Nyheter

Barn kjemper om å være deiligst

Unge jenter opplever et sterkt press for å bli godt likt på Facebook. Resultatet er spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde, mener leder i Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press.

Kroppsfiksering blant barn og unge når nye høyder på internett. Nettsamfunnet Facebook har den siste tiden flommet over av sider med navn som «Norges fineste kropp», «Norges diggeste jente» og «Norges peneste». Her kjemper jenter helt ned i elleveårsalderen en åpen kamp om å få flest til å trykke «liker» under deres bilde, og dermed bli kåret til månedens peneste.

DISKUTÈR: Hvordan kan vi motvirke ødeleggende kroppsfiksering?

Sterkt kroppspress. Fra de første Facebook-sidene ble opprettet i fjor sommer, har trenden blitt svært populær: Facebook-gruppen «Norges fineste 97'er» har oppunder 38.000 tilhengere. Til sammenligning består et vanlig norsk årskull av om lag 60.000 elever.

Sidene frustrer unge.

– Jeg synes det hele har gått litt langt, sier Astrid Sofie Festøy.

Hun går i 9. klasse på Kristelig Gymnasium (KG) i Oslo. Sammen med venninnene Julia Sandstø, Taran Løvdal og Ella Høegh er de enige om at utseendepresset er sterkt.

– Det er et ganske stort press om å være pen og få mange «likes» på Facebook, konstaterer Sandstø.

– Og det er veldig dumt, fordi de som vinner ofte er jenter som har bilder av seg selv i bikini, legger Løvdal til.

Får dårlig selvbilde. Unge som vil bli sett på nett er et omfattende problem, forteller Jarle Haugland i Familie og Medier (FOM).

– Vi har lagt merke til sidene, og de er svært populære. Behovet for å bli sett og få anerkjennelse er stort, konstaterer han.

Haugland mener Facebook-sidene er symptomer på dårlig selvbilde.

Dette er Beate Aas, redaktør for spørretjenesten Ung.no, enig i. Hun har ikke registrert henvendelser om fenomenet, men mener det ligger uuttalt bak andre spørsmål.

– Det kan komme under spørsmål om mobbing, dårlig selvbilde eller slanking. Unge spør gjerne om sånt etter vonde opplevelser på nett, sier hun.

Håper på endring. Torunn Wigum Frøseth, leder i Redd Barna Ungdom (Press), er oppgitt over utviklingen.

– Barn og unge er under et økende press når det gjelder kropp og sex. Resultatene er at stadig yngre rammes av spiseforstyrrelser, usikkerhet og dårlig selvbilde. Det å være opptatt av disse temaene så tidlig som i elleveårsalderen, er ikke forenlig med en god barndom. En god barndom skal ikke handle om hvor mye du veier, slår hun fast.

Frøseth legger ikke skjul på at hun mener reklame-, medie- og kjendisbransjen må ta sin del av skylda for at situasjonen er som det er.

– Kjendiser som bruker kroppen sin, er med på å forme barn og unge i dag. Personlig synes jeg ikke noe om utviklingen. Jeg håper samfunnet endrer seg, slik at man ikke er nødt til å legge ut pene bilder av seg selv for å være en del av gjengen, sier hun.

Viktige kjendiser. Tilbake i skolegården bekrefter jentene at det er viktig for dem hva kjendisene gjør.

– Kjente bloggere påvirker nok folk mye. Det har blitt veldig populært, sier Høegh.

Snakker dere om problemene rundt dette?

Ungdommene blir stille.

– Er det for eksempel lærere, foreldre, helsesøstre, konfirmasjonsledere eller andre som stiller spørsmål ved hvordan dere bruker internett?

De tenker seg om. Noen har snakket med foreldrene sine om at ikke alle bilder er lurt å laste opp. I tillegg har de lært litt om nettvett på skolen. En av jentene har også diskutert temaet i konfirmasjonsundervisning.

– Men vi har ikke snakket noe om disse sidene, bare sånn generelt, sier Sandstø.

Festøy nikker bekreftende.

– Vi snakker ikke om dette med hverandre. Det eneste er hvis vi ser på bildene sammen, da kan vi kommentere det. Ellers er det ikke noe vi bruker mange kalorier på, sier hun.

DISKUTÈR: Hvordan kan vi motvirke ødeleggende kroppsfiksering?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter