Nyheter

Asylinstruks på plass etter sju måneder

Barnefamilier skal kun sendes tilbake hvis de har nettverk og ressurser til å etablere seg.

Sju måneder etter at Utlendingsdirektoratet (UDI) ville endre praksisen for returer av afghanske familier, har Justisdepartementet endelig fått instruksen på plass.

Fredag skrev Vårt Land om brevet der UDI ba om ny instruks for asylsøkere fra Afghanistan. Samme dag som artikkelen var publisert kom som direktoratet hadde ventet på.

LES SAKEN HER: Også UDI advarte mot retur av afghanske barn

I den nye instruksen til Utlendingsdirektoratet slås det fast at barnefamilier i utgangspunktet bare skal sendes til andre deler av Afghanistan enn der de kommer fra, dersom de har nettverk og ressurser til å etablere seg der.

– Dette er bare en bekreftelse på den praksis Utlendingsnemnda alt har fulgt. Nå er det formalisert og vil bli praksis også i førsteinstansen Utlendingsdirektoratet, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet til NTB.

LES MER: Kan justisministeren ha enda flere lik i skapet, spør Jon Magne Lund

– I tråd med forslaget

Ifølge Kallmyr har ingen barnefamilier blitt henvist til internflukt i Afghanistan etter 1. juli i fjor – uten at intensjonene i den nye instruksen er fulgt.

Instruksen som ble offentliggjort fredag ettermiddag slår fast at UDI må foreta en konkret og individuell vurdering i hver enkelt sak hvor internflukt i Afghanistan kan være relevant.

Den bygger på forslaget som UDI selv fremmet for departementet 1. juli i fjor. Da ba direktoratet om en endret praksis for retur av barnefamilier til internflukt i Afghanistan på grunn av en forverret humanitær situasjon.

Som et utgangspunkt skulle det bare være rimelig å returnere barnefamilier til internflukt dersom familien har tilstrekkelig nettverk og/eller tilstrekkelige ressurser til å etablere seg i internfluktområdet.

LES MER: Afghanistan truer med å stenge for tvangsretur

NOAS: – Flere er sendt ut

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier imidlertid at flere barnefamilier er sendt ut av Norge til Afghanistan siden juli, og at det ikke sjekkes grundig nok om de har et nettverk dit de blir sendt.

– UNE bruker en veldig smal definisjon av internflukt. I mange sammenhenger legges ikke familiens historie til grunn, og da sjekkes det heller ikke hvorvidt de har noe nettverk der de blir returnert til, sier organisasjonens generalsekretær Ann-Margit Austenå til NTB.

– Dermed blir de heller ikke registrert som internflyktninger uten nettverk i departementets statistikk, forklarer hun.

Austenå mener den nye instruksen gir et minimum av vern, som er i tråd med anbefalingene til FNs høykommissær for flyktninger og Landinfos vurdering av situasjonen i Afghanistan. Hun reagerer likevel på at den først kommer nå.

– Dette har de altså sittet på siden juli. Hadde det ikke blitt oppmerksomhet i mediene om dette, hadde den ikke kommet nå heller, sier hun.

Reagerer

SVs Karin Andersen har fremmet et representantforslag om umiddelbar stans i utsendelser av familier til internflukt i Afghanistan. Forslaget er til behandling på Stortinget, og høring om saken skal avholdes 10. februar.

Andersen stoler ikke på forsikringene fra Kallmyr og frykter barnefamilier er sendt ut i strid med intensjonene i instruksen.

LES MER: Justisdepartementet: UDIs asylråd ble fulgt

– Dette er jo også et spørsmål om hvem man ikke regner som internflyktninger, sier SV-representanten.

Hun mistenker at familier er blitt sendt til deler av landet der de på et gitt tidspunkt – gjerne for mange år siden – hadde et nettverk, og således har gått klar av klassifikasjonen «internflyktning».

LES MER: Politiledelsen innkalt til høring om asylbarn

– Det må SV gjerne mene, men vi forholder oss til utlendingsmyndighetenes vurderinger og anbefalinger, noe vi har gjort hele tiden, sier Kallmyr i Justisdepartementet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

LES MER: Hevder politiet har sendt ut barn i stedet for kriminelle

LES MER: Vil gi asylbarna rettshjelp

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter