Nyheter

Barnehageansatte har ikke tid til barna

Opplever at arbeidsdagen spises opp av administrative gjøremål.

Lav bemanning og utfordringer knyttet til ledelsesmodellen er årsakene til dette, ifølge forsker i Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning, Åsmund Arup Seip. Han har skrevet en rapport om tidsbruken i barnehager.

Tidstyver. Rapporten «Tidstyver i barnehagen», som ble lagt fram torsdag, slår fast at ansatte i barnehager har mindre tid til barna enn de hadde før, ifølge NTB.

Barnehagebarn får mindre voksenkontakt i barnehagen fordi stadig flere timer av de ansattes arbeidsdag brukes til praktiske og administrative gjøremål.

Det var etter bekymringsmeldinger om at økt arbeidsmengde går ut over ungene, at Alna bydel i Oslo bestemte seg for å kartlegge tidsbruk og avsløre tidstyvene i barnehagen.

I rapporten fra Fafo er det særlig fire problemområder som blir identifisert:

* Mye praktisk arbeid.

* Dårlig IKT-utstyr.

* For få ansatte.

* For mange krav.

Etterlyser bedre ledelsesmodeller. Arup Seip hevder at det først og fremst er ledelsesmodellene det er noe galt med. Han mener at ledelsen og de øvrige ansatte i barnehagene må samarbeide tettere om det pedagogiske og utviklende arbeidet.

– En god ledelsesmodell er en modell som gir mest mulig tid til barna, sier Arup Seip til NTB.

Han understreker at lav bemanning også skaper problemer, særlig når ansatte blir syke.

– Lav bemanning er et problem, og derfor bør debatten handle om bemanning og kompetanseheving, mener Turi Pålerud, politisk rådgiver i Utdanningsforbundet til NTB.

– Illevarslende opplysninger. Fra politisk hold reagerer Fremskrittspartiet på det de mener er illevarslende opplysninger i rapporten.

– Når vi vet hvor mye barnehagene betyr for barna i hverdagen, er det utrolig viktig at barna har god voksenkontakt mens de er der, sier Solveig Horne i Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Hun ønsker likevel ikke en lovfestet regel på hvor mange barn det kan være per ansatt eller per pedagog. I stedet vil hun forbedre selvjustisen.

– I samarbeid med foreldrene må barnehagen til enhver tid kontrollere at bemanningen er tilfredsstillende, og at barna får optimal voksenkontakt, sier Horne.

Ny utredning. Fra 1. januar 2011 fikk kommunene ansvaret for finansieringen av barnehagene. Horne vil tilbake til den gamle ordningen, med statlig øremerking av barnehagetilskudd.

– Det er ingen skam å snu. Nå er det på tide at kunnskapsministeren lytter til Frp, sa Horne til Vårt Land i desember.

Mandag legger Øie-utvalget fram sin utredning med forslag til endringer i barnehageloven. Utvalget har foretatt en gjennomgang av barnehageloven med forskrifter, for å se om dagens styringsverktøy er godt nok tilpasset framtidens barnehagesektor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter