Nyheter

Biskoper fant ikke helligdagsfred viktig nok

Biskoper sier de har hatt for mye å gjøre til å engasjere seg i debatten om søndagsfreden.

Den nye regjeringens forslag om søndagsåpne butikker har skapt heftig debatt. I gårsdagens VG kunne vi lese overskriften «LO varsler full krig om søndagsåpent», mens en undersøkelse viser at sju av ti butikksjefer er kritiske til søndagsåpne butikker. En undersøkelse gjort for Vårt Land i begynnelsen av september, viser at også et knapt flertall av befolkningen sier nei til søndagsåpne butikker. Både handelsstand, fagforeninger, forbrukere og politikere har uttalt seg. Kirkens biskoper har derimot forholdt seg tause. Til i dag.

Travle biskoper. For biskopene snakker gjerne. De har bare ikke blitt spurt før. Og de har heller ikke hatt tid til å komme med egne utspill.

– Jeg har sikkert forsømt meg fordi det har vært litt travelt nå, sier biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg bispedømme.

– Har vi ikke ment noe om det, spør Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug, som går inn på Twitter-profilen sin for å se om han ikke har skrevet noe om temaet der.

– Nei, jeg har visst ikke det. Altså, det er veldig mange saker i media til enhver tid. Og når en ny regjering legger frem en hel palett av ulike saker, så er det litt vilkårlig hva man kommenterer. 75 sider med politiske standpunkt, det er jo et fyrverkeri av saker å mene noe om, sier Nordhaug.

– Men hva kan være viktigere enn å kjempe for at hviledagen holdes hellig?

– I de første 300 årene vi hadde kristendom, var ikke søndagen noen helligdag. Dette er ikke et «være eller ikke være» for kirkens del, men søndagsåpent er en viktig sak som påvirker det norske samfunnet og kulturen vår, sier biskopen.

Uten entusiasme. Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme har ikke blitt spurt hva han mener som søndagsåpne butikker, og har derfor ikke uttalt seg om saken. Han tror noe av årsaken er at det tross alt er forutsigbart hva han og bispekollegaene vil si.

– Vi er nok samstemte i denne saken. Media forventer at vi ikke støtter søndagsåpne butikker, sier han.

Jørgensen sier han ble overrasket da han leste i regjeringserklæringen at de blåblå tar avstand fra kirkeasyl, mens søndagsåpent er en sak som har ligget og vaket over lengre tid. Han mener likevel at kampen mot søndagsåpent er en viktig sak.

– Ikke overraskende vil jeg si at utvidelsene av åpningstider er unødvendig og jeg vil beklage hvis vi får et søndagstilbud som nærmer seg hverdag. Vi har en lang og god tradisjon for å verne om helligdagene, og det håper jeg vil fortsette. Jeg har ingen stor entusiasme for det nye forslaget, sier han.

Annerledesdag. Halvor Nordhaug nevner flere saker fra den nye regjeringserklæringen som har blitt kommentert av kirken: Utelatelsen av klima som ett av de viktigste punktene, flyktning- og asylpolitikk og legers reservasjonsrett. Han tror også at neste ukes bispemøte, om likekjønnet ekteskap, tar mye tid for biskopene.

– Men jeg er helt enig i at søndagsåpne butikker er en sak det er nærliggende for kirken å kommentere. Det kan hende mange har tenkt at det er forholdsvis opplagt hva vi mener og at man derfor ikke har gått ut med noe eget utspill, sier han.

Dahl sier hun har snakket om «annerledesdagen søndag» ved flere anledninger, og at man ikke trenger et kristent standpunkt for å ønske en handlefri dag.

– For meg handler motstanden mot søndagsåpent om at søndag er helligdag, mens for andre kan det være fordi det er en hviledag. Man trenger altså ikke et kristent ståsted. Vi uthuler annerledesdagen vår, og det liker jeg ikke, sier hun.

LES MER: LO varsler søndagsstrid

Vil komme på banen. Biskopene er ikke redde for at utspill fra dem i debatten om søndagsåpent skal bli tolket politisk.

– Jeg mener vi har lang trening i å uttale oss i saker som er politiske. Noen ganger blir vi anklaget for å bry oss med saker som ikke angår oss, uten at vi tar det spesielt tungt, sier Nordhaug.

– Er du redd for å bli stemplet som kjip?

– Hvis det finnes en biskop som er redd for å virke kjip, bør vedkommende skifte jobb. Vi skal ikke være redde for å stå for det vi mener og det som er viktig, selv om man kan bli møtt med et skuldertrekk i mange medier og i store deler av samfunnet.

Nordhaug mener mye handler om riktig timing for å kommentere en sak.

– Hvis søndagsåpne butikker blir debattert i Stortinget, vil vi komme på banen, forsikrer han.

Preses Helga Haugland Byfuglien hadde ikke anledning til å kommentere saken fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Butikksjefer vil ikke ha søndagsåpne butikker

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter