Nyheter

Biffkjøtt forurenset fem ganger mer

Ny amerikansk forskning tyder på at miljøulempene ved storfekjøtt er i særklasse sammenliknet med andre kjøttprodukter.

Forskere ved Bard College i USA har gått gjennom tall som viser at produksjon av storfekjøtt slipper ut fem ganger så mye klimagasser enn gjennomsnittet for produksjon av andre animalske produkter. I tillegg krever storfeproduksjonen 28 ganger så store landområder, elleve ganger så mye vann og seks ganger så mye nitrogen. Det skriver forskning.no.

Utklasset av poteter. Sammenliknet med produksjonen av poteter og ris var forskjellen enda større. I forhold til slike landbruksprodukter krevde storfeproduksjonen 160 ganger mer land, åtte ganger mer vann, mens klimautslippene var elleve ganger høyere. Forskerne analyse bygger på data samlet inn av det amerikanske landbruksdepartementet over hvor mye for dyra får, hvor store arealer som trengs for å dyrke foret og hvor mye kunstgjødsel som går med.

Ifølge MatPrat.no blir det slaktet snaut 19 kilo storfekjøtt per nordmann hver år. Når svinn blir trukket fra, er konsumert mengde nede i drøye 13 kilo per hode. Kjøttslaget er det mest spiste i Norge etter svinekjøtt.

– Ikke direkte sammenliknbart. Ifølge fagfolk forskning.no har snakket med er ikke amerikansk storfeproduksjon direkte sammenliknbar med norsk. Blant annet brukes norske kyr først i melkeproduksjon før de slaktes, mens amerikansk storfe ofte avles kun for kjøttproduksjon og fores hardt for å nå slaktevekten raskt. Hovedtendensen er imidlertid den samme: kjøttproduksjon, og særlig storfeproduksjon, krever store ressurser.

En studie Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) publiserte i fjor viser at norske menn og kvinner i svært liten grad ser på lavere forbruk av kjøtt som effektivt for å redusere miljøproblemene i verden. Mens halvparten av oss har reduserte strømforbruket av miljøhensyn, har bare 14 prosent redusert kjøttforbruket.

Landbruk mot miljøbevegelse. Den samme studien beskrev også store forskjeller i synet på kjøttforbruk. Mens landbruksorganisasjoner mener at økt storfeproduksjon utnytter gressressurser som ellers ikke blir benyttet, fokuserte miljøvernere på at drøvtyggere på beite slipper ut klimagassen metan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter