Nyheter

– Barnehage et gigantisk sosialt eksperiment

Aud Kvalbein spør om lange dagers adskillelse fra foreldrene er årsak til unge psykiske problemer.

I et innlegg på verdidebatt.no forsvarer KrFs varaordfører i Oslo, Aud Kvalbein, kontantstøtten mot dem som nå vil avvikle dem av hensyn til integreringen av innvandrere. Både Integreringsutvalget og brochmann-utvalget har gått inn for dette.

Kvalbein mener at ingen av de integreringspolitiske utvalgene som vil avskaffe kontantstøtten, har lagt fram fakta om at kontantstøtten er årsak til at noen innvandrerforeldre velger å passe barna sine selv.

LES OGSÅ: Ettåringene blir utslitt i barnehagen

Minoritet. Hun viser til årsberetningene til de bydelene i Oslo der det bor mange minoritetsspråklige, forteller at mange innvandrerforeldre sender sine 4-5-åringer i barnehagen. Det er de minste barna som passes hjemme. I de aktuelle bydelene går mellom 85,3 prosent og 93,5 prosent av alle 4-5-åringer i barnehagen. Dette er høye tall som viser at tiltaket med gratis kjernetid i barnehagen for 4-5 åringer virker, skriver Kvalbein.

– Barnepass må være foreldrenes valg, særlig for 1-2-åringene. Dette er svært små barn som ikke har lært å snakke ennå. For dem er viktigst å lære trygghet i tilværelsen slik at de kan utforske vår verden fra en trygg base, skriver Kvalbein og legger til:

– At så mange av de minste barna våre er i barnehage store deler av dagen, er i virkeligheten et gigantisk sosialt eksperiment. Hva er egentlig konsekvensene av det? Dette bør det forskes mer på. Har for eksempel høye psykiatritall blant barn og unge også noe å gjøre med mange opplevelser av atskillelse fra foreldrene i tidlig alder? Jeg kritiserer ingen, men vi som samfunn har lagt store byrder og mye stress på småbarnforeldre. Kan vi gjøre dette annerledes? spør hun.

Protest. På Twitter protesterer Åshild Mathiesen, VG-kommentator med en fortid som rådgiver i KrF: «Barnehage et eksperiment, Kvalbein? Hvor og når har barn hatt det bedre? Hvilken tid refererer vi til som ideell? Hjemmeværende 50-tallsmor?» Og hun legger til:

«Folk har alltid vært nødt til å jobbe. Enten har barna vært med, deltatt i arbeidet selv, eller blitt passet av slektninger. Bedre enn barnehage?»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter