Nyheter

Bestilte ny riksalarm først nå i august

Ord mot ord om hva som skjer etter 22. juli-terroren.

Justisminister Faremo sa forrige uke at ny riksalarmløsning prøves ut og snart er på plass. Det er ukjent for Politiets data- og materielltjeneste som har oppdraget.

22. juli i fjor sviktet systemet som skulle varsle hele politiet, og svekket muligheten til å stoppe Anders Behring Breivik før han kom til Utøya. Som Vårt Land har skrevet før, kjørte en politibil fra Agder politidistrikt bak Breivik da han var på vei til Utøya. I Oslo satt politiet med registreringsnummeret på bilen og en idé om at dette kunne være en gjerningsmann.

«Meget dramatisk.» 22. juli-kommisjonen understreker at det er «meget dramatisk» at politiet heller ikke fikk varsling om at det kunne være to terrorceller til. Dermed hadde ikke politiet den årvåkenheten som kunne blitt nødvendig.

Da hun holdt foredrag i Arendal forrige uke, understreket justis- og beredskapsminister Grete Faremo at hun har bestilt et nytt og bedre system for nasjonal varsling, såkalt riksalarm:

– Jeg ønsker ikke å videreføre det sårbare riksalarmsystemet vi har. Jeg ba derfor tidlig om at det utredes en tryggere teknisk løsning. Den er nå i ferd med å prøves og skal implementeres seinere i år.

Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) kjenner seg ikke igjen.

– Jeg vet ikke hva statsråden har lagt i det hun sier. Men da jeg hørte henne på fjernsynet, tenkte jeg at dette er ukjent for meg, sier Lars Henrik Bøhler, direktør for PDMT.

Sa nei i februar. I januar i år sendte PDMT en skisse for ny riksalarm til Politidirektoratet (POD), men direktoratet sa nei. 6. februar svarte POD at løsningen som sviktet 22. juli, er testet godt og at politidistriktene har fått påminnelser om å følge med.

«Løsningen fungerer nå tilfredsstillende. Politidirektoratet vil derfor på det nåværende tidspunkt ikke iverksette noe nytt prosjekt på nasjonal varsling», skriver POD i brevet som Vårt Land har fått innsyn i.

Dagens løsning går ut på at politidistriktene har fått egne datamaskiner som står der kun for å motta e-post med varsling. PDMT har siden 2006 foreslått en riksalarm som er integrert i dataløsningene som politiet bruker daglig. Det vil gjøre alarmer lettere å oppdage og systemene oppdateres jevnlig. PDMT mener også at e-post er dårlig egnet til å varsle.

Ber om ny alarm likevel. Først i et brev datert 8. august i år, fem dager før 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport, ba POD om at PDMT utarbeider et forprosjekt for nytt riksalarmsystem. Forprosjektrapporten skal være levert innen 15. oktober, og «POD legger til grunn at PDMT planlegger med at hovedprosjektet skal være implementert og operativt i løpet av første kvartal 2013».

PDMT-direktør Bøhler er sikker på at han skal klare det, og har også vært i kontakt med POD for å se på mulighetene for å få det til enda raskere.

– Vi kan ikke foreta oss noe uten at det er godkjent av Politidirektoratet. De må godkjenne alle kravspesifikasjoner. Vi har ikke mandat til på eget initiativ å starte noe av dette.

– Er du bekymret for at utviklingen av riksalarm nok en gang kan stoppe opp?

– Nei, nå tror jeg at 22. juli har lært oss at det er viktig å få det på plass. Dette er den viktigste alarmen vi har, og jeg har inntrykk at av POD ønsker å få dette på plass raskt.

Venter på direktoratet. PDMT foreslo en ny riksalarmløsning allerede i 2006, men fikk aldri svar fra POD på forslaget. Etter et møte i 2008 og purringer fra PDMT om grønt lys, sendte PDMT i august en ny skisse til løsning, men fikk ikke tilbakemelding da heller. Dette skriver PTMD i et oppsummeringsbrev til POD i november 2009. I begynnelsen av november ble nemlig PDMT klar over at POD hadde tatt initiativ til en løsning selv, den politiet hadde 22. juli.

Advarer. I oppsummeringsbrevet advarer Bøhler mot den enkle løsningen som POD er i gang med, og skriver til slutt at PDMT «til tross for dette vil driftsette den nåværende løsningen etter ordre fra POD». I siste setning skriver han igjen: «PDMT anbefaler at tjenesten ikke tas i bruk i politiet i sin nåværende form».

– Det er vel den eneste gangen av alle de hundrevis av brev jeg har sendt til POD at jeg har vært så tydelig. I det ligger også en skuffelse over at man ikke velger å følge fagmyndigheten på noe som er så viktig. Dette er en riksalarm. At man velger en løsning med så mye usikkerhet og så høy risko, det må jeg si forundret meg, sier Bøhler.

PDMT anslo senest i januar i år prislappen for ny riksalarmløsning til 3,7 millioner kroner.

Justis- og beredskapsdepartementet ønsker ikke å kommentere innføringen av ny riksalarm utover det Faremo har sagt. Politidirektoratet hadde ikke anledning til å svare i går, blant annet fordi de som kunne svart, jobber med å opprette en ny IT-avdeling.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter