Nyheter

Avslørte korrupsjon og overgrep i ungdomsorganisasjon

Men Strømmestiftelsen vil fortsette samarbeidet med Mathare Youth Sport Association.

I januar ble det kjent at Strømmestiftelsen frøs sin pengestøtte til sin samarbeidsorganisasjon i Kenya, MYSA (Mathare Youth Sport Association). MYSA driver arbeid i slummen i Nairobi, blant annet med fotballag som gir kenyanske barn muligheten til å delta på Norway Cup. Mathare United vant finalen for gutter 13 år under Norway Cup 2011.

LES OGSÅ: Pengeutbetalinger til hjelpeorganisasjon frosset

Bakgrunnen for at støtten ble frosset var bekymringsmeldinger om «uregelmessigheter», noe stiftelsen da ikke ønsket å utdype hva innebar.

En kommisjon har nå undersøkt bekymringsmeldingene, og slår i en rapport fast at alvorlige forhold er utbredt i MYSA.

«Dette er relatert til både korrupsjon, identitets- og aldersforfalsking, seksuell trakassering og overgrep», skriver Strømmestiftelsen i en pressemelding.

I rapporten har 250 personer tilknyttet MYSA bidratt med informasjon.

Lei seg. Øyvind Aadland, generalsekretær i Strømmestiftelsen, er lei seg og skuffet over konklusjonen fra undersøkelsen.

– Det er vondt å tenke på enkeltmenneskene som er rammet, og spesielt de unge jentene. De er ensomme, rådville, og det kan være vanskelig å varsle om overgrep i en slik organisasjon.

Samtidig er ikke Aadland overrasket over at slike forhold er utbredt også i MYSA.

– Dette er arbeid som drives i slummen i Nairobi, hvor rammevilkårene er tøffe. Overgrep, korrupsjon og forfalskning er en del av den virkeligheten de vokser opp i. Men det er ganske alvorlig at rollemodeller synes å ikke ha tillit i organisasjonen, sier Aadland.

Aadland understreker at selv om rapporten viser en oppfatning av at de alvorlige forholdene er å finne i MYSA, betyr det ikke at organisasjonen er gjennomsyret av det. Han tror heller ikke funnene er unike for MYSA, men at dette trolig er et problem som preger idrettsmiljø både i Afrika og andre steder i verden.

Ønsker samarbeid. Strømmestiftelsen fikk varsling om forholdene i september i fjor, og satte straks i gang undersøkelser. Pengestøtten til MYSA ble fryst.

Nå ønsker Strømmestiftelsen å gå i dialog med MYSA for å se om de kan fortsette samarbeidet.

– Vi ønsker å vende noe sårt og negativt til noe positivt, og få MYSA til å være et flaggskip for å bekjempe overgrep, og ta de svakes parti. Vi engasjerer oss sterkt på grunn av vår nulltoleranse mot korrupsjon og for særlig å fremme unge jenters rettigheter, sier Aadland.

Strømmestiftelsen driver også konkrete prosjekt for å bekjempe overgrep mot kvinner og jenter, i et anti-traffic-engasjement blant annet i Nepal.

– Slike alvorlige forhold er grunnleggende årsaker til at mennesker ikke kommer ut av fattigdom, mener han.

Fire krav. MYSA-saken ble behandlet på et styremøte i Strømmestiftelsen torsdag. Stiftelsen stiller nå fire klare krav til MYSA for at samarbeidet skal kunne fortsette.

• Få på plass et nytt styre i organisasjonen med ansvarsrapportering og en mer demokratisk struktur.

• Restrukturere toppledelsen i organisasjonen.

• Omdisponere penger som i dag brukes til å sende spillere til Norway Cup, til andre uviklingstiltak for ungdom i slummen.

• Arbeide for en mer inkluderende kjønnsbalanse i alle ledd i organisasjonen.

– Det er helt avgjørende å få flere kvinner inn i ledelsen. Det vil være sunt for organisasjonen MYSA, mener Aadland.

Hva skjer hvis MYSA ikke kommer dere i møte med kravene?

– Vi må få en erkjennelse hos MYSA om at det er store utfordringer i organisasjonen. Videre må vi selvsagt også gå i dialog om disse betingelsene, da vi ikke bestemmer over MYSA men er en viktig partner. Hvis MYSA ikke viser vilje til radikal endring, kan vi ikke fortsette samarbeidet.

Slik sett ligger ballen nå hos MYSA, sier Aadland.

Betyr krav nummer tre at Mathare United ikke får komme til Norway Cup?

– Vi kan ikke bestemme at de ikke får delta. Men vi vil ikke finansiere Norway Cup-deltakelse fordi denne enorme konkurransen om å få bli tatt ut på laget virker usunt. Det blir noe som aktiverer for eksempel identitetsforfalskning for å sikre seg en plass på laget. Vi ser at den negative virkningen er større enn positive opplevelser, og konkluderer med at vi ikke ønsker å gi vår støtte til det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter