Nyheter

– Aviser og tegnere er mer forsiktige

Forsker tror det ikke lenger er mulig å leve uten frykt hvis man står opp for ytringsfriheten.

Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus har forsket på ytringsfrihetens kår etter karikaturstiden i Danmark i 2005-2006.

– Hvis det nå viser seg at attentatet mot karikaturtegneren i København er utført av ekstremister, så kan det se ut til å være en såkalt copycat på Charlie Hebdo-angrepet i Paris, sier hun.

LES MER: – Frykt er deres viktigste våpen

Lørdag ble en 55 år gammel mann skutt og drept og tre politifolk såret i et attentat mot kulturhuset Krudttønden på Østerbro. Senere, natt til søndag, ble en ung jødisk mann skutt og drept utenfor en synagoge i Krystalgade i sentrum. To politifolk ble såret. I morgentimene søndag ble det kjent at politiet har skutt og drept en mann som åpnet ild mot politiet på Nørrebro søndag morgen. Det er denne mannen politiet nå altså antar sto bak de to attentatene.

LES MER HER: Terrorangrep mot karikaturtegner og synagoge

– Dette er skremmende, og gjør at terroren rykker enda nærmere, fortsetter hun.

LES MER: Oslo-politiet følger situasjonen i København nøye

Flere kan bli redde

– Hva gjør slike hendelser med vårt mot til å forsvare ytringsfriheten?

– Folk forsvarer fortsatt retten til å kunne tegne det de vil. De som er kritiske til tegnere, må uttrykke seg med ord. De kan gå rettens vei, slik som noen muslimske ledere gjorde med Charlie Hebdo i 2006, men å møte ytringer med vold er helt uakseptabelt, sier Eide.

Likevel observerer hun store forskjeller i hva folk mener bør tegnes.

Hun tror flere kan bli redde for å ytre seg fritt jo flere slike angrep man får.

LES MER: Karikaturstriden er et av de beste minnene fra Kurt Westergaards liv

– Har du sett tegn til en slik utvikling?

– Jeg har forsket på dette siden 2006 og fulgt Charlie Hebdo-begivenhetene nøye. Noen tegnere kutter enkelte ytringer fordi situasjonene kan være truende. Men mange ganger er det ikke tegneren selv som bestemmer, men redaktørene som har ansvar for de ansattes sikkerhet.

Følg oss på Facebook og Twitter

Hun trekker fram Jyllands-Posten i Danmark som et godt eksempel. Avisen som ble verdenskjent for å ha trykket Muhammed-karikaturene i 2005, sto ikke på barrikadene etter Paris-terroren for én måned siden.

LES MER: Karikaturstriden er et av de beste minnene fra Kurt Westergaards liv

Forstå frykten

– Vil dette ha noe å si for ytringsfrihetens kår i Norge?

– Det ønsker jeg ikke å svare på så tidlig etter angrepet i København, men jeg regner med at sikkerhetsmyndighetene tar sine forholdsregler, sier Elisabeth Eide.

Hun tenker spesielt på Vebjørn Selbekks sikkerhet.

– Jeg forstår at han er sterkt preget. Ingen skal behøve å leve i slik frykt, men dessverre er det en ønskedrøm slik situasjonen ser ut nå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter