Nyheter

Asylsøkere fra Syria velger Sverige fremfor Norge

Mens Sverige tok imot over 16.000 asylsøkere fra Syria i fjor, kom det færre enn 1.000 syrere til Norge. En liten endring kan få store følger for Norge, ifølge UDI.

Utlendingsdirektoratet (UDI) tror ikke bildet fra i fjor kommer til å endre seg vesentlig i år, men erkjenner at det hefter stor usikkerhet rundt tilstrømningen av asylsøkere fra Syria.

– Ingenting tyder på at færre syrere vil søke asyl i Europa. Hvis bare en mindre andel av de som hadde tenkt seg til Sverige i stedet skulle velge Norge, kan det gjøre stort utslag for vår del, sier UDI-direktør Frode Forfang til NTB.

Borgerkrigen i Syria har siden våren 2011 drevet mange millioner mennesker på flukt, de aller fleste til naboland eller internt i Syria. Få eksperter tror på en snarlig slutt på krigen.

Enorm kontrast. Ferske tall for fjoråret viser at det er svært stor forskjell på strømmen av asylsøkere, både fra Syria og andre land, til Norge og Sverige.

Mens over 54.000 mennesker søkte asyl i vårt naboland i øst i fjor, var tilsvarende tall i Norge rundt 12.000.

– Sverige skiller seg klart ut i Norden når det gjelder antallet asylsøkere. Slik har det vært i mange år, men trenden har forsterket seg de siste årene. De siste par årene skyldes det særlig asylsøkere fra Syria. Det kommer mange syriske asylsøkere til Europa, men 60 prosent ender opp i Sverige og Tyskland, sier Forfang.

Ved slutten av fjoråret var 29.000 asylsøkere innvilget permanent opphold i Sverige. Til sammenligning hadde vel 5.300 fått opphold i Norge per 1. desember.

UDIs fungerende avdelingsdirektør Vesna Curk bekreftet nylig at innvilgelsesandelen for syriske asylsøkere til Norge har økt betraktelig som følge av den vanskelige situasjonen i landet.

Mer sjenerøse?

Den kraftige veksten i Sverige har skapt et stort behov for boliger i landets kommuner.

– Dette er den store akilleshælen, sier Mikael Ribbenvik, som er operativ sjef ved Migrationsverket, til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Det er ikke bare at flere kommuner må stille opp, men de må gjøre det i større omfang, legger han til.

Ved årsskiftet var nærmere 10.000 personer med oppholdstillatelse fortsatt i myndighetenes mottakssystemer.

UDI-direktør Forfang viser til at asylsøknader stort sett behandles likt i Sverige og Norge. Både syrere og andre nasjonaliteter har dermed omkring samme mulighet til å få innvilget asyl, uansett hvilket av de to landene de søker.

– Det er andre forhold som forklarer forskjellene i antall søkere. Sverige fremstår nok utad som mer sjenerøse enn mange andre europeiske land. Dessuten har Sverige allerede en stor innvandrerbefolkning fra Syria og landene rundt, noe som kan bidra til at mange asylsøkere fra denne regionen velger å dra til Sverige, mener Forfang. ©NTB

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter