Nyheter

Barn ble ulovlig abortert

Ved Rikshospitalet kunne et foster bli lagt til å dø på ett rom, mens legene på naborommet gjorde alt for å redde livet til et prematurt barn. Kun få dager skilte dem i alder.

– Som forsvarer av abortloven møter jeg meg selv i døren, sier Reidun Førde, leder av Klinisk etikk-komité Oslo Universitetssykehus HF.

– Det som blir styrende er foreldrene. I det ene rommet vil foreldrene at alt skal gjøres, mens i det andre rommet er ikke dette barnet ønsket, fortsetter Førde.

LES OGSÅ: http://www.vl.no/samfunn/sykehus-utforte-ulovlige-aborter/ Sykehus utførte ulovlige aborter]

Belastning for ansatte. I går offentliggjorde Helse- og omsorgsdepartementet at Rikshospitalet i Oslo har utført ulovlige senaborter. Etter en gjennomgang har Helsedirektoratet konkludert med at praksis knyttet til abort etter uke 22 har vært ulovlig.

Departementet støtter konklusjonen. Direktoratet ble for ett år siden kontaktet av seksjonsleder og jordmor ved fødeavdelingen på Rikshospitalet, Bente Rønnes. Hun gav uttrykk for at praksisen var en belastning for de ansatte, og det som opplevdes som etisk vanskelige situasjoner. Senere sendte hun også et brev som en lang rekke ansatte signerte.

– Vi har ansvar for å hjelpe kvinner som søker abort. Samtidig har vi ansvar for å prøve å redde veldig premature barn, sier Rønnes.

LES OGSÅ: Sterk abort-advarsel fra Willoch

Barn legges bort. Seksjonslederen mener det var lite som skilte disse barna når det gjaldt svangerskapslengde. Premature barn kan i dag reddes i uke 23. Derfor ønsket de ansatte at direktoratet skulle vurdere praksisen med senaborter.

– Vi vet aldri hvorfor disse kvinnene fikk innvilget så sen abort, vi har ikke innsyn i den sentrale abortklagenemndas papirer. Vi kan ikke si om aborten var riktig eller gal, men reagerte på at det var så lite som skilte, sier Rønnes.

Barna som skal aborteres fødes ut på vanlig måte. I tilfeller hvor aborten blir utført etter uke 23, kunne man, hvis barnet var frisk, reddet livet.

– Det vi har tenkt er at barn som ble født så veldig friske ut, fortsetter Rønnes.

– Når disse barna blir født, hva skjer med dem da?

– I de tilfellene foreldrene vil dem hos seg, får de det så lenge de ønsker, hvis ikke legger vi dem til side, sier Rønnes.

DELTA I DEBATTEN: Finnes det tilfeller der du mener levedyktige forster skal kunne aborteres etter uke 18?

Klart brudd. Ifølge abortloven kan et svangerskap ikke avbrytes etter uke 18, med mindre det er særlig tungveiende grunner for det. Det er ikke tillatt med abort av levedyktige fostre selv om sterke sosiale grunner skulle tilsi noe annet.

Direktoratet slår nå fast at hverken kvinnens lave alder, graviditeten som resultat av en kriminell handling, eller andre sterke, sosiale grunner kan godkjenne abort av levedyktige fostre.

– Dette er en alvorlig sak og det er viktig at Helsedirektoratet har kommet med en klar konklusjon. Nemnda må gjøre vanskelige vurderinger, men brudd på abortregelverket skal ikke forekomme, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Endret praksis. Spørsmål om abort etter uke 12 blir avgjort av uavhengige nemnder. Hvis man i første omgang får avslag, kan man klage til den sentrale abortklagenemnda. Abortene som blir innvilget etter klage skjer som regel på Rikshospitalet. Ansatte ved denne fødeavdelingen blir dermed de som i størst grad møter disse utfordringene.

– Det sentrale er at det er så lite som skiller. Da abortloven kom i 1975 var det utenkelig at man kunne redde barn i uke 23, men det er ikke utenkelig lenger, sier seksjonsleder Bente Rønnes.

Direktoratet har tatt opp problemene med den sentrale abortklagenemnda. Disse skal nå ha endret sin praksis.

LES OGSÅ: Høyre-politiker frykter sorteringssamfunn

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter