Klima

Biskop: Uheldig med kirkelige oljeinvesteringer

Kirkelige aktører investerer i olje og gass for millionbeløp. Biskop Tor B. Jørgensen håper avsløringen blir fulgt opp med aktiv vilje til endring.

En undersøkelse i nyeste utgave av det kirkelige reportasjemagasinet Strek viser at store, kristne organisasjoner har investert til sammen rundt 75 millioner kroner i aksjer i olje- og gassektoren.

– Det er godt og viktig at dette har blitt avdekket. Nå er jeg mest opptatt av å se hva som kan gjøres framover for å påvirke de aktuelle aktørene, sier Jørgensen, som er biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.

Biskopen poengterer at det er en dårlig unnskyldning at aksje- og fondsporteføljer er komplisert å sette seg inn i. Som han har sagt tidligere: «Ødelegger vi miljøet, ødelegger vi også skaperverket.»

Flere aktører. Kirkens organisasjoner har bedt om at den norske regjeringen skal bremse opp oljeproduksjon av klimahensyn. Flere store kirkelige aktører er også med i aksjonen «Klimavalg 2013» sammen med blant annet Greenpeace og Framtiden i våre hender, skriver Aftenposten.

Opplysingsvesenet fond (OVF) har investert 38 millioner kroner i olje- og gassaksjer, Kirkens Bymisjon 15 millioner (i kun norske selskaper), Kirkens Nødhjelp 12 millioner og stiftelsen Areopagos 10 millioner kroner.

KFUM/KFUK har investert 4 millioner kroner i fond, men har ikke oversikt over hvor mye som er investert i olje- og gassaksjer.

– Sprik mellom liv og lære. – Dette blir et veldig tydelig sprik mellom liv og lære, sier daglig leder i Norsk Klimastiftelse, Anders Bjartnes, til magasinet Strek.

Han mener at organisasjonene har et ansvar for å etterspørre klimavennlige fond uten fossil energi.

– Dette er et spørsmål om tilbud og etterspørsel. Dersom flere ber om fond helt uten fossil energi, vil et slikt tilbud komme, sier han.

Daglig leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, er enig.

– Det er ingen som må kjøpe aksjer, og de som gjør det, bestemmer selv hvilke selskaper de kjøper seg inn i, mener han.

– Vil ikke selge seg ut. Ingen av organisasjonene har planer om å selge seg ut av selskaper som driver med fossil energi, men OVF og Kirkens Bymisjon opplyser at de har solgt seg ut av Statoil på grunn av det omstridte oljesandprosjektet i Canada.

Kirkens Nødhjelp mener at investeringene deres er innenfor de etiske retningslinjene til organisasjonen.

– Vi prioriterer å jobbe med å ansvarliggjøre politikerne i klimaspørsmål, det er der vi har størst mulighet til å få gjennomslag for endringer, sier økonomisjef Anders Østeby.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima