Nyheter

Barnevernet fryktet radikalisering – hentet 15-åring

Gutten skal blant annet ha uttalt at «man godt kan drepe jøder».

Det var i september i fjor at en 15 år gammel gutt ble tvangsflyttet fra sin far i Aarhus i Danmark. Barnevernet fryktet at faren var i gang med å radikalisere sønnen og sende ham til Syria som hellig kriger.

Ifølge Jyllands-Posten skjedde tvangsuthentingen blant annet på bakgrunn av bekymringer fra guttens mor og informasjon fra skole og politi. Gutten skulle ha uttalt at «man godt kan drepe jøder» og at «selvmordsbomber er ok hvis det er for å drepe vantro».

Norsk toåring død Syria?

I forrige uke skrev Vårt Land om en 24 år gamle kjent norsk-pakistansk islamist fra Bærum som i fjor høst tok med seg sin to år gamle sønn til IS-kontrollert Syria. Der skal gutten ha dødd under uklare omstendigheter. Det bekreftet guttens mormor overfor Vårt Land. Saken har reist spørsmål om tragedien kunne vært unngått.

LES OGSÅ: Mormor: – Gutten er død

– Om man har informasjon eller mistanke om at en forelder planlegger å ta barnet sitt med inn i en krigssone, er man ikke maktesløse med det regelverket vi har i dag. Man har plikt til å handle og hindre at barnets liv settes i fare. Hvis noen hadde fått høre om disse planene, så ville det utløst meldeplikt til barnevernet, og skulle ha avstedkommet akuttvedtak som hindret at dette barnet havnet i en farlig situasjon, uttalte førsteamanuensis ved HiOA og ekspert på barnevernsrett, Elisabeth Gording Stang, fredag.

LES OGSÅ: – Barnevernet kan fatte akuttvedtak

Hverken UD eller Politiets sikkerhetstjeneste kan bekrefte at gutten er død, men Vårt Land vet at PST kjenner godt til både den 24 år gamle kvinnen, barnefaren og hennes nye kjæreste, som alle er kjente figurer i det islamistiske miljøet i Norge. PST har imidlertid ikke hjemmel til å gripe inn mot noen som vil reise til Syria, og opplysningene de har hatt om personene er graderte og ikke uten videre noe de kan dele med barnevernet. PST etterlyste, i forbindelse med Vårt Lands omtale av saken, bedre selvstendig etterretning hos lokale myndigheter.

Første sak i Danmark

Tvangshentingen av den danske 15-åringen i Aarhus er etter alt å dømme den første i sitt slag i Danmark, og eksperter kaller det en «ny praksis».

– Hvis man er i vesentlig tvil om at gutten får en trygg og tilstrekkelig oppvekst så er det innenfor loven å hente ham ut av hjemmet med tvang. Men her pløyer man ny mark, og det er naturlig at saken kommer opp for en domstol, sier familierettsjurist og stipendiat ved Universitetet i Aalborg, Hanne Hartoft, til den danske avisen Berlingske.

I henhold til dansk lov gir ikke guttens uttalelser og familiens tankegods alene grunnlag for omsorgsovertakelse, mener eksperter danske medier har snakket med. Landets Lov om tvangsuthenting av barn åpner for iverksettelse at tiltaket hvis barnet er til fare for seg selv eller andre, eller hvis det blir vurdert slik at foreldrene ikke er i stand til å vare på sine barn. Det gjenspeiles også i begrunnelsen for omsorgsovertakelsen, slik den ble formulert:

«Det er Østjyllands Politis vurdering, at (farens) innflytelse er en umiddelbar trussel mot (sønnens) trivsel og helse, og at han under (farens) fortsatte innflytelse på lengre sikt kan utvikle seg til en sikkerhetsrisiko for Danmark».

Far nekter

Den danske 15-åringens foreldre er skilt og faren er førtidspensjonist. Mannen har en lang, islamsk utdannelse bak seg fra Algerie og kaller seg sjeik. Han nekter for å ha radikalisert sin sønn.

Professor emeritus i strafferett ved Københavns Universitetet, Eva Smith, har i flere medier kritisert Aarhus Kommunes håndtering av saken. Hun mener det ikke er bevist at faren har forsøkt å radikalisere sin sønn.

Faren har anket både tvangsflyttingen av sønnen og kontaktforbudet han er ilagt, men har tapt i to rettsinstanser. Han vil nå anke saken til den danske landsretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter