Nyheter

Barn er 40 timer i barnehagen hver uke

Nesten 280.000 gutter og jenter går i barnehage. Mange har lange dager.

– Hvem skal tale barnas sak? spør Bodil Brautaset og lukker porten bak seg i en av de kommunale barnehagene til Volda kommune.

– Vi må tørre å stille spørsmål ved kvaliteten i barnehagen. Har vi for eksempel nok forskning på hva det betyr å være lenge i barnehagen?

Brautaset er barnehagekonsulent i sunnmørskommunen. Hun vil ikke sette seg til doms over foreldre. Hun vil bare at voksne tenker over hva som er til barnas beste når de oppholder seg i barnehagen:

– Vi ser at de blir mer og mer slitne utover uka, sier den erfarne barnehageplanleggeren.

DELTA I DEBATTEN: Tar barn skade av lange dager i barnehagen?

Strømmer til. Barnehageløftet til den rødgrønne regjeringen har vært en suksess. Barnehageplass til alle og makspris gjør at barna strømmer til barnehagene. Og nå kuttes kontantstøtten og flere barn vil inn porten til kommunale og private barnehager.

De ferskeste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 277.100 gutter og jenter har plass i barnehage, noe som er en økning på nærmere 7.000 barn fra 2009. Størst var økningen i aldergruppen 1-2 år hvor om lag 4.800 flere barn hadde barnehageplass.

Barnas sak. Bodil Brautaset er en av få som våger å stille det vanskelige spørsmålet:

– Hvem skal tale barnas sak?

Hun etterlyser nå en ny debatt om makstid i barnehagene. Hvor lenge bør barn egentlig oppholde seg i denne hagen?

Debatten om oppholdstid kokte tidligere i år da det viste seg at det de siste syv årene har vært en dobling i antall barn som har barnehageplass for mer enn åtte timer daglig.

Nå er nye tall på plass: Én av fem barnehagebarn er i barnehagen mer enn 40 timer i uka. Til sammenligning er en arbeidsuke for voksne lovregulert til 40 timer i uka, men gjennom tariffavtaler nedjustert til 37,5 timer.

Tallene kommer frem i den ferske rapporten «Barnefamiliers tilsynsordninger, høsten 2010» fra SSB. Byrået har kartlagt hvor lenge barn reelt oppholder seg i barnehagen.

Våge debatt. – Vi har ikke nødvendigvis alle svar, men det er viktig å tørre å spørre om en makstid kan være nyttig, sier Brautaset.

Hun mener at med nær sagt full barnehagedekning er det nå på tide å diskutere kvaliteten i barnehagen.

– Da er makstid et naturlig moment å ta med i debatten. Vi ønsker spesielt å rette søkelyset mot de aller yngste barna.

I den ferske SSB-kartleggingen avdekkes en tydelig trend: Barna har lengre dager jo eldre de blir.

Fireåringene er eksempelvis den gruppen som har lengst dager, tett etterfulgt av treåringene. Hele 85 prosent av alle barna har barnehageplass med mulighet for mer enn 40 timer per uke (heltid).

– Dette viser trolig at flere barn med avtalt barnehageplass tilsvarende mer enn 40 timer, likevel ikke bruker den så mye, står det å lese i rapporten.

Forskningen viser at gjennomsnittlig reell oppholdstid i barnehagen for alle norske barnehagebarn er 35 timer i uka.

Lenger i byer. Undersøkelsen viser videre at barn født av kvinner fra ikke-vestlige land er noe lenger i barnehagen enn barn av mødre født i Norge.

Mye tyder også på at foreldre har bedre tid på landsbygda. I små kommuner bruker 13 prosent av barna hele barnehagetiden, mot 23 prosent i Oslo og andre store byer.

I Volda vedgår Brautaset at det er utfordrende å ta opp spørsmålet om oppholdstid.

– Jeg ser jo foreldrenes behov også, men vi må tenke gjennom hva formålet med barnehagen skal være. Vi voksne har jo en regulert arbeidstid, hvorfor skal man ikke ha noe av det samme for barna, spør hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter