Nyheter

Biskop lover å være plagsom

Biskopen i oljefylket Rogaland talte Statoil midt i mot – og fikk kjeft av oljeministeren. Erling J. Pettersen svarer med å love at kirken vil forkynne mer maktkritikk.

Mens Stortinget gjorde et historisk vedtak i går; koblet staten fra kirken, økte intensiteten i oljesandstriden som raser mellom Stavanger-biskop Erling J. Pettersen og olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Regjeringen kan ennå snu i denne saken. Men å tro at kirken vil la sin kritikk forstumme, skal Borten Moe ikke ha forhåpninger om, skriver biskopen i et innlegg i Vårt Land i dag (se side 25).

Biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, tror gårsdagens grunnlovsendring vil føre til en kirke som engasjerer seg enda mer. Sommerfeldt ser et samfunn som har behov for det.

– Jeg tror kirken enda tydeligere enn før vil se sin rolle som samtalepartner og overvåker av hvordan staten utvikler seg. Vi lever i verdens beste land, og det norske samfunnet trenger at kirken følger med, sier fra og engasjerer seg i viktige tema, sier han til Vårt Land.

LES MER: «Å tro at kirken vil la sin kritikk forstumme, skal olje- og eneregiminister Ola Borten Moe ikke ha forhåpninger om.» Si din mening.

Låner øre. I Stavanger nekter biskopen å la statsråden bestemme hvem som skal få ta del i oljesanddebaten:

– Det er viktig at statsråden nå låner øre til kritikken fra kirken. Kirken understreker at når statsråden og Statoil forsøker å rettferdiggjøre virksomheten ved å vise til Canadas vedtatte politikk, er det ingen garanti for at den er moralsk forsvarlig. Vi har et selvstendig ansvar for å vurdere om kanadiske myndigheter, i jakten på store penger i tjæresand, har valgt å se bort fra sine nasjonale og folkerettslige forpliktelser med hensyn til urfolk, klima og miljø.

Stavanger-biskopen får støtte fra kirkehistorier og forsker Joar Haga ved Misjonshøgskolen i Stavanger:

– Kirken vil nok med stor sannsynlighet fortsette å problematisere statlige selskapers miljøkriminalitet. Jeg hører gjerne på de saklige argumenter Borten Moe fører til torgs. Men de blir neppe bedre av at han ber kirken eller andre kritikere tie stille, skriver han i Stavanger Aftenblad.

Biskop-beskyldninger. Feiden med Borten Moe startet med at Pettersen sist uke åpnet Domkirken i oljebyen for kampanjen «Vi eier Statoil» og skrev dette i et innlegg i Stavanger Aftenblad:

«Regjeringen er taus. Vi var mange som hadde håpet at klimameldingen ville tatt hensyn til den sterke kritikken fra Canadas urfolk mot Statoils oljeutvinning fra tjæresand i landet.»

Biskopens angrep provoserte Borten Moe. Han skulle som oljestatsråd – og største eier i Statoil – ha seg frabedt at Den norske kirke fortalte som burde gjøres. I et debattinnlegg (se side 24) omtaler han kirken som institusjon «som de senere år har vist en stadig større tilbøyelighet til å uttale seg om politiske spørsmål, blande børs og katedral». Få dager før stat og kirke skilte lag, mente Borten Moe at «Kanskje er det gode grunner til at religion bør være religion, og politikk forbli politikk.»

Uopplyst politiker. Tidligere leder i Kirkerådet og sjefredaktør i Vårt Land og Stavanger Aftenblad, Thor Bjarne Bore, sier kirken må fortsette å reagere når det er naturlig og når situasjoner og utviklingen i samfunnet påkaller det.

– Vi la oss ikke borti politikken, men kom med uttalelser som ble oppfattet som politiske, sier Bore årene han ledet Kirkerådet.

Biskop Sommerfeldt understreker at kirken har en lang historie som samfunnsengasjert.

– Uopplyste politikere som Borten Moe har vi hatt til enhver tid. De viser seg når kirken mener noe annet enn dem selv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter