevder at Erik Solheim (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) forsto betydningen av religion, men at ballen ble lagt død da de to forlot kontorene sine.

– Dette er ingen ensidig kritikk av en blåblå regjering. Det handler vel så mye om hvilke enkeltpersoner som sitter i regjeringen, ikke bare hvilke partier de tilhører. Etter Støre og Solheim har synet på viktigheten av religion avtatt.

– Kan man ikke si at det var kunstig høyt under Solheim og Støre?

– Jeg synes det har vært kunstig lavt lenge. I Norge er religion blitt som en blind flekk for oss, en valgt blind flekk.

Lemvik skrev nylig en kronikk i Dagbladet om tematikken. Han påpeker at folk som driver utviklingsarbeid i andre land stusser over den norske utviklingspolitikken. Lemvik sier det virker som at «norske myndigheter tror at religion er en jakke du tar av og på deg».

– Selv bor jeg i Groruddalen, og der finner du mennesker med alle typer tro. Hvis vi skal forstå hverandre i et lokalsamfunn må vi forstå at religion kan være livsgrunnlaget for mange. Dette gjelder også når Norge skal drive utenrikspolitikk. Det er helt avgjørende at Norge forstår hvor stor rolle religion spiller i mange menneskers liv. I stedet dytter vi religion inn i et privat rom. Vi har et ideal om at vi ikke skal blande religion og politikk, men vi er de eneste i verden som tenker sånn, sier Lemvik.

LES OGSÅ: Norge stopper bistand til Uganda på grunn av homolov

Konferanse. Neste uke starter et FN-møte samt en konferanse i USA om religion og utvikling hvor Norge har vært invitert. Digni-sjefen mener det er overraskende at Norge ikke sender politisk ledelse eller topper fra embetsverket på disse arrangementene.

– Dette vitner om hvordan utenrikstjenesten ikke prioriterer feltet, sier han og påpeker at gjestelisten viser at andre nasjoner derimot gjør det.

En representant fra Norad vil delta på møtet i New York og en representant fra ambassaden i Washington på seminaret i Washington.

Statssekretær Hans Brattskar sier til Vårt Land at utenrikstjenesten vil være representert på begge arrangementene, og at utsendingene skal rapportere tilbake til departementet på vanlig måte.

– Så vidt jeg kan se er vi representert på noenlunde samme måte som andre land. Lemvik har for øvrig tilbudt departementet en orientering i etterkant, og dette har jeg takket ja til, sier han.

– Kan bli bedre. Brattskar tilbakeviser Lemviks kritikk.

– Vi har bred kompetanse på sammenhengene mellom religion og utvikling. Vi finner det innen akademia, men også i de frivillige organisasjonene, norske forskningsinstitusjoner og i Utenriksdepartementet. Religionsforståelse er en viktig premissleverandør i både det utenrikspolitiske og utviklingspolitiske samarbeidet.

– Men, vi kan selvsagt bli bedre. Utenriksdepartementets arbeid på områdene religion og utvikling og situasjonen for religiøse minoriteter konkluderer med at opplæring og kunnskap bidrar til enda mer informerte beslutninger om utviklingsaktiviteter. Økt bevissthet om religionenes rolle er viktige for å kunne støtte religiøse minoriteter som er i en utsatt situasjon, fortsetter han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter