Nyheter

Barneombudet tier om barn av surrogatmødre

Mens aviskommentatorer strides om barns kår etter bruk av surrogatmødre, sier Barneombudet at dette ikke er deres bord.

Nestleder i Barneombudet, Knut Haanes, sier ombudet ikke ønsker å involvere seg i debatten som startet etter at det ble kjent at nyoppnevnt politidirektør Øystein Mæland og hans mann har ett barn født av surrogatmor og venter nummer to.

– Vi kan ikke gå inn i enkeltsaker, og vil ikke kommentere denne saken til mediene, sier Haanes til Vårt Land.

– Heller ikke om surrogati på generelt grunnlag?

– Nei, vi uttaler oss ikke om hvordan barn blir til. Vi arbeider kun med oppvekstvilkårene til barn fra 0-18, svarer Haanes.

LES OGSÅ: Surrogati: Å gje frå seg barn liknar å gje frå seg nyre

– Forunderlig. Stortingsrepresentant for KrF, Øyvind Håbrekke, reagerer.

– Det synes jeg er forunderlig. Dette er en sak som er av stor betydning for synet på unger og deres plass i det norske samfunnet. Det handler om hvordan vi som samfunn ser på unger, deres egenverdi og integritet. Jeg håper Barneombudet ser at dette er en debatt de er nødt til å delta i.

LES OGSÅ: VG: Liberal tåke over debatt om surrogati

LES OGSÅ: KrF: - Menneskehandel å kjøpe surrogatmødre

Menneskehandel? Han mener det er svært viktig å diskutere surrogati på generelt grunnlag.

– For det første er grunnen til at det har oppstått så mange problematiske saker, at nordmenn har gått til utlandet og benyttet seg av denne tjenesten. Det er blant annet internasjonale konvensjoner for adopsjon over landegrenser. Det viser hvor alvorlige spørsmål dette dreier seg om, og at det er mye mer enn voksnes sterke ønske om å få seg unger, sier Håbrekke og viser også til innsatsen for å hindre menneskehandel.

ERLING RIMEHAUG PÅ VERDIDEBATT.NO: At politidirektøren gjør noe i utlandet som er ulovlig i Norge, er ikke en privatsak. DISKUTER

Håbrekke mener surrogati er en paradoksal industri.

– Norske myndigheter ville aldri godtatt en adopsjon av en unge kjøpt på gaten i Calcutta. Men etisk sett hadde det kanskje vært bedre å redde noen fra gaten enn å få laget en unge på en surrogatklinikk i India.

Sorteringssamfunn. Han mener det også er en annen viktig grunn til at debatten om surrogati bør tas:

– Jeg tror mange vil få øynene opp for hvor langt både politikere og andre kan være villige til å gå for å legge til rette for at voksne skal få rett til barn, sier Håbrekke.

Etter at VGs Elisabeth Skarsbø Moen og Dagbladets Marie Simonsen i en uke har kjempet i spaltene om synet om surrogati, kommer nå Dagsavisens Hege Ulstein på banen med sin støtte til bruk av norske surrogatmødre – på strenge vilkår og uten betaling.

En nyre og et barn. Ulstein mener det er mange paralleller mellom organtransplantasjon og surrogati.

«Organtransplantasjon oppfattes som greit, ja, mer enn det. Statsministeren promoterer det. Det drives landsomfattende kampanjer i stor stil. Det er selvfølgelig forskjell på å gi liv og å redde liv, men det er like fullt mange slående paralleller mellom organtransplantasjon og surrogati. Følelser til side, hva er egentlig forskjellen på å donere bort den ene nyren og å bære fram et barn for et par som ikke kan selv?»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter