Nyheter

Barneombudet frykter for barnehagers evne til å oppdage overgrep

Dårlig kommuneøkonomi vil føre til kutt i barnehagers bemanning neste år. Barneombudet frykter flere barneulykker og at overgrep ikke blir oppdaget

I snart to år har kommunene selv styrt hvor mye som skal brukes på barna som går i barnehagen. En måned før 2013 opprinner, varsler flere og flere kommuner at de må skjære ned på barnehagebudsjettene. Blant kuttiltakene er nedbemanning og mindre bruk av vikarer ved sykdom og annet fravær.

God oppfølging. Nå rykker barnas fremste talsmann, barneombud Anne Lindboe, ut og advarer mot dramatiske konsekvenser av barnehagekuttene:

Det kan bli vanskeligere å oppdage vold og overgrep blant barn dersom det er færre voksne i barnehagen.

– Overgrep viser seg ofte i små endringer i barnets oppførsel. Da må man ha tid til å følge opp hver enkelt unge, understreker barneombudet.

Barneombudet forteller at mange bekymrede foreldre tar kontakt med henne. Lav bemanning og mangelfull pedagogisk undervisning i barnehagene nevnes ofte.

– Kommunene sparer seg til fant. Barna er jo fremtiden vår. Hvis ikke de får et godt tilbud vil dette ramme samfunnsøkonomien på lang sikt.

Frykter ulykker. Lindboe er også bekymret for at det kan bli flere ulykker i barnehagene:

– Hvis to voksne skal passe på 13 unger, og en må inn og bytte bleie på en unge, blir den andre sittende med ansvaret for tolv unger alene. Da er det større sjanse for at det skjer en ulykke, eller et barn kan forsvinne, sier hun.

Hun sender følgende utfordring til de som påvirker kvaliteten på barnehagene:

– Dette handler om et verdivalg. Skal barnehagene være et pedagogisk og godt tilbud, eller en oppbevaringsplass mens foreldrene er på jobb?

Konkret ønsker hun seg at staten innfører en standard for minstebemanning i barnehagene

Liv og lære. Kommende førskolelærere reagerer på sprik mellom liv og lære, forteller studieleder Marianne Hatlem ved førskolelærerstudiene ved Høyskolen i Østfold.

– I undervisningen lærer de om styringsdokumenter som skal følges i barnehagene, men når de møter hverdagslivet med få ansatte på jobb, blir ikke regelverket fulgt. Dette opplever studentene gjør noe med yrkesstoltheten, sier Hatlem.

Flere av studentene til Hatlem har sendt bekymringsbrev om forholdene til kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Minstebemanning. Halvorsen og Kunnskapsdepartement har det overordnede ansvaret for barnehagene i Norge. Siden de øremerkede tilskuddene fra staten til kommunene tok slutt 1. januar 2011 har Halvorsen fulgt nøye med på hva som skjer på sektoren:

– Vi ser at mange kommuner kniper på barnehagebudsjettene. Oftest hører vi at vikarutgiftene holdes nede, og at det ikke settes inn vikarer før det foreligger langtidssykemeldinger, sier Halvorsen.

Hun forteller at det kommer mange brev fra bekymrede barnehageansatte og førskolelærerstudenter til hennes kontor.

Ny regel. Situasjonen i Barnehage-Norge gjør at Halvorsen vurderer tiltak for å få bukt med bemanningssituasjonen i barnehagene.

– Regjeringen vurderer i disse dager om vi skal innføre en regel om minstebemanning i barnehager.

Et utvalg har foreslått at denne regelen settes til en voksen per barn under tre år, og seks barn per voksen over tre år, sier hun. Halvorsen mener det er viktig med nok ansatte, men også å styrke kompetansen til de ansatte i barnehagene.

– Hvis det er så få voksne på jobb at alle krefter må settes inn på bleieskift, sikkerhet og mating, blir det for liten kapasitet til det pedagogiske utviklingsarbeidet, sier kunnskapsministeren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter