Nyheter

Ber om plass til etiopiske prester

– Norge kan ikke være bekjent av å ha det strengeste regelverket for religiøse ledere, sier KrFs nestleder Bjørg Tysdal Moe (KrF).

– Skal Norge praktisere religionsfrihet, må også kirkesamfunnene ha rett til å ha egne prester, sier Tysdal Moe, som er 2. nestleder i KrF og varaordfører i Stavanger.

Måtte reise. Norge tømmes nå for etiopisk-ortodokse prester. Presten i menigheten i Oslo forlot landet i mai etter å ha fått avslag på søknad om arbeidstillatelse. Stavangerprest Tewoderos Zevede må ut av Norge før ankerettssaken kommer opp til sommeren.

Når Zevede reiser, står den etiopisk-ortodokse menigheten i oljebyen uten prest. De to prestene får ikke arbeidstillatelse siden de ikke når opp til Utlendingsdirektoratets utdanningskrav til religiøse ledere.

Oppgitt. Tysdal Moe har besøkt menigheten i Stavanger en rekke ganger. Hun er oppgitt over at landets to prester fra den tradisjonsrike etiopisk-ortodokse kirken ikke har fått arbeidstillatelse.

– Jeg føler veldig med den menigheten. Jeg har fulgt den menigheten i mange år, de jobber så godt og det betyr så mye for fellesskapet. De har lange, liturgiske tradisjoner. Det er viktig for dem å ha prest. De sier at han kunne vært prest alle andre steder enn i Norge. Da mener jeg at vi må se på regelverket igjen.

Tysdal Moe mener at det bør ses både på regelverket og på om det praktiseres for strengt selv etter oppmykningen.

– Det er ikke mulig for dem å se hvordan de skal skaffe seg prest.

Til sommeren kommer ankesaken opp og da skal de dokumentere mer detaljert hans utdannelse og kirkesamfunnets utdanningssystem?

– Jo, de jobber iherdig med det nå. Med kompetansen på kirkesamfunnet som finnes på Misjonshøgskolen, bør det kunne dokumenteres at mye av utdannelsen er basert på realkompetanse, sier Tysdal Moe.

LES MER: Får trolig bli i Norge

Ber Tajik om hjelp. Kirkelig Dialogsenter Stavanger reagerer sterkt på utkastelsen av den etiopiske presten.

– La presten vår bli, uttaler dialogprest og daglig leder Odd Kristian Reme, som også er erfaren Arbeiderpartipolitiker. Han ber kulturminister Hadia Tajik gripe inn.

– Kulturministeren – som samtidig er religionsminister – bør gripe inn og endre både regelverk og praksis, uttaler han.

LES MER: Prest utvist fordi han ikke har mastergrad

Myket opp. Det kreves i utgangspunktet mastergradsutdannelse for religiøse ledere, men kravet ble myket opp i november i fjor. Nå heter det at man kan få arbeidstillatelse dersom trossamfunnet kan dokumentere at de ikke opererer med mastergrad som krav til sine religiøse ledere.

I mars i år tapte Stavanger-presten Zevede i Oslo tingrett fordi han hadde for generell og upresis dokumentasjon på sin utdannelse. Det var heller ikke lagt frem noen detaljert beskrivelse av hvordan utdannelsen av religiøse ledere foregår i kirkesamfunnet.

Zevede skal ha vært prest og administrator i Dubai, men tingretten etterlyste dokumentasjon på ansettelsesforholdet.

Det siste året har rundt 20 religiøse ledere fått tillatelse til å arbeide i Norge. Det er like mange som året før, viser tall fra UDI.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter